Sanatate

Tromboza venoasa

Slujbele de birou si orele prelungite pe care angajatii le petrec in fata computerelor dubleaza riscul de a face cheguri la nivelul picioarelor sau al plamanilor. Riscul de tromboza in cazul angajatilor care au joburi sedentare este la fel de mare ca si in cazul celor care zboara timp indelungat cu avionul.

 

Cauze si riscuri

Tromboza este cauzata de cheguri care blocheaza vasele de sange, adesea cauza fiind lipsa de miscare. Cauza principala este combinatia dintre curgerea lenta a sangelui si tendinta naturala a acestuia de a forma cheaguri, in repaus prelungit. Cheagurile pot fi transportate pana la inima, cauzand embolie pulmonara sau infarct.

 

Un cheag de sange care ramane intr-o vena se numeste tromb, iar afectiunea tromboza venoasa. Uneori, chegurile care raman pe loc nu produc simptome, dar deseori produc durere localizata si edematiere. Unii oameni au tendinta de aparitie spontana a chegurilor de sangvine, actiune numita trombofilie sau status de hipercoagulabilitate.

 

Un cheag de sange este format dintr-un dop de plachete, celule sangvine incolore care repara vasele sangvine lezate, prinzandu-se intr-o retea de hematii si a unei proteine numita fibrina. Cheagul este produsul final al unui process complex care ajuta la oprirea sangelui dup ace v-ati ranit. Uneori, insa, cheagurile apar fara motiv.

 

Riscul este mai mare in cazul celor care sufera o operatie chirurgicala si a celor care calatoresc mult timp cu avionul. Cea mai putin mediatizata cauza este insa sedentarismul. Studiile au aratat ca stam prea mult pe scaun la serviciu si acasa, riscul de a ne imbonavi de tromboza in acest caz fiind de doua ori mai mare.

 

Cei care stau mult timp in fata calculatorului ar trebui sa isi miste des picioarele, sa se demorteasca si sa ia pauze frecvente, ridicandu-se de la birou. Cercetatorii mai sustin ca, in ultimii 50 de ani, statul indelungat pe scaun, in special cu picioarele indoite de la genunchi, a fost corelat cu formarea chegurilor. De aceea se recomanda sa va miscati cat mai des picioarele daca lucrati exclusiv la birou. Astfel, le puteti dezmorti si puteti preveni aparitia trombozei, o boala cu consecinte grave asupra sanatatii.

 

Aparitia unei tromboze venoase profunde (TVP) este favorizata si de varsta de peste 40 de ani, obezitate, contraceptive orale, anumite tratamente hormonale, insuficienta venoasa cronica, sarcina si lauzie, fumat, consum crescut de cofeina sau alcool, interventii chirurgicale recente.

 

Manifestare

Totul incepe cu un proces de coagulare anormala a sangelui in venele profunde ale piciorului, cu formarea unui trombus (cheag). Acesta se poate, la un moment dat, desprinde de peretele venei si poate migra in alte zone ale corpului: plamani – unde produce trombembolie pulmonara, inima – unde poate provoca un infarct sau in creier – unde poate provoca o ischemie cerebrala.

 

Astfel de cheaguri pot sa apara si in cazul calatoriilor indelungate cu avionul (cu o durata de peste patru ore), cand calatorii sunt nevoiti sa stea inghesuiti, si sunt cunoscute sub numele de “sindromul clasei economice”. Riscul apare imediat dupa ce pasagerii se ridica in picioare – moment in care cheagul se poate desprinde si poate porni pe caile sangvine, antrenat de fluxul de sange, catre plamani, creier sau inima.

 

Riscul este maxim in prima saptamana si persista conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, timp de doua luni de la inceputul calatoriei! Aceeasi problema poate aparea cu trenul, autocarul sau masina. De aceea, dupa o astfel de calatorie, este bine sa fie semnalate medicului orice dureri suspecte in regiunea gleznei, gambei sau femurului, dureri in zona toracelui, senzatii de sufocare, dureri anginoase sau eventuale pierderi temporare de cunostinta (lesinuri).

 

Tratament

Cei cu tromboze venoase sunt tratati in general cu anticoagulante (pentru subtierea sangelui), cum ar fi warfarina (Coumadin) sau heparina care ajuta la oprirea formarii cheagurilor.

 

Durata exacta a tratamentului depinde de situatie. Daca aveti o afectiune cronica ce va creste riscul de formare recurenta a cheagului si de embolie pulmonara, puteti sa luati aceste medicamente pentru tot restul vietii. In general, totusi, veti lua doar pentru o perioada medicatie, de obicei 3 pana la 6 luni, pentru tratamentul trombozei profunde.

 

Prevenire

Pentru a contracara riscul unei TVP, specialistii recomanda miscarea picioarelor la fiecare 5-10 minute, flectarea sau masajul manual al picioarelor si a gambelor, rotirea gleznelor, evitarea pozitiei picior peste picior, hidratare suficienta (un litru de lichid la fiecare 4-6 ore), imbracaminte lejera, fara curele prea stranse, evitarea consumului de alcool. Daca nu exista alte contraindicatii si cu acceptul medicului, se pot lua 100 mg de aspirina inaintea zborului sau a calatoriei cu automobilul.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *