Diete

Tulburari de comportament alimentar

Numarul persoanelor care sufera de anorexie sau bulimie a crescut pe masura ce societatea a pus mai mult accentul pe aspectul subtire (suplu) si atractiv. Scaderea acestei tendinte sociale si devierea pretentiilor nerealiste ale adolescentilor pot reduce frecventa acestor afectiuni. Daca va suspectati/banuiti aparitia unor dereglari alimentare la alte persoane, consultati/anuntati medicul.

 

 

Anorexia nervoasa este o dereglare alimentara care poate duce la o drastica scadere in greutate, ca rezultat al unei semiinfometari auoiimpuse. O persoana care are bulimie nervoasa are, de obicei, o greutate normala, dar foloseste ingestia exagerata de alimente si purgatia ca mijloace de control al greutatii. Amandoua dereglarile sunt foarte frecvente la adolescente si femei tinere, dar pot aparea atat la barbati, cat si la indivizi mai in varsta.

 

 

Simptome si semne:

 

 

– tulburare de percepere a imaginii corporale – va vedeti mai grasa decat sunteti in realitate;
– frica nerealista de ingrasare;
– dieta si exersare fizica excesiva;
– scaderea semnificativa a greutatii in timpul perioadei de crestere;
– refuzul de a mentine o greutate corporala normala;
– absenta ciclurilor menstruale;
– preocupare pentru mese, calorii si prepararea meselor;

 

 

Cauza anorexiei nervoase este neclara, dar ar putea fi implicati si factori biologici si psihologici. Vindecarea totala este posibila daca dereglarea este diagnosticata precoce. Anorexia netratata poate duce la moarte. Tratamentul implica in majoritatea cazurilor psihoterapie, consiliere pentru dieta si consiliere familiara. In cazuri severe ar putea fi necesara spitalizarea.

 

 

Bulimia nervoasa implica ingestia de cantitati mari de alimente, urmate de varsaturi provocate sau abuz de laxative. Este, de asemenea, o forma de semiinfometare. Depurarea determina depletia de apa si potasiu a organismului si poate duce la deces.

 

 

Simptome si semne:

– episoade recurente de ingestie exagerata de alimente;
– varsaturi provocate sau abuz de laxative;
– greutatea – de obicei de valori aproximativ normale;
– frica de ingrasare.

 

 

Tratamentul include de obicei modificarea comportamentului, psihoterapie si, in unele cazuri, medicatie antidepresiva. Spitalizarea ar putea fi necesara daca dereglarea nu poate fi controlata si apar complicatii fizice.

 

 

Tulburari la copii. Scaderea in greutate sau intarzierea in crestere la copii pot fi determinate si de o problema digestiva care impiedica factorii nutritivi importanti sa fie digerati sau absorbiti. Lipsa acestor factori nutritivi poate duce la modificari osoase sau la alte probleme. Copilul dvs. poate avea chiar si modificari de comportament alimentar. Daca slabirea este inexplicabila, consultati medicul copilului.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *