Din oras

Tabara Dorului, locul care ofera alinare celor mici care si-au pierdut un parinte

Toti oamenii care trec prin experienta sfasietoare a pierderii unui parinte sau sot merita ca ceilalti sa se mobilizeze pentru ei. Este principiul pe care s-a construit Tabara Dorului, activitate care le ofera celor mici si parintelui supravietuitor sansa de a-si alina trauma pierderii prin impartasirea povestii personale intr-un cadru prietenos si de incredere, alaturi de altii care au trecut prin asta si cunosc noianul de probleme care apar inevitabil dupa un deces, de la chinul de a fi parinte singur, la grijile financiare, sau prejudecatile societatii si pana la dorul fara leac.

Familiile monoparentale din toata tara care au venituri modeste si o pierdere recenta sunt asteptate sa se incrie la editia din in vara aceasta a taberei Dorului, eveniment planificat la Azuga intre 16-19 iulie pentru copii de 5-9 ani si 6-9 august pentru copii 10-14 ani, impreuna cu parintele supravietuitor. La fiecare editie vor paricipa cate 8 familii, potrivit Mihaelei Vlad, fondator al Asociatiei “Exista viata dupa doliu”, organizatoare a manifestarii. 

Noi credem ca toti oamenii care trec printr-o perioada foarte grea, cum este moartea neasteptata a unui om tanar (sot si parinte) dintr-o familie fericita si cu vise mari, merita ca noi ceilalti sa ne mobilizam pentru ei. La Asociatia „Exista viata dupa doliu!” lucram de patru ani cu familii monoparentale si am descoperit ca parintii singuri si copiii orfani de un parinte au mare nevoie de sprijin, fie ca o arata sau nu. Universul lor tocmai a fost complet dat peste cap, au nevoie de multa intelegere ca sa se adapteze la viata lor noua, fara omul drag care avea grija de ei. Iar regasirea echilibrului si bucuriei este posibila, cu rabdare, iubire si solidaritate”, explica ea, pentru Ziar de Cluj. 


  
Pentru trauma pierderii este necesara impartasirea povestii personale intr-un cadru prietenos si de incredere, alaturi de alti oameni care au suferit aceeasi pierdere si au reusit sa faca fata problemelor coplesitoare ce au urmat pierderii, potrivit acesteia, cu referire la greutatea de a fi parinte singur, grijile financiare, dorul sfasietor, presiunea sociala de a fi „bine” cat mai repede sau la prejudecatile societatii. 
Tehnici de echilibrare emotionale utile pentru o viata

Tabara Dorului este un weekend terapeutic, patru zile de sprijin neconditionat pentru copii si parinti. Ei gasesc aici un cadru prietenos unde isi descarca apasarile de pe suflet, primesc incurajari, creaza prietenii profunde, sunt indrumati si consiliati de terapeuti cu experienta, isi incarca bateriile epuizate de plans, dor, amintiri si griji, descopera ca nu sunt singuri si ca exista si oameni carora le pasa de soarta lor. Toti participantii invata tehnici de echilibrare emotionala si coping care le vor fi de mare folos pentru toata viata, de cate ori se vor confrunta cu provocari”, adauga Mihaela Vlad. 

Organizatorii isi propun sa organizeze astfel de tabere in mai multe orase, acolo unde vor gasi sustinere. 

Nevoia apare intotdeauna din necesitatea de a inlocui parintele piedut, din necesitatea de a le explica copiilor ce au pierdut. Copiii nu stiu cum sa se descurce in aceasta situatie. Am incercat sa gasim sponsori care sa ne ajute sa  adunam acesti copii impreuna. La o intalnire pe care organizatia noastra a organizat-o la Buzau in 2013, Ziua Vaduviei, doua fetite de varste apropiate povesteau. Fiecare isi impartaseau cum si-au pierdut tatii. Am auzit-o pe una dintre ele spunand ca mama ei nu stie ca ea a aflta ca tatal ei s-a aruncat pe geam. Sunt lucruri cutremuratoare, care trebuie scoase la iveala si vindecate. Eu insami mi-am crescut copiii singura si am trecut prin foarte multe probleme, foarte multe intrebari la care de multe ori nu stiam ce sa raspund. Dumnezeu mi-a dat, probabil putere sa ii ajut sa treaca peste asta. Eu am ramas vaduva la 34 de ani, cu un baiat de 11 ani si o ferita de 6 ani. Fac ceea ce fac tocmai pentru ca stiu ce inseamna”, a dezvaluit  Simona Pintea, coordonatorul programelor de sprijin pe zona Cluj si voluntara in cadrul organizatiei “Exista viata dupa doliu”.

“Daca suferinta copilului este inchisa in sine, ea va rabufni mai tarziu”

De doua ori pe luna, clujeanca vorbeste pe Skype cu micuti aflati in aceasta situatie, in cadrul discutiilor cu parintii participanti la actiunile de socializare terapeutica.

“Sunt foarte curiosi. Am, de pilda, fetite de la Galati care isi urmaresc mama pe skype si de multe ori vin si vorbesc si cu mine. Reactia lor e a unui om matur fata de parintele care este in doliu. Isi fac griji, sunt tipologii care apar altfel decat la adulti. Un copil gaseste o rezolvarea lui ca sa nu sufere. Dar, daca suferinta este inchisa in sine, cum s-a intamplat la fiul meu, aceasta rabufneste mai tarziu. Depine de copil, si, mai ales de modul in care I se explica. Cineva a postat pe Facebook ca nu stie ce sa faca, pentru ca i-a spus fetitei ca tatal ei e la Doamne-Doamne si nu mai vine inapoi si un cadru de la gradinita i-a spus ca el va veni inapoi la Inviere. Era disperata, nu stia ce sa ii spuna”, povesteste ea.

Prima editie din Tabara Dorului a avut loc in aprilie 2013, iar evenimentul a fost premiat la Gala Societatii Civile.

In cele 4 zile terapeutice 20 de tinere femei din toata tara au gasit spriijnul de care aveau nevoie pentru a gestiona sanatos pierderea prematura a parteneruliui de viata, in ceea ce priveste relatia cu copiii, viata profesionala si propria sanatate fizica si psihica”, a subliniat Mihaela Vlad.

Se cauta sponsori

Pentru participanti, tabara este gratuita. Persoanele fizice si firmele care vor sa ajute pot ajuta o familie sa participe in Tabara Dorului, pot face o donatie sau o sponsorizare care va schimba viata in bine pentru totdeauna. Un loc in Tabara Dorului inseamna 1.000 lei pentru o familie cu 2-3 membri, iar rezultatele sunt miraculoase, dupa cum promit organizatorii. Tabara Dorului isi propune rezultate cu impact imediat si durabile pe termen lung.

„Activitatile terapeutice facilitate de specialisti ajuta la prevenirea depresiei la copiii si adulti deopotriva, imbunatatesc relatiile sociale si previn izolarea, consolideaza increderea in propriile forte si cresc sansele unei vieti implinite si frumoase„, conchide Mihaela Vlad.

Detaliile, inscrierile, modurile de a sustine, povestile si jurnalul zilelor de tabara pot fi accesate la https://tabaradorului.wordpress.com 

La Cluj, organizatia se pregatesc actiuni cum ar fi o zi de vindecare si un atelier destinat celor care au pierdut pe cineva drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *