Sanatate

Testiculele, privite personal si de aproape

A le avea inseamna, probabil in toate limbile, a avea curaj. Ei bine, marea majoritate a barbatilor le au. Testiculele sunt legate de curaj, indrazneala, putere, barbatie la superlativ.

Orice barbat ar trebui sa se gandeasca la natura senzuala a bijuteriilor familiei, asa cum le place unora sa le numeasca. Cand tu si iubita ta faceti un tur sexual complet, adauga si testiculele la itinerariu. Ele sunt categoric o zona erogena, pentru ca au foarte multe terminatii nervoase conectate cu regiunea placerii din creier. Testiculelor le place sa fie cuprinse in mana, mangaiate, sarutate – sau stimulate si appreciate sub orice forma.

Testiculele sunt interesante din mai multe puncte de vedere. Sigur, putini lesina de placere la vederea frumusetii lor. Dar gandeste-te putin ce importanta au si iti vei da seama ca merita sa pierzi cateva minute pe luna studiindu-le.

Orice barbat care a incasat un genunchi sau o minge de fotbal in testicule stie cat de sensibile sunt. E modul in care mama Natura le accentueaza importanta. In fond, Ea e foarte preocupata de reproducere.

Trebuie sa te intrebi de ce a hotarat ca spermatozoizii sa fie fabricati la temperaturi mai joasa decat a corpului. Indiferent de motiv, ele atarna acolo, expuse. Din nefericire, majoritatea barbatilor nu dau prea mult atentiei testicolelor in absenta durerii. Chiar daca multi nu se vor imbolnavi din cauza acestei atitudini, unii pot sa o pateasca.

Adevarul ca tratand din timp o boala, precum cancerul testicular sansele de vindecare totala cresc considerabil – si vei depista mai devreme boala daca inveti sa-ti faci periodic un autoexamen al testiculelor. E un lucru inteligent. E simplu.

Anatomia de baza. Exista o diferenta intre testicule si gonade? Bineinteles. Gonadele sunt orgnele sexuale care produc celule reproducatoare; le au si barbatii si femeile. Texticulele sunt gonadele vertebratelor de sex masculin.

Oricum le-ai spune, misiunea lor este aceeasi. Testiculele produc spermatozoizii si hormonul masculin testosteron. Isi incep dezvoltarea in apropiere de abdomenul fatului si ajung in pozitia lor unica in a opta luna de sarcina a mamei. Uneori nu coboara destul si atunci se intervine pe cale chirurgicala, pentru ca spermatozoizii trebuie sa fie produsi acolo jos, in scrot, datorita cerintelor de temperatura.

De forma aproximativ ovoidala, testiculele au diverse dimensiuni, dar media este de 5 cm lungime. Unii barbati pot fi nelinistiti de marimea si forma testiculelor proprii; amandoua variaza, dar nici una nu-ti defineste gradul de barbatie.

In loc sa fie preocupati de infatisarea testiculelor, barbatii ar trebui sa se ingrijoreze de sanatatea lor. Spre deosebire de femei, barbatii stau linistiti ani in sir fara sa aiba nevoie de ceva asemanator controlului ginecologic periodic. Si poate ca de aceea multi barbate nu vor sa se duca la medic. Sa iei o reteta pentru bronsita sau sa iti tratezi o intindere musculara e cu totul altceva decat sa ceri cuiva sa-ti pipaie testculul stang.

Si chiar aici e buba. Pana ajungi la doctor, boala poate progresa, situatia devenind mai grava decat daca descopereai totul la timp. Prima forma de aparare, este deci, o autoexaminare regulate, rapida si simpla a testiculelor (AET).

Deja cand ai terminat liceul, trebuie sa te examinezi periodic. De ce: Deoarece cancerul testicular, desi este relative rar, afecteaza barbatii intre 15 si 35 de ani.

Obisnuieste-te sa te examinezi cam o data pe luna (prima zi din luna, de exemplu). E vorba de maximum trei minute. Cel mai bine este sa te examinezi in timpul dusului, dup ace te-ai sapunit sau imediat dupa. Caldura relaxeaza scrotal si iti este mai usor sa simti orice anormalitate.

Iata care sunt elementele de baza ale AET-ului:

Examineaza testiculele. Incepe prin a lua cate un testicol intre degetul mare si urmatoarele doua degete ale mainii. Apoi incet, ruleaza testiculul intre degete si cauta noduli sau umflaturi, care nu trebuie neaparat sa fie dureroase. Poti avea un testicul mai mare decat celalalt sau, asa cum probabil sti deja, unul atarna mai jos. Este normal, desi ar trebui sa fii atent la diferentele mari de dimensiune.

 

Examineaza epipidimul. Treci apoi la epididium, tubul spiralat din spatele fiecarui testicul. Acolo sunt tepozitati spermatozoizii pana cand sunt gata sa calatoreasca prin canalele deferente, catre uretra si in afara corpului. De obicei mai sensibil decat testiculul propriu-zis, epidemul are rareori probleme canceroase.
Examinarea canalelor deferente. Canalul deferent este tubul care conecteaza testiculele cu zona di care sperma se elimina prin ejaculare. In scrot, canalul trebuie sa fie neted si ferm.

Ce faci daca simti durere sau observi ceva din comun in oricare dintre aceste etape? Mergi imediat la doctor. Poti avea diverse probleme, unele mai grave, altele mai putin. Umflaturile (nodulii), de exemplu, sunt in general benigne. Iar tratamentul timpuriu este absolut esential pentru sanatatea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *