Sanatate

Tensiunea arteriala

E bine de stiut ca tensiunea arteriala este la modul general o boala de inima. Atat muschiul cardiac, cat si bogatia de fibre musculare a miocardului pompeaza neobosit sase litri de sange. Acesta se imparte in sange oxigenat si in masa sangvina, cu ajutorul careia se face schimbul pulmonar – O2 si CO2. In acest proces, un rol important revine elasticitatii arterelor, fibrelor musculare si prezentei reduse a colesterolului “rau”. Prin depuneri de saruri si grasimi se ajunge la rigidizarea arterelor, determinand o tensiune arteriala crescuta.

Initial, simptomele acestei suferinte sunt vertij, greata, ameteala, dar pot ajunge la dezorientarea temporo-spatiala, in cazuri severe. La cei in varsta, exista pericolul unui atac de apoplexie, in care situatie li se prescrie streptokinaza sau aspirina tamponata.

Deseori, hipertensiunea arteriala are cauze organice, ce pot tine de boli ale rinichilor, blocaje sau alte cauze cumulate. Hipertensiunea poate avea si alte consecinte foarte grave, cum ar fi glaucomul.

Din aceste motive, regimul de viata al bolnavului este de mare importanta. Acesta va cuprinde pe langa tratamentul medicamentos, odihna, plimbari usoare si un regim alimentar echilibrat, fara alcool sau tigari, care fac mult rau. La fel de importante in tratarea hipertensivului sunt cura in statiunile balneare si regimul de slabire, controlat de medic.

Nu vom administra hipertensivului diuretice severe pentru ca, prin modul lor de actiune, supun bolnavul unui efort mare. Nu vom tine hipertensivul in soare sau mult timp in picioare. Nu vom perturba hipertensivul cu discutii in contradictoriu, nu il vom enerva.

Un atac de apoplexie se produce usor, iar urmarile raman pe viata. Vom evita in discutiile familiale vestile neplacute sau despre evenimente triste. Vizitand locuri turistice, evitand aglomeratiile si stresul cotidian, putem asigura suferindului un mediu de viata calm, il putem incuraja sa vada partea frumoasa a vietii.

Nu uitati ca un bolnav de inima este, prin complexitatea diagnosticului si prin evolutia bolii, bolnav pe termen lung.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *