Anchete

Transylvania BUSINESS College

 

În ultimele zile, Ziar de Cluj a investigat modul în care familia Simona şi Dan Baciu, împreună cu copiii lor: Tudor şi Ruxandra, au reuşit să urce pe scara socială a Clujului, cățărându-se pe banii părinților copiilor pe care i-au școlarizat. De acolo se cred îndreptățiți să dea lecţii celor ce le pompează mii de euro în conturi.

Am avut surpriza să descoperim suveica de fundaţii, asociaţii şi SRL-uri înfiinţate de această familie prin care se drenează banii în scopul nobil al “educării” copiilor, concesiunea cadou primită de la Apostu şi întărită de Emil Boc, o sală de nunţi bănoasă – fix în incinta internaționaleu şcoli- care în planul de dezvoltare și investiții prezentat la Primărie era denumită ca „şcoală” (sala de nunți și alte evenimente!) şi o mulţime de documente ce pot fi anulate unilateral precum un banal contract între Transilvania College şi părinţii unui copil ce studiază acolo.

Să-i cunoaștem pe părinții fondatori…

Faceţi cunoştinţă cu fondatorii: Simona şi Dan Baciu.

Ea, o simplă fostă profesoară la Emil Racoviţă, în Cluj, acum mama sistemului privat de educație din Cluj, o adevărată doamnă cu aere de superioritate. De la înălțimea sacului de bani, nu se mai văd modestele origini…

El, fost medic geriatru, fost semi-politician, cu relaţii strânse în rândul celor ce au făcut închisoare pentru fapte de corupţie.

Cei doi încep o „afacere cu gogoşi” pe care numai cei din Primăria Cluj-Napoca au putut-o înghiţi şi astfel primesc 10.000 de mp cu 5 euro/mp pentru 49 de ani (concesiune stabilită în perioada lui Sorin Apostu la tariful: 5 euro-mp pe durata contractului). Să ţineţi minte şi că au doi copii: Ruxandra Maria Mercea (după căsătorie) şi Tudor Baciu. Nu de alta, dar apar şi ei în schemă.

Se lăudau atunci, în documente că vor face o şcoală „ERASMUS”.

Primele baze ale acestei școli s-au pus în 2004, moment în care se acorda o parcelă de 10.000 mp, prin concesiune pe o durată de 49 de ani celor de la Transylvania College. Pe atunci, intențiile sunau pompos:

”Obiectul contractului este preluarea în concesiune a terenului situat în municipiul Cluj-Napoca, strada Detunată (…), în suprafață de 10.000 mp, în vederea realizării obiectivului Școala Europeană Erasmus Cluj-Napoca, în conformitate cu Panul Urbanistic Zonal și Planul Urbanistic de Detaliu, aprobate prin HCL 439 din 19 mai 2004”.

Dar ideea de Erasmus a ieşit din hârtii, iar Fundația Copii Fericiți, reprezentată tot de Simona Baciu, negocia cu Sorin Apostu o păsuire la termenul de începere a lucrărilor și achitarea redevenței anuale din prețul total.

Aloo. Mai repetăm odată: pentru acest teren, soții Baciu aveau de plătit 5 euro per metru pătrat, adică un total de 50.000 euro timp de aproape 50 de ani. O ”chirie” de 1.000 pe an. Mult, nu?

Au început lucrările de construcție a clădirii în primăvara anului 2006. Dar suprafața respectivă au umplut-o în câţiva ani cu clădirea în care se desfășoară cursurile și o curte cu parcare pentru elevi și aparținători.

Astfel că, în 2010 Simona Baciu a negociat cu Emil Boc încă o concesiune de 6.000 mp, lucru cu care primarul a fost de acord… ca primarul. De data aceasta, plata era doar semi-nesimțită: 20 de euro, per metru pătrat, un total de 120.000 de euro.

S-au predat cei 6.000 de mp de teren, către Școala Internațională Cluj, după tarifele mai sus menționate, pentru ca Transylvania College să construiască o piscină și ”dotări sportive aferente, în completarea obiectivului de utilitate publică cu caracter social, educativ și cultural, denumit Școala Internațională Cluj”. Despre sintagma ”utilitate publică” putem spune doar că, la o simplă vizită în teren, suprafața respectivă este îngrădită, iar poarta este închisă.

Și uite așa, în câțiva anișori, familia Baciu a primit o parcelă totală de 16.000 mp, prin concesiune de la Primăria Cluj-Napoca. 

 

 

 

 

16.000 de metri pătraţi de afacere pură

În perioada 2010-2013, familia Baciu a făcut prima sală de nunţi. Aceasta era situată la etajul al treilea al clădirii în care se desfăşura „procesul educativ”. Să vă mai zicem? Vă zicem.

În august 2013, lipite de acest corp de clădire mai apar încă două construcţii: clădirea în care funcţionează grădiniţa şi… o sală de nunţi veritabilă. Da, o sală de evenimente de aproape 600 de mp, pentru care nişte fraieri „donatori englezi” au dat sume frumuşele. De fapt lor li s-a spus că acea încăpere se va numi Transylvania Forum şi va deservi micuţilor pentru diferite activităţi. Departe de „obiectivul  cu caracter social, educativ şi cultural” despre care vă vorbeam, în spaţiul respectiv se servea alcool, se arunca cu bani şi se petrecea pe manele la fiece nuntă ori „corporate event”.

Cu încasări la negru, cu plicuri de Swarovsky predate în mână, soţii Baciu au fost forţaţi de unele multinaţionale să treacă în legalitate, pentru ca să primească şi ei o factură, o chitanţă, să poată justifica petrecerile. În medie, câte două evenimente pe săptămână, în urma cărora familia Baciu făcea profit cam 3.000 de euro. 

Şi uite aşa, cifra de afaceri a firmei RTB Internaţional SRL şi-a arătat faţa apropiată de adevăr în 2014. După anul anterior, declarat cu pierderi, datorii substanţiale şi o cifră de afaceri de „doar” 300.000 lei, în 2014, firma a depăşit cifra de afaceri de 1,4 milioane, şi-a plătit jumătate din datorii şi a şi generat profit de aproape o jumătate de milion. Apropo… toate aceste merite generate doar de DOI angajaţi.

În caz că nu ştiaţi, RTB Internaţional sau Ruxandra & Tudor Baciu (RTB) este paravanul de legalitate. O firmă de catering cu „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, după cum apare în acte.

 

 

Cu ce drept juridic funcţiona acest SRL pe un pământ dat de primărie pentru o şcoală? Cu același drept cu care Mihai Lucan a închiriat spațiu din Lukmed către Sinevo: dreptul nesimțirii și al lipsei de control din partea municipalității!

Cum de doi angajaţi „găteau” cât pentru o cifră de peste un milion de lei?

Primăria, ANAF, ISU, DSV, DSP i-a controlat vreodată?

În curând vă vom răspunde la aceste întrebări.

 

 

Tot Tudor şi Ruxandra mai apar într-un SRL: TB EXCLUSIVE DESIGN SRL. O firmă a cărei obiect de activitate este: “Fabricarea bijuteriilor și articolelor similare din metale și pietre prețioase”. Numai că ceva nu prea bate aici: firma nu are angajaţi declaraţi şi în 2016, spre exemplu, entitatea avea o cifră jenantă de „afaceri” de 7.900 lei.

Dar când Tudor Baciu intră în afaceri cu soţul Ruxandrei, Voicu Alexandru Mercea, lucrurile se cam schimbă.

În 2012, Tudor Baciu și Alexandru Mercea înființează firma TB Exclusive Lighting SRL. Ca niște bişniţari, cei doi aduc de fapt candelabre din China şi le vând mai scump la Cluj. Trei ani mai tărziu, denumirea firmei se schimbă în LIGHTWORK STUDIO, iar Tudor investeşte 10.600 de lei în capitalul social şi obţine 80 % din acţiuni. Obiectul de activitate rămâne acelaşi: Comert cu amănuntul al mobilei, al articolelor de iluminat și al articolelor de uz casnic.

Parcă mai bine s-a descurcat în afaceri cu cumnăţelul, decât cu sora, pentru că ultimul an declarat la ANAF, a poziţionat firma LIGHTWORK STUDIO nu cu o cifră de câteva mii de lei ca în cazul TB Exclusive, ci cu recordul de jumătate de milion.

Ruxandra Mercea e listată pe site-ul „scolii private” ca fiind directorul executiv. Ce o recomandă? Vocea şi talentul. Mai ales când plânge la şedinţe şi cere mai mulţi bani de la părinţii elevilor, sau când ajunge în cealaltă extremă: cea de dictator şi ameninţă cu exmatricularea celor mici, a căror părinţi îndrăznesc să ceară explicaţii.

Site-ul oficial al Transylvania College, aparent e administrat de firma tatălui, Dan Baciu: Eurogramin SRL. Aici, distinsul medic s-a asociat cu un neurolog belgian – De Smet Eric- pentru a oferi servicii de cazare pentru studenţi sau muncitori. S-au şi lăudat cu o tabără la Băişoara, făcută în 2012 şi cam atât.

Dar numele lui De Smet Eric apare pe site-ul Fundaţia Transylvania College, unde se vorbea despre acea tabără, iar Dan Baciu era menţionat ca fondator al Fundaţiei Copiii Fericiţi, cea care obţinuse concesiunea de la Primărie.

Cu toate acestea, firma făcută cu belgianul nu a declarat niciodată un profit, ba mai mult, societate a acumulat datorii de aproape un milion de lei, în ultimul an fiscal declarat.

Dacă tot suntem la capitolul datorii, sursele Ziar de Cluj vorbesc despre un împrumut dat de prietenii soţilor Baciu, membrii în executivul Banca Transilvania.

Aparent, după ce s-au văzut cu felia imensă de teren, Simona şi Dan au primit un credit bancar foarte mare, pe care l-au folosit să construiască săli de bal pe concesiunea de la primărie pe care se obligau să facă numai școală.

 

 

Va urma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *