Editorial

Taxa pe lăcomie e în vigoare de o lună în Uniunea Europeană. Nu e invenţia Veoricăi, nici taxă de la Dragnea, e normă europeană. Aşa că, mai uşor cu smiorcăitul pe umerii multinaţionalelor!

De o lună au intrat în vigoare în Uniunea Europeană norme care să ducă la eliminarea “principalelor lacune juridice utilizate în evitarea obligațiilor fiscale de către societăți”. Încă din 30 decembrie, anul trecut, Comisia Europeană a dat un comunicat prin care “salută intrarea în vigoare a noilor norme” care “aplică cinci măsuri antiabuz cu caracter juridic obligatoriu, care vizează principalele forme de evitare a obligațiilor fiscale practicate de marile companii multinaționale”. Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Comisia a luptat constant împotriva planificării fiscale agresive. Bătălia nu este încă câștigată, dar astăzi facem un pas foarte important în lupta noastră împotriva celor care încearcă să profite de neconcordanțele dintre sisteme fiscale ale diferitelor state membre pentru a evita plata de obligații fiscale în valoare de miliarde de euro.”

Prin urmare, de peste o lună, toate statele membre ale Uniunii Europene pot să impoziteze profiturile transferate în țări cu un nivel redus de impozitare în care societatea nu are o activitate economică reală; se pot impozita câștigurile în ceea ce privește activele precum proprietatea intelectuală, care au fost transferate de pe teritoriul UE; de asemenea, pentru a descuraja societățile să creeze acorduri de îndatorare artificiale menite să reducă la minimum impozitele, statele membre vor putea limita cuantumul dobânzii nete pe care o societate îl poate deduce din venitul său impozabil; de asemenea, societățile vor fi împiedicate să exploateze neconcordanțele din legislația fiscală a două țări diferite din UE pentru a evita impozitarea; şi, de la 1 ianuarie, statele membre au posibilitatea de a aborda mecanismele de evitare a obligațiilor fiscale care nu fac obiectul unor norme specifice de combatere a evitării obligațiilor fiscale.

Chestii contabile – ştiu ei mai bine ce combat. Şi combat pe norme propuse de Comisie încă din 2016, norme obligatorii din punct de vedere juridic, cunoscute sub numele de Directiva împotriva evitării obligațiilor fiscale. Acordul a fost prelungit în februarie 2017 pentru a se asigura că schemele şi combinaţiile de orice tip nu pot fi utilizate pentru a se evita impozitarea în UE, chiar și în cazul în care schemele respective implică țări din afara UE.

Aceste norme privind transparența “au intrat treptat în vigoare pentru a se asigura că statele membre au informațiile de care au nevoie pentru a combate societățile care nu își plătesc impozitele în mod echitabil”. Sunt “reforme ample ale impozitului pe profit” pentru a revizui “modul în care companiile multinaționale sunt impozitate în Uniunea Europeană”.

Pe scurt: Comisia Europeană a inventat nişte norme care dau cadrul legal a ceea ce de o lună se numeşte “taxa pe lăcomie” în România. Şi se combate din toţi bojocii. Nu e invenţia Veoricăi, nici impozit inventat de Dragnea, ci doar normă europeană – care, atunci când zice ce hoţ este guvernul (nu că nu ar fi, a fost, indiferent de culoarea politică a celor care au guvernat), e bine, se aplaudă de către toată hipsterimea #Rezist, iar când zice că guvernul are dreptate, se dau cu toţii cu fundul de pământ – că nu e bine. E la fel ca orice decizie a Curţii Constituţionale care e perfectă când le mută fălcile la spate celor pe care nu-i placem şi e dată de către nişte slugi împuţite, când le dă dreptate.

Ne-am obişnuit să croşetăm printre ceea ce ne convine şi ceea ce nu ne convine. Să facem rabat de la principii în numele “alor noştri” care ar fi mai buni ca “ai lor”, înlocuind, de fapt, o mizerie cu o alta şi uitând că democraţia se bazează pe instituţii, legi aplicate consecvent şi nu după oameni, chipuri cioplite, şi bun plac. De aceea am şi ajuns unde am ajuns.

Sunt de acord cu faptul că dacă se vorbeşte despre o suprataxare în lege, doar pentru a se mai găsi bani pentru pensii nesimţite, atunci normele europene sunt abuzate şi trebuie găsite mijloace oneste de aplicare.

Dar, care au fost majoritățile „oneste” din Parlament, cele care au dat Guverne în ultimii 30 de ani, raportat la ceea ce și-au dorit politicienii care le-au format să obțină cu adevărat? Oneste (cu ghilimele de rigoare) au fost numai majoritățile FSN, PDSR, PSD, USL și acum PSD-ALDE. Parlamentarii acestora au votat în concordanță cu ceea ce și-au dorit să obțină: imunitate, bani, viaţă uşoară. Restul, dacă tot vorbim despre farisei și fariseism, s-au ascuns după cuvinte până le-au omorât, golindu-le de conținut (și au așteptat, ticălos, pe margine, să le rezolve PSD nemerniciile).

Apoi au scos castanele din foc cu mânuţele fraierilor pe care-i mint pompos de prea mulţi ani, că “ei” sunt Opoziţia. Şoferii Mafiei se luptă cu Tractoriştii acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *