Sex

Stiinta despre iubire

Definitia din dictionar este: iubirea este un sentiment de dragoste pentru o persoana de sex opus. Fiecare iubire sta in stele, spun astrologii. Biochimistii vorbesc despre un “hormon al iubirii” care dirijeaza dragostea, placerea si suferinta. Dupa ei, dragostea este un proces chimic. Istoricii considera iubirea drept o fictiune pur romantica. Pentru cercetatorii comportamentului uman, iubirea este un scop pentru a trai cu partenerul si a creste copiii.

 

Iubirea te schimba. Cine a fost macar o data indragostit stie ca sentimentele se invart brusc, ca intr-un carusel. Ceea ce ieri era important pentru tine, azi este indiferent. Te-ai schimbat. Cel care pana la acel moment avea totul sub control devine deodata haotic si necoordonat; cel ce era "cool" si stapan pe sine, actioneaza deodata nesigur si stingher. Iar iubirea preschimba unele ape linistite intr-un ocean salbatic. Chiar si cele mai nesuferite persoane se pot transforma in mielusei blanzi. Iubirea poate crea si dependenta; cine se lasa total in voia sentimentelor sale si are o fixatie pe partener devine extrem de maladiv. Iar cand iubirea se termina, lumea se destrama. De aceea, este important sa nu te pierzi total in acest haos de sentimente – putina detasare este bine venita. Deriva totala se afla insa alaturi.

 

Iubirea raneste. Cu cat iubesti si esti iubit mai mult, cu atat mai sus te pot purta sentimentele. Acest lucru poate fi foarte imbatator si minunat. Dar acest zbor spre inaltimi ascunde pericolul prabusirii. Ce se intampla atunci cand celalalt nu te rasplateste cu dragoste? Nu exista o experienta mai dureroasa decat sa fi respins sau parasit. Dar trebuie sa inveti sa traiesti cu acest risc. Unii spun: “Mai bine sa fiu ranit, decat sa nu mai traiesc aceste bucurii!”. Altora le ajunge o experienta proasta de acest fel. Devin mai atenti, isi lasa timp si raman inchisi in ei pentru a nu fi dezamagiti. Felul in care reactionezi depinde, bineinteles, de personalitatea ta. Un lucru este insa clar: Iubirea nu inseamna numai sentimente inalte, ci si dezamagiri.

 

Iubirea este imprevizibila. Din fericire, putem inflenta doar putin cand, unde si cat de mult ne prinde. Caci iubirea este imprevizibila. Nu o poti retine, nu te lasa ocupata si nu poate fi obtinuta prin constrangere – si o poti descoperi numai daca esti deschis si il lasi pe celalat sa ajunga la tine. Aceasta apropiere raneste – clar. Dar merita riscul, pentru a descoperi fericirea care poate lua nastere din aceasta apropiere. Si cand ceva merge intr-adevar prost, este foarte important sa ai pe cineva cu care sa poti vorbi despre necazurile tale in dragoste. De fapt, in oricine care ti se pare demn de incredere, de exemplu: parintii, in functie de relatia ta cu ei; poate in grupul tau sau cu unii profesori; sfaturi bune pot avea si alti adulti din anturaj; multi prefera sa discute aceasta problema delicata cu cel mai bun prieten / cea mai buna prietena, de obicei de aceeasi varsta si care intelege mai bine problemele.

 

Iubirea nu are varsta. Nu pe fiecare il preocupa iubirea la fel de mult. Acest lucru este perfect normal. Din fericire , nu exista reguli care sa  ne spuna cand trebuie sa ne indragostim pentru prima oara. Multi traiesc prima si unica lor dragoste ca adulti. In tineretea lor au avut alte preocupari, intre care nu mai era loc si pentru o relatie. Sau le e frica de iubire, pentru ca au vazut in propria familie sau alaturi cat de tare poate rani ori dezamagi. Sau, cred ca trebuie sa mai astepte marea si unica dragoste. In orice caz, iubirea nu are varsta Cine este pregatit sa o intampine, sa se deschida si sa se lase in voia ei o va intalni mai devreme sau mai tarziu. Sau, din nefericire, niciodata.

 

Totul este iubire, sau…? In timp ce majoritatea fetelor viseaza inca la dragostea la prima vedere, la flori si sarutari de mana, societatea moderna adduce in prim-plan o noaa forma de “iubire” aparenta, de la chat pana la cyber-sex. Daca acestea aduc marea fericire ramane de vazut. Pericolele acestor forme sau jocuri constau in faptul ca te indeparteaza de realitatea sociala si esti tot mai putin in situatia de a te implica intr-o relatie adevarata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *