In vizor

Traditii pastoresti la Expo Transilvania: vechituri, manele si topless

Expo Transilvania a facut-o iar de oaie cu targul de vechituri. Prima editie a Festivalului Traditiilor Pastoresti este una de pomina, in cea mai buna traditie balcanica. Gazdele nu s-au indurat sa renunte la targul Revand Market sau sa il mute mai incolo, asa ca vizitatorii festivalului au fost nevoiti sa plateasca bilet de intrare pentru targ, sa strabata aleea inchesuita cu tarabe cu lucruri vechi si manele ca sa ajunga la animalele inghesuite in spate. Mai mult, la capatul iarmarocului puteau fi admirate si clujencele care faceau plaja intre balarii.

In loc de o parada a unei turme de oi de la Jucu, cu muls la fata locului si degustari de produse specifice, muzica populara si expozitii de animale, in jurul orei 11 spatiul de langa Expo Transilvania gazduia in fum de mici un amestec de tarabe cu produse lactate si animale de rasa cu lucruri vechi si romi care isi strigau traditionalul „trei la zece lei”. Pentru a ajunge la asta, vizitatorii festivalului au fost obligati sa plateasca taxa de un leu pentru intrarea la targul de vechituri. 

Primii participanti la Festivalul Traditiilor Pastoresti incepeau sa se zareasca in spate, discret si in amestec cu cei de la vechituri. 

Desi cam inghesuite, au facut senzatie mai ales in randul copiilor animale de curte, pasari, iepuri, catelusi si chiar oi si capre, animalele carora le fusese dedicat, de fapt, evenimentul.  

In spate de tot trona scena unde urma sa se desfasoare concertele de muzica populara si spectacolul caritabil „Din suflet pentru suflet”, destinat strangerii de fonduri pentru cantareata Anamaria German Vergu, pentru a contribui la strangerea de fonduri pentru o operatie de care are nevoie dupa ce a suferit un accident rutier. Artistele care urmau sa urce pe scena erau grupate in sspatele unui gard de sarma. 

In acest timp, Marinela Zegrean Istici, noua sefa de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT), dadea ordine in zona, indemnand mai ales ca „toti civilii sa iasa afara, urgent”. Un moment pastoral a fost pus la cale de opeatorii unor televiziuni: un cioban in straie populare canta la fluier in fata camerelor, cu niste oi in spate.

Mica turma de oi ar fi trebuit sa fie vedeta zilei la festival. In programul anuntat oficial, de la ora 10 trebuia sa soseasca in mjlocul participantilor, iar ciobanasii din Jucu sa faca o demonstratie de muls si de preparare a casului, in fata spectatorilor. La mai bine de o ora de intarziere, turma se afla tot in balariile din spatele targului de vechituri. O imagine inedita era cea a ciobanasului care pazea oile cu un pui de catelus pufos in brate.

Il chema Bubu si era tovaras cu cei Ursu si Olga, dulaii de la stana care se framantau in lant dincolo de gard, la soare. 

Mica turma a fost adusa tocmai de la Jucu si a fost lasta in paza baiatului proprietarilor, Adrian Bere. 

„Sunt in total 60 de oi, le-am adus cu masinile organizatorilor. Ar urma sa facem spectacol cu ele, sa vada oamenii de aici cum se mulg, cum mananca. Le-am adus de la pasune, unde le pazeste un cioban”, a declarat baiatul. 

Productia de lapte si produse lactate nu ajunge la vreo fabrica de procesare de specialitate, ci este livrata direct la clienti particulari. 

„Le ducem asa, la oameni. Nici nu am incercat sa ducem la particulari. Laptele de capra trece mai bine. Il aducem aici, la Cluj, le place la domni, e medicament”, spune el.

Adrian este elev la Liceul de Transporturi si ii ajuta de cate ori poate si pe parinti cu animalele, acasa. 

„Ma duc si la mare in vacanta, nu-i vorba. Daca ai animale nu inseaman ca nu mai poti sa te si distrezi”, tine sa precizeze.

In privinta organizarii festivalului pentru care a venit cu oile din Jucu, baiatul declara ca le-a spus cineva ca vor fi ceva vechituri, dar nu s-a gandit ca va fi chiar asa. 

„Stam si noi unde ne lasa, mai avem cateva ore, mulgem oile, facem cas si o sa fie si cina pacurarilor. Am mai fost cu oile la targuri. Nu stiu cum de au adus si pasari la festival, ca trebuia sa fie de pastorit”, s-a mirat el.

In spatele oilor, multe clujence isi petrec ziua insorita de duminica facand plaja, chiar si topless.

Cei care au venit cu standuri cu branzeturi, cas si alte produse traditionale au fost nevoiti sa se inghesuie la un loc cu cei cu vechiturile.

„Nu stiu ce au facut domnii astia, dar bine nu-i. Cum sa pui mancare langa asa spurcaciuni? Nici nu am mai vazut asa tiganie ca aici”, a spus o vanzatoare de la festivalul de pastorit care a tinut sa isi pastreze anomimatul. 

Unul dintre standuri chiar a fost folosit pentru agatarea unui leagan vechi aflat la vanzare. 

Dezordinea este omniprezenta, manelele se aud tot la doua-trei standuri, unii targoveti de la vechituri striga unii la altii si totul se incheie cu un stand de bere si mititei. 

Directorul Expo Transilvania, gazda a celor doua manifestari si organizator al targului de vechituri, nu a putut fi contactat. 

Evenimentul este organizat de CJCPTCTC, institutie aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, in parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca si Muzeul Etnografic al Transilvaniei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *