Din oras

Sterilizarea, singura soluție ca să nu mai avem pisici fără stăpân. Ce fac asociațiile de protecție a animalelor pentru felinele abandonate?

Câinii fără stăpân sunt luați de pe stradă, ținuți în adăposturi și trimiși chiar în străinătate. Dar ce se întâmplă cu pisicile maidaneze, ce fac asociațiile de protecție a animalelor pentru ele?

Reprezentanții asociațiilor de protecție a animalelor spun că pisicile fără stăpân au început să se înmulțească tot mai mult din 2014 încoace și că ei sterilizează masiv de atunci. Cu toate acestea, în ultimul an, felinele fără stăpân sunt tot mai multe și fenomenul pisicilor abandonate este tot mai vizibil.

Dispariția câinilor fără stăpân și faptul că locuitorii de la bloc au închis geamurile de la beciuri sunt două dintre motivele înmulțirii pisicilor maidaneze. Cel puțin așa susțin o parte din reprezentanții asociațiilor de protecție a animalelor. Bineînțeles că abandonul felinelor este cauza majoră a creșterii fenomenului pisicilor fără stăpân. „E cunoscut faptul că în zonele unde o populație de câini fără stâpăn este redusă prin mijloace eficiente – sterilizare și stoparea abandonului, poate să apară o problemă secundară prin explozia demografică a populaţiei de pisici fără stăpân. Pisicile fără stăpân au început să constituie o problemă devenită vizibilă încă din 2014. Evident că ea exista de dinainte, dar nu era așa de vizibilă, datorită focusului populației pe câinii fără stăpân/abandonați. O altă problemă recentă e și faptul că multe blocuri de locuințe, au făcut renovări și au închis/betonat geamurile de la subsoluri și pivnițe, astfel că multe pisici au rămas fără adăpost. Majoritatea pisicilor de pe stradă sunt foste pisici cu stăpân/abandonate/pierdute și care apoi au ajuns să se sălbăticească sau/și au găsit adăpost pe la blocuri/ghene etc, unde au o sursă de mâncare; sau provin din foste pisici abandonate și sunt deja de la a 2-3-4-5-a generație de pisici de stradă”, spune reprezentanții asociației NUCA.

Alina Banu, din partea asociației NUCA vorbește despre cazuri concrete de abandon de animale. „Pentru a va face o idee cam care este rata abandonului în Cluj – la pisici, vă pot povesti concret două cazuri. O voluntară de la noi, locuiește în Grigorescu. Pisicile blocului (și a blocurilor vecine) în număr de 10 sunt toate sterilizate, tolerate în zona și hrănite constant de către locatari. Cu toate acestea doar în ultimii 2 ani, au fost abandonate 15 pisici, din care 3 cuiburi de câte 3,3 respectiv 4 pisici sugari, cu ochii încă nedeschiși în cutii de carton. Un alt caz este la mama la bloc unde sunt aproximativ 8 pisici de diferite vârste, sterilizate toate. Totuși periodic apar pui de pisică sau pisici tinere. În 2016 au fost în total alte 9 pisici nou-aparute, în 2017 doar două. (suntem de abia in martie). Având în vedere faptul că majoritatea sunt pui de vârste foarte mici și prietenoși (adică obișnuiți cu contactul uman) tragem concluzia că vorbim de abandon și nu de migrarea naturala a unor pisici sălbaticite și născute în libertate spre zone cu mai multe resurse”, spune Alina Banu.

Sterilizarea ar fi cea mai bună soluție pentru reducerea fenomenului pisicilor fără stăpân. „În urmă cu mulți ani, Clujul avea, ca multe alte orașe ale noastre, o mare problemă cu numărul mare de câini comunitari. Organizațiile din domeniu s-au concentrat asupra sterilizării lor și iată că acum, când vorbim, câinii comunitari sunt o raritate în oraș. E la fel și cu pisicile: sterilizările masive și constante au început acum câțiva ani, iar rezultatele se văd deja pentru cunoscători și vor deveni evidente în câțiva ani, și pentru oamenii mai puțini informați. Oamenii care nu cunosc aceste subiecte trebuie să știe că autoritățile României au ignorat problematica animalelor comunitare timp de decenii și continuă să o facă. Uneori din ignoranță și incompetență, alteori din pură indiferență sau din neînțelegerea subiectului. La fel și comunitatea, în ansamblu. Aici avem o vină și noi, organizațiile de bunăstare animală. Ne-am grăbit mereu să acționăm asupra efectelor – numărul de animale comunitare – și am neglijat dialogul de substanță cu autoritățile și strategiile autentice de educație și comunicare. Ca atare, fenomenul nu va dispărea curând, dar e esențial să înțelegem că poate fi redus rapid și eficient, prin sterilizări constante și nu altfel”, ne-au explicat cei de la Transylvania Animal Care.

Reprezentanții asociațiilor spun că trebuie lucrat și la mentalitatea oamenilor. “Soluția este una complexă și trebuie urmate mai multe căi. Foarte importantă este educarea populației și schimbarea mentalității oamenilor. Mai există încă foarte mulți oameni care își înmulțesc pisicile, sub pretextul că vor pui, au cui să dea puii, o pisică sterilizată se lenevește și nu mai prinde șoareci etc. Evident că nu au cum să găsească stăpâni responsabili pentru toți și astfel o parte din pui ajung pe stradă, dând naștere la noi și noi generații de pisici. De multe ori avem de a face cu nepăsarea, indolența, lipsa de informare, prejudecățile cu care ne luptăm zi de zi, și ne este clar că este o muncă enormă să schimbăm mentalitatea.

Pe lângă educare, foarte importantă este sterilizarea. Doar campanii concentrate de sterilizare vor putea să oprească înmulțirea necontrolată a pisicilor fară stăpân. Deși atât asociația noastră, cât și alte asociații sterilizează extrem de mult, se pare că nu este suficient și e clar că asociațiile nu au posibilitatea, nici logistica și nici finanțarea să rezolve de unele singure o problemă pe care o creează populația per ansamblu.

(La nivel teoretic o pereche de pisici adulte, fertile și urmașii lor ar putea să dea naștere într-o perioadă de 7 ani la 420 000 de pisici. Chiar dacă doar 1% din acestea ar supraviețui, tot vorbim de 4200 de pisici :)!!

Multe asociații de locatari au încercat să facă campanii de exterminare a pisicilor de la blocuri (metode aplicate și dovedite ineficiente și în cazul câinilor cu stăpân) – prin închiderea/betonarea geamurilor de la subsoluri, distrugerea adăposturilor improvizate, punerea de otravă etc. Și totuși sunt pisici care se nasc încă în aceste condiții, trăiesc puțin și mor în chinuri. E necesar să se umble la cauză: stoparea abandonului și campanii de sterilizare. Pisicile care sunt sălbatice se pot reteritorializa, iar cele care au șanse de adopție se pot lua în foster și încerca să li se găsească un stăpân”, explică Alina Banu.

Voluntarii de la asociații spun că în decursul unui an sterilizează peste 1.000 de animale. Astfel în decursul anului 2016 Asociația NUCA reușit să sterilizeze în total un număr de aproximativ 1.080 de animale, 238 prin cabinetele veterinare cu care colaborăm, iar alte 542 au fost sterilizate și microcipate în cadrul campaniilor de sterilizare desfășurate la Jucu și Huedin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *