In vizor

URCAȚI CULTURA-N DUBĂ! Raluca Turcan, un viitor ministru al Culturii, bursieră a Institutului Pușkin și absolventă de studii economice, care habar nu are de diferența dintre ”high definition” și județul Hunedoara

Raluca Turcan (PNL) a primit, miercuri, 14 iunie, avizul favorabil pentru funcția de ministru al Culturii. Ea a  fost vicepremier al guvernelor conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu. Totodată, Raluca Turcan a ocupat funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale în perioada 23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021, în guvernul  condus de Florin Cîțu.

Potrivit datelor publice din CV-ul său, Turcan nu are studii sau activitate desfășurată în domeniul Culturii. Traseul său politic este următorul: PNL – PLD – PDL – PNL. Și-a început activitatea în politică în 2000 când s-a înscris în PNL şi a devenit consilierul personal al lui Theodor Stolojan. Pe atunci era numită a fi ”egeria” lui Stolo. Ulterior, în martie 2007, după declanşarea în Parlament a procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, a părăsit PNL și alături de Stolojan a fondat  Partidului Liberal Democrat – PLD.  În 2015,  PDL a fuzionat cu  PNL și a rămas în acest partid până în prezent.

Bursieră a Institutului Pușkin. A confundat sintagma ”High Definition”(HD) cu prescurtarea județului Hunedoara

Raluca Turcan a fost, între 1996 și 1999, bursieră a Institutului Puşkin din Moscova, care i-a emis  o ”diplomă în rusă comercială”. Tot în 1999,  Raluca Turcan a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti.

În 2008, într-un interviu pentru Agerpres, ea spunea că bursa din Rusia a durat doar câteva luni.

”Eu am absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti. După admiterea la această facultate, am primit o bursă din partea Guvernului României, din partea ţării mele. Am privit această bursă de câteva luni la Moscova ca pe o şansă de a acumula cunoştinţe”spunea Turcan, pentru Agerpres.

În spațiul public, au mai apărut informații controversate despre studiile Ralucăi Turcan, menționate în CV-ul său. Potrivit Edupedu.ro, Turcan a scris că are studii masterale la SNSPA, pe care nu le-a absolvit, de fapt. Explicația oferită are, însă, legătură tot cu politica.

”Am optat să nu susțin disertația pentru că activam deja în politică și mi s-a părut straniu la acel moment, în care regimul Năstase ducea un atac cu toate mijloacele împotriva Opoziției, să fiu evaluată de apropiații sau sfătuitorii oamenilor politici împotriva cărora eu luptam. Evoluțiile au confirmat că am avut 100% dreptate cu evaluarea făcută”, menționa Turcan, în 2020, pentru sursa citată.

Raluca Turcan a rămas cunoscută pentru o confuzie care a stârnit amuzamentul internauților. În 2010, într-o şedinţă a Comisiei pentru Cultură şi Mass-Media de la Camera Deputaților, Raluca Turcan  a cerut explicații preşedintelui TVR pentru ”lansarea costisitoare a postului local TVR Hunedoara”. De fapt, Turcan (o tută), a încurcat abrevierea ”HD” , provenită de la ”High Definition” cu prescurtarea județului Hunedoara (HD).

Tot la capitolul ”exprimări amuzante”, se poate încadra și declarația din timpul pandemiei, în calitate de vicepremier, când a susținea că autoritățile statului trebuie să-și facă datoria pentru controalele specifice, astfel încât ”omul să aibă garanția că nu se culcă sănătos și se trezește mort”

Și, capac la ”cultură”, în 2021, Raluca Turcan i-a urat ”La mulți ani” baronului Samuel von Brukenthal, deși acesta a murit în 1803…

În decembrie 2020,  Raluca Turcan a ”bifat” cel  mai bun scor dintre organizaţiile judeţene ale PNL. Astfel, ea a ajuns deputat de Sibiu. Potrivit ultimei declarații de avere, ea a contribuit cu suma de 130 000 de lei la campania electorală derulată de PNL Sibiu, pentru alegerile parlamentare din 2020. Deține bijuterii în valoare de 15 000 euro și mai multe depozite bancare în lei și euro, alături de soțul său, Valeriu Turcan. Are și un credit scadent în 2025, în valoare de 30 322 Ron. În anul 2022, a raportat venituri în valoare de 145343 RON , din calitatea de ministru al Muncii și indemnizație de deputat în valoare de 11761 RON. Întreaga declarație de avere poate fi consultată aici.

În programul de guvernare prezentat de Ciolacu, premierul desemnat al României, se prevede promovarea patrimoniului național.  Este menționată suma de 270 milioane de  euro pentru obiectivele de importanță națională, bani care ar urma să vină de la  Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).