Analiza

Termoficare Napoca SA estimează un profit de numai 100 mii lei și creșterea cheltuielilor cu salariile. Boc a declarat război centralelor de apartament ca să țină în viață o companie cu rezultate financiare slabe

Compania Termoficare Napoca SA, companie al cărei acționar unic este Primăria Cluj-Napoca, estimează pentru anul 2022 o creștere a cheltuielilor cu salariile și un profit foarte mic. Aceste estimări vin în contextul în care primarul Emil Boc a declarat război centralelor de apartament tocmai pentru a susține Termoficare Napoca SA, firmă care nu a avut rezultate financiare prea strălucite în ultimii ani. Mai mult, compania este susținută cu subvenții din bugetul local.

În ședința de Consiliu Local de săptămâna viitoare va fi supus dezbaterii și votului consilierilor bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2022.

Veniturile totale estimate a fi realizate în anul 2022 sunt în sumă de 104 milioane lei, din care 46 milioane lei sunt subvenție și 4 milioane lei sunt compensație pentru acoperirea pierderilor.

Cheltuielile totale estimate pentru anul 2022 sunt în sumă de 104 milioane lei, din care peste 103 milioane lei sunt cheltuieli de exploatare și 251 mii lei sunt cheltuieli financiare.

Pe baza veniturilor și cheltuielilor rezultă pentru anul 2022 un profit de 100 mii lei. În urmă cu doi ani, compania Primăriei a declarat un profit net de 1,5 milioane lei, acela fiind unul dintre cei mai buni ani ai firmei Termoficare Napoca SA. În 2018 a avut însă pierderi de peste 7,3 milioane lei.

În imaginea de mai jos sunt rezultatele financiare ale Termoficare Napoca SA din perioada 2007 – 2020.

Sursele de finanțare a investițiilor pentru anul 2022 au fost bugetatea la valoarea de 7 milioane lei, din care 2 milioane lei sunt investiții din surse proprii, 2,1 milioane lei sunt investiții din credite bancare și 2,8 milioane lei din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile cu salariile aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 au fost de aproape 7,8 milioane lei. Pentru anul 2022 se propune o majorare a cheltuielilor cu salariile de aproape 8,4 milioane lei, ceea ce înseamnă o creștere de 6,49%.

„În consecință, cheltuielile de natură salarială au fost fundamentate la nivelul bugetului anului 2021 la care s-au adăugat sumele reprezentând creșteri ale cheltuielilor de natură salarială aferente indicelui mediu de creștere a prețurilor prognozat pentru anul 2022 de 6,5% cu respectarea art. 48 alin. (1) litera a) din Legea bugetului de stat pentru anul 2022”, scrie în nota de fundamentare realizată de Napoca Termoficare SA.

La finalul anului trecut, Boc a declarat război centralelor de apartament tocmai pentru a susține Termoficare Napoca SA, deși primarul nu a recunoscut nicio clipă care este raționamentul din spatele deciziei sale.

„Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. La blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care Primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a spus Emil Boc, la sfârșitul lui 2021.

Acum, la sistemul de termoficare mai sunt racordate doar 21.000 de familii. Pentru aceștia, a fost estimată o majorare cu 15% a facturilor la încălzire în această iarnă. Ca să se limiteze la o majorare a facturilor cu 15%, Primăria o subvenție de 46,6 milioane lei pentru Termoficare Napoca SA, față de 27 milioane lei cât dădea înainte de scumpirea prețurilor la utilități la nivel național. Practic, se pune o presiune extraordinară pe bugetul local.

În următorii zece ani, Primăria Cluj-Napoca va susține cu foarte mulți bani sistemul de termoficare, urmând ca din 2031 să se oprească din investiții. Aceasta doar în teorie. În zece ani, modernizările de acum vor necesita alte modernizări.

Cei 10 milioane euro pe care îi pătim acum, în timp, după 2031 o să ajungem ca această subvenție să nu mai fie necesare. Dar pentru asta avem nevoie de investiții în perioada următoare și de atragere a fondurilor europene pentru susținerea sistemului de termoficare”, spunea Boc în ședința de Consiliu Local din noiembrie 2021.