tehnologie alimentara

Metode de preparare la cald al alimentelor si efectele lor

scris de Ziar de Cluj / 21.12.2012 20:10 / 0 comentarii / 650 vizualizari
Prepararea la cald este un tratament termic, efectuat intru-un mediu umed sau uscat, care genereaza o serie de modificari in structura si compozitia alimentelor si care, uneori, este indispensabil pentru ca alimentele sa devina comestibile. Procesul de preparare la cald determina modificari, in... citeste mai departe

Coniacul, vinul arzator

scris de Ziar de Cluj / 29.11.2012 10:34 / 0 comentarii / 68 vizualizari
Coniacul sau brandy-ul este o bautura alcoolica frantuzeasca, produsa in regiunea Charente. Se obtine prin dubla distilare a unor vinuri albe locale. Dupa o prima distlilare a vinurilor si separarea depunerilor (drojdia), produsul este supus unei distilari suplimentare. Rafinarea are loc in butoaie... citeste mai departe

Prepararea alimentelor prin prajire-frigere

scris de Ziar de Cluj / 16.09.2012 07:11 / 0 comentarii / 353 vizualizari
Prajirea  este o metoda de preparare care consta in scufundarea alimentului intr-o substanta grasa, adusa la o temperature ridicata intr-un recipient. Este un tip de preparare intr-un mediu lipsit de apa, in care transferul de caldura se produce prin convectie, prin intermediul substantei... citeste mai departe

Whisky, apa vietii

scris de Ziar de Cluj / 04.06.2012 22:54 / 0 comentarii / 75 vizualizari
Whisky sau whiskey este un distilat din musturi fermentate, obtinute de la unele cereale; la origine produs in Scotia. Whisky-ul este facut din cereale, iar cea mai importanta caracteristica a sa este vechimea, obtinuta prin depozitarea in butoaie, in general, din stejar, aroma, gustul si textura... citeste mai departe

Fulgii de ovaz

scris de Ziar de Cluj / 19.03.2012 04:20 / 0 comentarii / 262 vizualizari
Ovazul este numele comun pentru unele plante erbacee din familia gramineelor, dintre care cea mai cultivate este Avena sativa, cunoscuta in general ca nutret si folosita pentru hranirea animalelor. Invelisul exterior al bobului este greu de inlaturat, de aceea faina si fulgii utilizati in... citeste mai departe

Ceaiul, cea mai raspandita bautura din lume

scris de Ziar de Cluj / 24.02.2012 21:16 / 0 comentarii / 41 vizualizari
Frunzele de ceai apartin in general unui arbust vesnic verde (Camellia sinensis sau Camellia theifera sau Thea sinensis) din familia Teaceae iar bautura cu numele de ceai se obtine prin infuzarea frunzelor sale. Ceaiul este cultivat in India, Sri Lanka, China, Java, Turcia si Kenia. De la ceai se... citeste mai departe