In vizor

Țepe imobiliare în Cluj, tolerate de autorități. Cercetările s-au împotmolit

Clujul este raiul infractorilor de orice fel: de la escroci imobiliari la înșelăciuni cu așa-numiți “designeri” de mobilă, cu toții își găsesc un loc în capitala Ardealului. Culmea este că, adeseori, cercetările în privința escrocheriilor imobiliare ori a furturilor se împotmolesc, iar victimele sunt lipsite și de ultimul sprijin: al autorităților. Mai exact, deși cunoscute, aceste escrocherii rămân nerezolvate, iar infractorii în libertate.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE, Clujeni! Înșelăciune de mii de euro cu mobilă la comandă 

În felul său, cazul de înșelătorie înregistrat în 2009, care îi vizează pe soții Hoza, este unul tipic:

înșelați de un constructor de locuințe din Florești, aceștia s-au trezit și fără bani, și fără apartamentul cumpărat. De fapt, ”dezvoltatorul imobiliar” nu se află la prima confruntare cu instanțele de judecată. Este vorba despre Alla Motilică, cetățean al Republicii Moldova, care a obținut și cetățenia română, iar în Cluj a găsit terenul propice pentru escrocherii imobiliare. (În România, şi-a schimbat numele din Motilică în Covercenco, a fost dată în judecată de ANAF Cluj pentru evaziune fiscală, a fost condamnată, dar a obţinut rejudecarea procesului şi a fost achitată).

”În 2007, am cumpărat un apartament de la SC Cinderrella în zona Muzeul Apei pe strada Plopilor. Alla Motilica a încercat să ne convingă că este un om foarte corect și să ne inspire încredere. În 2009 ne-am reîntâlnit și ea ne-a făcut o ofertă: să vindem apartamentul de pe strada Horea, în care locuiam, și să ne cumpărăm 2 apartamente în blocul pe care SC Cinderella îl ridica în Florești. 

Am sunat-o pe Motilică şi ne-am întâlnit la un notar cu un cumpărător pe care ni-l găsise ea. Am vândut apartamentul de pe Horea şi în holul notarului i-am dat lui Motilică banii. După câteva zile am fost acasă la ea pe strada Muzeul Apei nr 16 în Floreşti şi am încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu firma Cinderrela pentru două apartamente în Floreşti”, mărturisește victima Iulia Hoza.

În ciuda antecontractului semnat, Alla Motilica a început să fie greu de găsit, să o amâne pe Iulia Hoza, iar cele două apartamente să fie doar o promisiune deșartă. SC Cinderella SRl, firma care construia respectivul bloc în comuna Florești, a început să invoce probleme tehnice, iar familia Hoza nu a mai apucat să vadă măcar cum arată apartamentele pentru care achitase banii integral. 
Între timp, păgubita Iulia Hoza s-a îmbolnăvit de cancer. 

”În 2012, după ce am fost operată, Alla Motilică venit la noi. Am întrebat-o când ne dă apartamentele şi ne-a amânat din nou. Atunci ne-a promis că urmează alte construcții pe strada Plopilor la nr 21, unde vom avea și noi apartamentele pentru care plătisem. Blocul respectiv a fost construit şi, totuși, nu am văzut apartamentele nici atunci. I-am spus că am depus plângere penală şi dacă ne dă apartamentele îmi retrag plângerea. M-a luat şi ne-a cărat pe şantier şi ne-a arătat apartamentele pe care o să ni le dea. Și atât. Cu asta am rămas. Acum, acolo locuiesc cu totul alți oameni, iar noi am rămas înşelaţi”, povestește Iulia Hoza. 

Ulterior, ”dezvoltatorul imobiliar” a intrat în faliment. 

Alla Motilică, cetățean român cu acte în regulă, a fost condamnată pentru evaziune fiscală, însă ulterior, judecătorii au decis revizuirea procesului, astfel încât magistraţii au achitat-o în procesul deschis de ANAF Cluj pentru evaziune fiscală. 

La data de 06 02 2017 a fost înregistrată plânegerea petenților Hoza Ioan și Hoza Iulia în dosarul penal nr 9043/P/2013 A Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva ordonanței prim procurorului prin care s-a dispus respingerea ca neîntemeiată a plângerii formulate împotriva sentinței de casare din dosarul inițial.

Altfel spus, timpul s-a scurs, iar ritmul ardelenesc de soluționare a cauzelor cetățenilor păgubiți a fost în defavoarea victimelor.

Prin urmare, plângerea formulată împotriva soluției de casare a fost respinsă. 

Un caz care își avea debutul în anul 2009, nu a fost soluționat nici în 2019. Sau, mai bine zis, a fost rezolvat în defavoarea victimelor, rămase fără bani – peste 40 de mii de euro -, precum și fără apartamente pentru care plătiseră.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *