Editorial

ŢARA ANALFABEŢILOR FERICIŢI. Â-mi cer scuze la domni profiesoare romini care am studiat pe vremea mea…

Ce-ar trebui reţinut după aflarea rezultatelor la examenul de Evaluare Naţională? Că doar 6% dintre absolvenţii de 8 clase elementare, care s-au învrednicit de un amărât de 5, au putut să scrie perfect româneşte. 14% nu ştiu să scrie corect niciunul din cuvintele date la forma cerută. 21% nu au identificat nici măcar un verb.

Că doar 37% dintre elevi au ştiu să identifice corect o propoziţie principală şi una atributivă. Că 8% dintre elevi nu pot identifica o informaţie prezentată explicit în primul enunţ al unui text dat. Şi că 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie.

Limba română, măi! Fala şi mândria, cea în numele căreia AURolacii Patriei halesc străini pe pâine şi-şi bat cărămida patrihoţismului de pieptul de aramă!

Chiar nu vă este ruşine, învăţători, profesori, părinţi şi politicieni la un loc?!

Dar de ce mă mir? Asistaţii mintal au fost întotdeauna la putere. În fond suntem în țara în care s-a scandat pe străzi: moarte intelectualilor.

Trei decenii mai târziu, copiii sau nepoții celor care au aplaudat panseluțele plantate de către minerii lui Ion Ilici Iliescu cu târnăcopul în tâmpla studenţilor, sunt cei care au demonstrat că singurul mod de a accede (de a fi admis ierarhic superior) în societatea românească este furtul (copiuța, cheta pentru protocol, lanțul slăbiciunilor).

Tot felul de imbecili (poate sunt prea dur, pot reformula: tot felul de mutilați moral și psihic, educați în cultul urii celor mai buni decât ei) bagă texte în care tăvălesc după chipul și asemănarea lor meritul, performanţa, afirmarea onestă (coroniţa, premiul, podiumul), încercând să le arunce în derizoriu, să le desfiinţeze, creând un fel de Viaţa Mediocrilor Contează.

Da, Viaţa Mediocrilor Contează – ei pot excela acolo unde le este locul, dincolo de patalamalele Fabricilor de Diplome inventate şi păstorite de Abramburica şi Sistemul Imposturii.

Suntem țara în care nu au valoare cunoștințele de liceu – cu diplomă sau fără diplomă). Întreb: poate vreun copil în ziua de azi să-şi utilizeze cunoștințele dobândite pe parcursul școlarizării după ce le-a legat solid de diplome, indiferent de gradul de școlarizare, obţinând o hârtie care să-i certifice corect meritele, hârtie cu care să-și poată obține o slujbă concretă, o slujbă care să și existe în nomenclatorul de meserii?

Nu cred.

De ce mai merg copiii la școală? Doar ca să-și umple timpul în timp ce părinții lor robotesc pe plantația cu taxe a unui stat ce nu știe să-și gestioneze paralele obținute prea facil (după modul facil în care le şi cheltuie).

Se fac Evaluări Naţionale şi se dau bacalaureate doar pentru a mai putea bifa cineva că s-a mai scos o generație de analfabeți numai bună de dus la muls către fabricile de diplome ale Universităților SRL de familie. De aceea, an după an, subiectele sunt din ce în ce mai ușoare (aproape de mură-n gură), încât să poată fi rezolvate de majoritatea covârșitoare a copiilor semi-analfabeți.

Şi dacă 1 + 1 nu le dă 2, în curând au să fie lăsați din nou să copieze, sau li se va dicta rezolvarea. Țara are nevoie de cât mai multă puţină-de-minte.

Din păcate, încă se vorbește cu dispreț despre meserii ca: electrician, sudor, zugrav șamd. La fel se vorbea și pe vremea dictaturii proletariatului: dacă nu înveți te duci la sapă – adică, traduceau lumpenii: ești un nimeni. Asta deși societatea are nevoie de toate meseriile şi mulţi care se joacă de-a politica, legislaţia şi guvernarea, nici la mulsul vacii nu ar fi capabili.

Cuvântul “ilegalitate” nu prea mai impresionează pe nimeni. Aproape toată lumea încalcă normele, legile, obligaţiile cetăţeneşti (toţi au numai drepturi). Măcar cu un soft piratat sau un film furat de pe “torente”, suntem datori.

Încerc să-mi imaginez cu ar fi dacă toți cei care și-au cumpărat calculatoare luna trecută ar fi supuși unui control și ar fi sancționați conform legii in cazul în care s-ar constata că și-au instalat între timp softuri piratate. Nu ar începe ei să răcnească că sunt defavorizați, că de ce li se aplică legea numai lor, nu și celor care și-au cumpărat calculatoare până la ei (să moară și capra vecinului)? Nu s-ar găsi şi cine să-i căineze?

Între pericolele la adresa securităţii statului român trebuiau băgate aceste Fabrici de Diplome.

Dar cine să o facă? Beneficiarii?

Că persoane cu funcții de conducere în partidele politice sunt făcute, peste noapte, lectori în aceste universități fiind plătite mai consistent decât cele cu funcții similare doar pentru a promova interesele universităților.

Iar majoritatea celor care mulg Ţara aceasta din înaltele lor funcţii politice au patalamale obţinute prin impostură.