Din oras

Taberele de stat pentru copii sunt în moarte clinică. Doar în două locuri din Cluj se mai organizează. Ca alternativă, există Cercetașii Munților

Dacă în perioada comunismului, taberele pentru copii erau la mare căutare pentru că alte alternative nici nu existau, acum cei mici merg mai degrabă împreună cu părinții, în resorturi all-inclusive, în străinătate sau în excursii, organizate de firme private. Statul a încetat să mai finanțeze taberele pentru elevi, ceea ce a dus la dispariția lor aproape în totalitate. Cele puține care mai există au prețuri acceptabile. 

Trăim perioadă în care nu mai este la modă să îți trimiți copilul în tabere școlare. Generațiile de copii de acum își petrec verile cu părinții în resort-uri de lux. În această mare de vacanțe de lux, mai există și părinți care îi încurajează pe cei mici să își petreacă o parte din vacanță în tabere școlare. Practic, activitățile organizate în cadrul taberelor îi încurajează pe copii să socializeze mai mult și să își facă prieteni noi.

Cu aproximativ două săptămâni înainte de începerea vacanței de vară, am testat piața pentru a afla care este oferta taberelor de stat din Cluj. Din nefericire pentru părinți și pentru copii, în județ mai sunt doar două tabere de stat, organizate de Palatul Copiilor la Muntele Băișorii și la Valea Ierii. Reprezentanții Palatului Copiilor ne-au explicat ce activități s-au făcut anul trecut în cadrul celor două tabere. 

„Numai Palatul Copiilor are tabere pentru copii în județul Cluj. Avem doar două tabere. Avem concursuri care se desfășoară în aceste tabere, cum este de exemplu Teatru Fest la Muntele Băișorii sau Împreună într-o Europă Unită la Valea Ierii. Apoi, de exemplu anul trecut la Muntele Băișorii, am avut o serie de 35 de copii cu un profesor de grafică și la Valea Ierii, o a doua serie, tot de 35 de copii, cu o profesoară de pictură. Anul trecut, la Muntele Băișorii, a fost încă o serie de tabără a unei fundații din Gherla, cu 300 de persoane, apoi încă două serii de tabără, de la Ministerul Culturii, cu 157 de elevi”, au declarat reprezentanții Palatului Copiilor. 

Anul acesta urmează să se organizeze 12 serii de tabere la cele două locații din Cluj. Media copiilor pe serie este de 35 pe o serie. 

„Anul acesta, taberele se vor ține 100% la Muntele Băișorii și Valea Ierii. La Băișoara avem anul acesta cinci serii de tabere, iar la Valea Ierii sunt șapte serii de tabere. Dacă ar fi să facem o medie, ar fi în jur de 35 de copii pe serie/săptămână. Dacă avem mai puțin de 35 de copii, nu se organizează tabăra.Costurile pentru o o saptămână sunt 450 de lei, în preț fiind inclusă cazarea, masa și transportul. Copiii care vin în aceste tabere au vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani. ”, afirmă reprezentanții Palatului Copiilor Cluj. 

O alternativă la tabere sunt Cercetașii Munților, care vin cu costuri mai mici deoarece pe timp de vară copiii sunt cazați în corturi. Parinții trebuie să acopere doar cheltuielie de transport și masă. Aici, cei mai mici cercetași au vârsta de 8 ani.

“Noi avem o tabără de vară pentru copii cu vârsta mai mare puțin. Pentru cei mici, de exemplu de la 8-12 ani, tabăra durează cinci-șase zile, iar pentru cei mai mari, cu vârsta între 12 și 18 ani, tabăra durează 10-12 zile. Copiii până la 18 ani au tabere fixe, adică locații care trebuie cercetate. Pentru cei mici, trebuie să avem un loc unde să ne punem un cort, să nu fie înclinat, trebuie să avem pădure pentru lemne uscate, exclusiv lemne uscate pentru că nu se taie niciun lemn verde și trebuie să fie și o sursă de apă”, spune Andrei Cosmovici, reprezentant al grupului Cercetașii Munților.

Copiii care sunt înscriși în tabere de cercetași învață să își gătească singuri mâncarea din produsele cumpărate de la piață, învață să trăiască în armonie cu natura și să doarmă în cort. Pentru că copiii sunt învățați să se gospodărească singuri, automat scad și costurile pentru aceste tabere. 

„Legat de costuri, o ieșire de două zile costă între 150-200 lei, iar pe vară ținând cont că nu dormim la cabană, ci în corturi sigur că se reduce din costuri. De asemenea, meniurile sunt făcute de către noi. Cumpărăm de la piață roșii, cartofi și îi învățăm pe copii să gătească. Costurile pentru o tabără de 12 zile sunt undeva la 350 lei. Dar trebuie să avem în vedere că nu dormim la cabană, vara cel puțin, iarna dormim la cabană și mâncarea ne-o gătim noi în toate cazurile”, declară Andrei Cosmovici.

Faptul că există doar două tabere de stat, nu ar trebui să fie o piedică pentru părinți și să încurajeze copii să meargă îi expediții cu cercetașii sau în tabere în munți. Astfel copii pot învăța să se obișnuiască cu mediul, să socializeze, să iubească natura, și să știe să se descurce în situații dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *