Sanatate

Toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectia alimentara este o problema din ce in ce mai serioasa  in lume. Cauzele cele mai importante sunt date de freceventa in crestere a meselor luate la restaurant si de procesare centralizata a alimentelor.

 

 

Toate alimentele contin in mod natural cantitati mici de bacterii. Dar cand ele sunt manipulate defectuos, gatite insuficient sau depozitate inadecvat, bacteriile se pot multiplica pana la un numar suficient de mare pentru a determina boala. Parazitii, virusurile si substantele chimice pot si ele contamina hrana, dar intoxicatia alimentara de asemenea cauze este mai putin obisnuita.

 

 

Daca mancati alimente contaminate, faptul ca va veti imbolnavi sau nu depinde de organism, timpul de expunere, de varsta si sanatate. Pe masura inaintarii in varsta, celulele sistemului imun incep sa nu mai raspunda atat de repede si eficient la agentii infectiosi. Copiii mai mici au un risc crescut de imbolnavire deoarece sistemul lor imun nu este suficient dezvoltat. Afectiuni precum diabetul si SIDA si tratamentele anticanceroase pot si ele reduce raspunsul imun, crescand susceptibilitatea la intoxicatiile alimentare.

 

 

Toxiinfectia alimentara poate produce suferinte multiple. Daca va imbolnaviti in intervalul 1-6 ore de la consumul de alimente sau apa contaminata, aveti probabil un tip obisnuit de toxiinfectie alimentara. Simptomele sunt reprezentate de greturi, varsaturi, diaree sau dureri de stomac.

 

 

Autoingrijire:

 

 

Odihniti-va si beti multe lichide.
Nu va administrati medicamente impotriva diareei pentru ca acestea pot incetini eliminarea bacteriilor si toxinelor din corp.
Afectiunile usoare si medii se rezolva frecvent de la sine, in interval de 12 ore..
Daca simptomele dureaza mai mult de 12 ore sau au un caracter grav sau apartineti unuia dintre grupurile de risc enuntate mai sus, consultati medicul curant.

 

 

Botulismul este o toxiinfectie alimentara cu potential letal. Se datoreaza ingerarii de alimente ce contin o toxina formata de anumiti spori in alimente. Toxina botulica este cel mai frecvent descoperita in conserve de casa, mai ales de mazare si rosii. Simptomele incep de obicei dupa 12-36 ore de la ingerarea alimentelor contaminate. Simptomele includ dureri de cap, vedere incetosata sau dubla, slabiciune musculara si, eventual, paralizii. Unele persoane acuza greturi, varsaturi, constipatie, retentie urinara si scaderea salivatiei. Aceste simptome solicita atentie medicala imediata.

 

 

Manipularea igienica a alimentelor:

 

 

Dezghetati carnea si alte alimente congelate in frigider si nu pe plita.
Cand faceti cumparaturi, nu cumparati conserve sau borcane care au capacele adancite sau bombate.

 

Cand preparati mancarea, spalati-va mainile cu sapun si apa. Clatiti bine produsul alimentar sau decojiti-l de piele sau stratul exterior. Spalati frecvent cutitele si suprafetele taioase, in special dupa ce manipulati carne cruda si inainte de a pregati alimente ce se mananca crude. Spalati des servetelele de vase si de bucatarie.

 

 

Cand gatiti, utilizati un termometru de carne. Gatiti carnea rosie pana la o temperatura de aproximativ 60º C, carnea de pasare pana la aproximativ 70º C. Gatiti pestele pana se desface usor cu o furculita. Gatiti ouale pana cand galbenusurile sunt tari si nu mai curg.

 

 

 

Cand depozitati alimente, verificati intotdeauna datele de expirare. Folositi sau congelati carnea rosie proaspata in termen de 3-5 zile dupa cumparare. Folositi sau congelati carnea de pasare, peste si carnea tocata in interval de 1-2 zile. Refrigerati sau congelati resturile in interval de doua ore de la consum.

 

 

Mentineti mancarea fierbinte la cald. Pastrati mancarea rece la rece. Pastrati totul – mai ales mainile – curate. Urmati aceste trei reguli si veti reduce riscul de a va imbolnavi din cauza bacteriilor.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *