Sanatate

Stresul de birou

Dintre 100 de romani care lucreaza, 80 se declara stresati, iar principalii factori ale acestui fenomen sunt in stransa legatura cu locul de munca:  termene-limita, bani putini, obiective nerealizate, reprosuri din partea sefilor, colegi dificili, monotonie,… Sunt doar cateva dintre problemele cu care ne confruntam zilnic la birou.
Apoi, aceste probleme le ducem acasa, unde ne descarcam nervii de la serviciu pe sot sau sotie si pe copii, nu mai avem ragaz pentru odihna si relaxare, dormim insuficient sau cu griji. Si astfel intram intr-un cerc vicios din care unii dintre noi ies foarte greu, iar altii, nereusind sa scape de stresul cotidian, cad in stari depresive greu de tratat, stari insotite de hipertensiune arteriala, boli coronariene sau anxietate si insomnie.

O problema importanta in declansarea stresului de munca o constituie si alegerea sarcinilor. Daca o sarcina care promite o plata mai buna sau un prestigiu social mai inalt, dar care este peste puterile noastre, ne va duce in mod sigur la o stare de stres.

La stresul obiectivelor greu de atins se adaugă si stresul asteptarilor nerealizate. O discrepanta prea mare intre ceea ce astepti si ceea ce primesti de la locul de munca constituie un important factor de stres. Solutia in acest caz este sa stabilim un acord echilibrat intre ceea ce dorim si ceea ce ne poate oferi locul de munca.

In fine, banii reprezinta factorul stresant cel mai des invocat de angajatii romani. Cand esti bine platit, esti motivate, ai mai putine sanse de a te suprasolicita si de a ajunge la un nivel crescut de stres. Insă de cele mai multe ori, salariile nu corespund cu eforturile angajatilor şi de aceea stresul este maxim.

Dar si un job foarte bine platit nu este lipsit total de stres. Pentru ca, in general, locurile de munca bine platite presupun o solicitare fizica si psihica pe masura. Mai ales cind avem şi ganduri de promovare in schema de personal a companiei. In aceasta situatie este bine sa ne reevaluam responsabilitatile, sa stabilim un acord intre puterile noastre reale si cerintele locului de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *