In vizor

Taxa pe caine la bloc, dezbatuta in viitorul regulament local

Multi clujeni platesc pentru patrupedul lor cat pentru o persoana la cheltuielile de bloc. Asta, in baza deciziei Asociatiei de Proprietari, care este lasata sa decida daca se taxeaza traiul cainelul la apartament si cuantumul sumei. In viitorul regulament ce se refera la detinerea cainilor in Cluj-Napoca, se va lua in calcul si aceasta taxa si necesitatea ei.

Clujenii au fost consultati cu privire la taxa pe caine la bloc, in special pe retelele de socializare, si majoritatea dintre ei nu sunt de acord cu aceasta. Multi dintre stapanii de animale platesc sume de bani, de la cativa lei pana la 20-30 de lei sau chiar mai mult. Taxa ajunge pana la echivalentul unei persoane la intretinere, ceea ce este considerat un abuz din partea asociatiilor de proprietari.

“Platesc o persoana in plus pentru caine. Mai exact:  Rosal, lumina pe scara si femeia de serviciu (apa fiind pe contor personal si caldura cu centrala proprie)”, este raspunsul unei clujence postat pe un grup de suport pentru stapanii de animale.

“Nu este lege pentru asa ceva!!! Este abuziv o astfel de cheltuiala!! Refuzati sa platiti pentru caine si cu asta ii ziceti ca va intalniti la Tribunal! Sa vedeti ca atunci intregul comitet de bloc,se va gandi de 2 ori ,daca mai cer astfel de taxe abuzive.Mergeti la sedintele de bloc si nu lasati pe altii sa hotarasca in locul vostru!!!”, este indemnul unui alt clujean, pentru cei obligati sa plateasca taxe pentru caini.

Taxa pe caine, dupa placul asociatiei de proprietari

In Cluj-Napoca, sunt cateva mii de proprietari de animale de companie, iar reglementarile aflate in vigoare sunt doua Hotarari de Consiliu Local, una de pe vremea primarului Gheorghe Funar, HCL 84/1996, si una mai recenta, HCL 575/2001. In baza lor, detinatorii de animale de companie care locuiesc in blocuri au obligatia de a respecta normele generale de curatenie, igiena si intretinere in conditii optime a spatiului comun, fara a aduce atingere linistii si ordinii publice, precum si drepturilor celorlati proprietari. De asemenea, “pentru crearea unui climat sanatos de convietuire, recomandam obtinerea acordului asociatiei de proprietari (locatari)/vecinilor pentru cresterea in apartament a animalelor de companie. De asemenea, asociatia de proprietari (locatari) poate stabili in adunarea generala numarul maxim de animale ce va fi permis pentru a fi crescute in apartament”, prevede HCL 84/1996. Nerespectarea prevederilor se sanctioneaza cu amenda intre 100 si 200 de lei.
 

In multe cazuri, in Adunarile Generale ale asociatiilor de proprietari se voteaza ca proprietarii de animale sa plateasca o anumita taxa la intretinere, astfel ca acestea sunt cele care decid, la nivel local, daca se plateste sau nu o taxa pentru patruped.

Cei care fac parte din grupul de lucru al viitorului regulament ce se refera la detinerea si plimbarea cainilor in Cluj-Napoca doresc sa reglementeze si necesitatea sau, dimpotriva, anularea acestei taxe. Pana acum, au fost mai multe discutii intre membrii grupului de lucru, care se intalnesc saptamanal pentru a pune la punct continutul viitorului regulament.

“Este un subiect care s-a discutat putin, dar vrem sa mai detaliem la sedintele respective. Sedintele sunt destul de scurte si acum participa si reprezentanti ai Politiei Locale si ai Companiei de Transport Public. Se discuta destul de mult, fiecare subiect se dezbate din toate punctele de vedere.
Stim ca se taxeaza, si sunt care taxeaza o persoana in plus. Sunt, intr-adevar, si stapani care nu aduna dupa catei, fac mizerie pe casa scarii si asa mai departe, dar majoritatea care sunt la bloc sunt OK. Daca un caine face mizerie pe casa scarii si stapanul nu curata, se poate rezolva in cadrul asociatiei aceasta problema, sa-l puna, de exemplu, sa plateasca daune. Nu este in regula sa stabilim taxe mari, ar fi OK o taxa pentru curatenia pe casa scarii, o suma modica”, este de parere un membru al comisiei de lucru.

Viitorul regulament al Primariei Cluj-Napoca este inca in lucru, dupa ce, in luna august, a avut loc o dezbatere publica la Primaria-Cluj-Napoca, insa fara niciun rezultat. In proiectul initial, erau trecute cateva prevederi aberante, care i-au nemultumit pe majoritatea stapanilor de animale, ca de exemplu obligativitatea purtarii de botnita pentru orice rasa de caine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *