PORTRET

Titus Banc, un român fără un pic de stare: povestea lui și a unui site care salvează vieți, dar care începe, totuși, cu o viață pierdută…

În Martie 2010 am fost nevoit să trec printr-o serie de evenimente foarte neplăcute, tatăl meu s-a îmbolnăvit brusc și s-a stins în aproximativ o lună. De când am aflat vestea despre boală și până ce totul s-a terminat în cel mai trist mod posibil, au fost momente în care am avut deseori senzația că mă lovește un tren sau îmi fuge pământul de sub picioare. Problema mea și a familiei mele era cea mai mare problemă din lume și aș fi dat absolut orice să o rezolv cumva. Parcă eram în linia întâi a unui front și luptam cu îndârjire împotriva unui sistem prost.

Cuvintele aparțin lui Titus Banc, un bistrițean trecut acum de 45 de ani și nici nu mai cotează cu cât. Este un om care nu poate, nu vrea și clar că nu acceptă să stea locului, indiferent de situație. De copil a fost un năzdrăvan, dar care, conform educației primite, era cuviincios și respectuos. Mai târziu, în anii de școală, atât la liceu cât și la facultate, Titus a fost acel „golan” deștept la care te uitai cu admirație.

Povestea lui Titus și a site-ului care salvează vieți a început în urmă cu aproape 10 ani. Viorel Banc, tatăl lui Titus, s-a îmbolnăvit, iar vestea a căzut peste famile ca un trăznet. Titus, fiind un tip hiperactiv, nu a stat să-și lingă rănile emoționale, ci a căutat tot timpul speranța din cutia Pandorei. Un telefon de la o clinică din Cluj-Napoca, prin care i se cerea sânge pentru tatăl său, i-a schimbat viața.

„La un moment dat, în una din situațiile critice, medicii ne-au spus „Faceți rost urgent de sânge!”. Am întrebat ”Cât de urgent?”. Ni s-a răspuns că avem 2, 3 ore la dispoziție. Atunci nu am realizat, dar era una dintre cele mai aberante situații la care am fost supuși. De unde naiba să știu eu ce grupă sanguină și ce RH au cunoștințele mele? Pe cine să sun și pe cine nu, ca să câștig timp? Unde trebuie să-i duc și cum? Totul a devenit ca un fel de concurs stupid în care miza nu era alta decât viața”, povestește Titus.

Fără să mai intrăm în amănunte, Titus a ajuns la clinica cu pricina, gonind nebun către Cluj-Napoca cu 200 de km/h. Era conștient că-și pune viața în pericol, dar mai era conștient că viața tatălui său depinde de el. Cu toate eforturile făcute de cei implicați, Viorel Banc s-a stins la nici o lună după acea goană nebună cu o cutie de sânge pe bancheta din spate…

„Tata s-a dus, dar supărarea, ura, ciuda că am fost neputincioși că nu l-am putut salva, a rămas. Modul meu de a trece mai ușor printr-o experiență de felul ăsta, a fost să încerc să îmi țin mintea ocupată cu altceva, să lucrez cât pot de mult. Și totuși, gândul că totul a fost nedrept, nu îmi dădea pace. Cred cu tărie că aproape la orice problemă există o soluție, totul e să o găsești pe cea bună sau măcar pe cea care să te scoată din impas pentru moment”, mărturisește Titus.

Rezultatul muncii unei minți ocupate? Împreună cu un prieten, pe acea vreme student, Titus a conceput un site care s-a dorit o baza de date online si în timp real a donatorilor voluntari de sânge. Este evident că ideea sa a pornit de la acea goană către Cluj-Napoca. Astfel a luat naștere „Donatori online”, un site care, pe parcursul celor nouă ani de existență, a salvat vieți, toate în numele unui altruism născut din pierderea unei vieți.

În acest moment, sunt înregistrați pe acest site sute de donatori din întreaga Românie. Ca idee, o persoană aflată în situația lui Titus din 2010, în care căuta o anumită grupă de sânge, accesează site-ul și, datorită interfaței mai mult decât friendly, identifică donatorul sau donatorii cei mai apropiați de locația în care este nevoie de donare. Riscul curselor nebune cu 200 de km/h nu mai este necesar…

„Foarte recent, undeva lângă Deva, a avut loc un accident de motocicletă cu două victime. Erau doi tineri în șa, băiatul a murit pe loc, iar fata se afla într-o stare critică. Avea mare nevoie de sânge. Aparținătorii au apelat la Donatori online pentru a identifica sânge. Astfel de cazuri se petrec zilnic, oamenii apeleză la noi în mod constant” – ne-a relatat Titus unul din cazurile recente în care s-a apelat la această bază de date salvatoare de vieți.

Până acum, toate investițiile legate de conceperea și mentenanța site-ului au fost suportate de Titus, fără a cere vreodată un ban cuiva. Site-ul a avut câteva probleme prin 2018, atunci când s-a crezut că povestea salvatorilor online de vieți se va sfârși. Introducerea reglementărilor GDPR a căzut ca o sabie deasupra dezvoltatorilor acestui site, fiind vorba de o bază de date care conținea date personale ale donatorilor.

„În Februarie 2018, un prieten a adus din nou în discuție problema site-ului, căruia zilele îi erau numărate. După 8 ani de la înființare Donatorionline.ro trebuia să se închidă datorită noilor reglementări GDPR. Pe undeva cred că aceste reglementări își au rostul. Știam că în campaniile electorale unele partide politice luau datele de la site și le foloseau meschin pentru a da telefoane, cu siguranță le-ați primit. Vă spun sincer că mi-a fost scârbă de treabă asta și știam că vor face mult rău site-ului, iar oamenii se vor enerva. Dar ce să fac? Nu mă puteam pune cu ei. Am avut noroc sau cred că mai degrabă, cineva acolo sus nu a vrut ca site-ul să se închidă. După câțiva pași mai șovăielnici, s-au strâns resursele și s-a discutat de o nouă etapă a Donatorionline.ro”.

Acum, în ecuația site-ului a intervenit și Asociația Civitas, acolo unde Titus este și el membru, asociație care sprijină acest proiect și caută colaboratori în cât mai multe localități. Next Level a fost discutat deja de către cei implicați, iar după nouă ani de existență, Donatori Online devine mai interactiv ca până acum. O altă idee năstrușnică vine din neliniștita minte a lui Titus.

„Vrem să cumpărăm o motocicletă cu care să transportăm sângele dontr-un loc în altul. Poate că este nevoie de sânge la Târgu-Mureș și acolo nu este, dar este la Bistrița. Un motociclist se urcă pe această motocicletă, pe care vrem s-o dotăm cu toate cele necesare, și pornește către Târgu-Mureș. În mai puțin de 90 de minute sângele este acolo”, ne-a împărtășit Titus ideea sa.

Bineînțeles că nu a inventat Banc roata de la motocicletă și nici acest mod de lucru. L-a văzut în țările civilizate și vrea să-l implementeze și aici. În Londra, spre exemplu, există o asociație de motocicliști voluntari care fac astfe de „curse” prin metropolă. Blood Bikers sunt cunoscuți și recunoscuți, au chiar și uniforme, iar în trafic li se acordă atenție și prioritate la fel ca ambulanțelor, deoarece acolo se știe că acea motocicletă transportă sânge salvator de vieți. Acest sistem funcționează în Martea Britanie, în Franța și în Spania.

Pentru ca acest deziderat să se întâmple este nevoie de bani. De această dată, după nouă ani de susținere financiară din resurse proprii, Titus și Asociația Civitas apelează la cetățeni pentru donații. Botonul de „donează” este prezent pe site, iar cei care doresc să contribuie la achiziția și dotarea unei motociclete care să salveze vieți, o pot face fără probleme.

Legat de site, Titus are ambiții legate de globalizarea acestuia. Nu numai România are probleme legate de transfuzii sanguine, iar un asemenea sistem pus la punct se poate generaliza:

„Acest modul vreau să-l răspândesc în toată lumea. Se poate folosi în prezent în 28 de limbi. Poate fi răspândit în Bulgaria, Serbia, Albania, Macedonia, Bosnia, Croația, peste tot. Pe lângă asta, oricine vrea să se implice, o poate face fără probleme. Acum vrem să atragem cluburile moto în acest proiect. Odată ce vom achiziționa motocicleta respectivă, cluburile moto pot „furniza” motocicliști cu experiență pentru a face aceste curse. Noi punem la dispoziție mobilul, ei să vină cu experiența! Vrem sa fie un priect comun cu comunitățiele moto de oriunde, iar cei care doresc să ni se alăture, ne pot contacta pentru detalii”, ne-a povestit Titus.

Dincolo de această preocupare, Titus a fost tot timpul un personaj energic și implicat. Setea lui pentru o societate faină și deșteaptă a fost pusă în practică și într-un local pe care acesta l-a deținut în Bistrița. La Erins se desfășurau anumite seri în care rezervarea a ajuns să se facă cu… pile! Este vorba de o cultură a pub-urilor, evident împrumutată din occident, cea a quiz-ului în fața unei halbe de bere sau a unei cupe de vin.

Acum face naveta între România și Spania, acolo unde are o mică afacere în turism. De altfel, tot altruismul său a fost cheia afacerii, căci Titus a vrut să împartă cu alți doritori momente de vacanță relaxante, pe care el le-a gustat și testat. Afacerea din domeniul culturii urbane, a pub-urilor, a rămas în cârca fratelui său, Horațiu, iar povestea lui și a unui alt loc de poveste (care fie vorba între noi, se leagă tot de tatăl lor, Viorel), o lăsăm pentru altă dată.

Donatori online” merge mai departe și slavează vieți în continuare. Pe două roți, în 28 de limbi, pe patru grupe de sânge… Dacă vă regăsiți într-o astfel de simțire, dați o tură virtuală pe site, apăsați butonul de înscriere, sau cel de „donează”, iar apoi urmăriți evoluția. Nu se știe niciodată, poate veți primi un telefon prin care vi se cere ajutorul. Sau poate veți apela la cineva din zona dumneavoastră…

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *