Politica

SURSA DE SALARII ŞI PENSII NESIMŢITE: Taxa pe proprietate. Liderii coaliției au decis modificarea impozitelor pe proprietate în funcție de valoarea din grila notarială. Şi protecţie pentru bugetari prin deduceri fiscale pentru salariile de maxim 4.500 de lei brut

Liderii coaliției nu s-au înțeles in privința taxei de solidaritate, redenumită contribuție pentru Sănătate și Educație, și care ar fi urmat să fie aplicată în cazul firmelor cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Rămâne după cum se bănuia, povara fiscală a ieşirii din criză se va face tot pe spinarea celor din mediul privat. Se va taxa proprietatea, iar ca nu cumva să sufere majoritatea bugetarilor, li se acordă deduceri fiscale din salariul de până la 4500 lei brut.

Deși social-democrații își doresc această modificare fiscală, liberalii se opun, în condițiile în care în România există aproximativ 300 de companii care s-ar încadra pentru plata acestei taxe.

PSD militează pentru o taxă de solidaritate de 0,5% din cifra de afaceri. Discuția nu este închisă, potrivit surelor citate.

În schimb, liderii coaliției de guvernare au decis sa aplice deduceri fiscale pentru persoanele care au salarii de maxim 4.500 de lei brut.

Inițial, social-democrații voiau deduceri pentru orice salariu de până la 6.000 lei brut. Liberalii susțin că schema de deduceri atinge deja 3 miliarde de lei în forma agreată.

Pentru persoanele cu salariul minim, se conturează varianta unui impozit zero pe venit. Peste salariile peste 4.500 de lei, impozitul pe venit rămâne ca în prezent, respectiv 10%

Impozitul pe clădiri se va calcula în funcție de valoarea proprietății, care se regăsește în grila notarială. Autoritățile locale pot aplica un impozit cuprins între 0,1% și 0,2% din valoarea de impozitare raportată.

Acest lucru înseamnă că în orașele mari impozitul pe clădiri ar putea creste, în timp ce în orașele mici sau în zonele rurale ar putea scădea.

De asemenea, s-a convenit aplicarea unui TVA majorat de la 9% la 19% la băuturile care conțin zahăr.