Eveniment

Tefeliștii USR sar la gâtul lui Cristi Danileț: exmatricularea studenţilor este numită "justiţie colectivă, demnă de tribunalele anilor 50"

Am ajuns să o vedem și pe asta: tineretul ”tefelist” al USR sare la gâtul lui Cristi Danileț duă ce acesta a cerut ca studenţii exmatriculaţi de la Facultatea de Drept pentru că au copiat să aibă interdicţie la Drept pe viaţă, tineretul USR transmite un mesaj care stârneşte revoltă în mediul online. Pe pagina de internet USR Tineret a apărut un mesaj în care exmatricularea studenţilor este numită „justiţie colectivă, demnă de tribunalele anilor 50”.  Ulterior, în urma valului de critici la adresa lor, plini de curaj, tefeliștii USR și-au șters postarea.

Practic, tefeliștii USR sunt pe o minte cu Victor Ponta și alți copiatori, apărând niște hoți de destine (asta e apelarea la copiuță: luarea locului unuia care învață serios, o hoție ordinară). Cu atât mai grav este derapajul tefeliștilor USL, cu cât hoții de duzină ar fi trebuit să fie viitori magistrați. Adică niște borfași incipienți ar fi împărțit justiție, adevăr și dreptate.

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene.

Credem cu tărie că rolul justiției este acela de a reabilita și de a reforma indivizii pentru a-i aduce pe calea unui comportament prosocial, și nicidecum pedepsirea cu duritate de dragul imaginii publice. Sau de dragul ascunderii mizeriei sub preș.

Execuțiile publice sunt o rămășită medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. Un stat european modern nu poate exista decât cu un braț al legii aplecat spre reformă, reabilitare și prevenție. Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii.

Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării. Indiferent de speța discutată, credem că reprezentanții statului trebuie să promoveze un discurs responsabil și moderat, care să țină cont de cele mai noi descoperiri din domeniul științelor penale și să fie conștienți de rezultatele empirice de care se bucură conceptul de justiție restaurativă.

România nu își mai permite generații de judecători cu ochelari de cal care să aplice legea, dar să ignore justiția”, se arăta în mesajul postat de USR Tineret.

Ulterior, într-un comentariu USR Tineret preciza că susţine pedepsirea celor vinovaţi de fraudă, însă se preciza că USR nu crede în justiţia „colectivă, demnă de tribunalele anilor 50”. Paradoxal, aceste principii sunt în contradicţie cu multe dintre acţiunile USR din ultimii ani.

Decanul şi Consiliul Facultăţii de Drept au decis să propună rectorului Universităţii din Bucureşti exmatricularea a 45 de studenţi care au conlucrat în vederea fraudării unor examene din sesiunea de iarnă a anului I. Este vorba despre o decizie unică în istoria facultăţii.

Judecătorul Cristi Danilet susține această decizie și a felicitat facultatea pentru măsura luată.

„45 de trișori exmatriculați de la Drept. Eu le-aș da interdicție pe cel puțini 10 ani în a mai da admitere la această facultate. Felicitări conducerii Facultății de Drept din cadrul U.B pentru normalitatea acestei decizii și mișcătoarele cuvinte: “Justiția se învață din școală. Dacă școala de drept însăși nu este fermă cu privire la valorile dreptății și echității, justiția nu se poate înfăptui în societate”. Aștept ca celelalte facultăți de drept să procedeze la fel. Trișorii nu au ce să caute la Drept!”, a transmis acesta.

Motiv pentru care a ajuns în vizorul ”tefeliștilor” din ”plusere”.

UPDATE: Dan Barna, reacție la postarea prin care USR Tineret a comparat cu o execuție publică exmatricularea studenților care au copiat: A fost un text nepotrivit. Să trișezi la examene e greșit

Președintele USR și vicepremierul Dan Barna a declarat pentru Edupedu.ro că „a fost un text nepotrivit” postarea publicată de USR Tineret prin care exmatricularea studenților la drept care au copiat era comparată cu o execuție publică. „Să trișezi la examene e greșit și aici nu trebuie să existe nuanțe. În niciun context”, a spus Barna.

„A fost un text nepotrivit. El nu se mai află pe pagină. Nu vrem să se transmită un mesaj greșit. Dacă vrei rezultate bune soluția e să înveți. Să trișezi la examene e greșit și aici nu trebuie sa existe nuanțe. În niciun context”, a declarat Dan Barna pentru Edupedu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *