Anchete

STĂPÂNII banilor publici – O fundație care face studii biblice și o firmă a unor prieteni ai primarului din Turda, Cristian Matei, au prins un contract de 22 MILIOANE EURO cu Compania de Apă Arieș, condusă de ginerele primarului

O asociere de firme cu acționariat cel puțin dubios (o fundație care se ocupă de studii biblice și cursuri pentru lideri de biserici, un om de afaceri din SUA și prieteni ai prietenilor primarului din Turda, Cristian Matei) se ocupă de extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă din oraș, o lucrare mare, în valoare de 22 milioane euro. Lucrarea este contractată de Compania de Apă Arieș, condusă de nimeni altul decât ginerele lui Matei, Ionuț Bogdan Bobic. Aceasta este încă o dovadă a faptului că în zona Turda funcționează ca unsă marea „famiglie” politică.

Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare menajeră în municipiul Turda, zona de sud este un proiect mare, în valoare de 105.685.909 lei (22 milioane euro). Licitația a fost câștigată de asocierea formată din ACSA SA Câmpia Turzii (lider de asociere), SC Criteria Inc SRL Brașov și sucursala din Cluj-Napoca a OMS Kornyezetvedelmi KFT Tata Ungaria.

Liderul asocierii, ACSA SA Câmpia Turzii, este elementul dubios din această asociere. Toate dedesubturile acestei afaceri duc la primarul Cristian Matei, care de ani buni controlează întreaga zonă. Nu se face nimic fără știrea lui și fără ca el să nu obțină un beneficiu. Și-a angajat familia în instituții publice importante și a făcut în așa fel încât prietenii să obțină contracte grase cu statul.

ACSA SA Câmpia Turzii a fost înființată în 1991 și are ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Anul trecut, ACSA a avut o cifră de afaceri de 18,3 milioane lei și un profit net de aproape 465.000 lei. Numărul mediu de angajați a fost de 90. În acționariatul firmei apar două persoane juridice: TDS Global Investment și Fundația Ebe și o persoană fizică – Benjamin Clapa din SUA. Administratori sunt Ioana Nicoleta Șerban, Rozalia Pavel și Traian Corpodean.

Numele lui Traian Corpodean se leagă direct de cel al omului de afaceri Ioan Bene, implicat și condamnat în dosarul de corupție al fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu. Corpodean a fost administrator al mai multor firme ale lui Bene. Firmele lui Ioan Bene au avut de-a lungul anilor contracte cu mai multe instituții publice din Cluj, indiferent de culoarea politică. Vom aminti aici doar faptul că în zona Turda – Câmpia Turzii, în urmă cu patru ani, după ce Bene a preluat pachetul de acțiuni al Construcții Napoca SA (firma lui Ștefan Dimitriu, fost vicepreședinte PSD Cluj), firma sa a participat la o licitație a aceleiași Companii de Apă Arieș despre care discutăm în cazul de față. Atunci Compania de Apă Arieș era condusă de însuși Cristian Matei.

Traian Corpodean a fost director al firmei Ben&Ben SRL a lui Ioan Bene, reprezentant al Panpetrol Com SRL, firmă care a preluat și continuat activitatea Ben&Ben SRL. În 2015, în dosarul Horea Uioreanu, procurorii au dispus urmărirea penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală sub forma autoratului, instigării şi a complicităţii faţă de mai multe persoane din anturajul lui Ioan Bene, printre care și Traian Corpodean. Acesta din urmă a ieșit basma curată din dosar.

Numele lui Benjamin Clapa din SUA nu apare doar ca asociat în firma ACSA Câmpia Turzii. Acesta și-a mai deschis două firme în România:

-Clapa SRL Cluj-Napoca (înființată în 2000), el figurând ca asociat unic și administrator. Obiectul de activitate este vânzarea și cumpărarea de bunuri imobiliare proprii. În ultimii trei ani, firma a avut pierderi de aproximativ 100.000 lei.

-Clapa Solar SRL, înființată în 2014 și radiată ulterior avea ca obiect de activitate producția de energie electrică. În această firmă s-a asociat cu soția, Iudita Clapa, iar administrator a fost Beniamin Catuna.

Rozalia Pavel are o firmă de contabilitate, Contabro cu sediul în Cluj-Napoca. Ea figurează ca asociat unic și administrator. Anul trecut a avut un profit de 30.000 lei.

TDS Global Investment Cluj-Napoca a fost înființată în 2016 și are ca obiect de activitate dezvoltarea și promovarea imobiliară. Asociați sunt Tudor Dan Șerban, Horia Călin Șerban și Ioana Marinela Dan. Administratori figurează Claudiu Vasile Dan și Dan Tudor Șerban. Încă de la înființare, cifra de afaceri a fost zero și a avut pierderi care au variat între 400 și 2000 lei. Firma nu a avut niciun angajat până acum.

Fundația Ebe Cluj-Napoca se ocupă cu organizarea de cursuri de pregătire pentru „lideri slujitori și uceninizatori” pentru Biserica Penticostală, Biserica Baptistă și din toată mișcarea evanghelică, după cum se descriu pe propriul site.

Investiția pe care o derulează asocierea ACSA SA Câmpia Turzii, SC Criteria Inc SRL Brașov și sucursala din Cluj-Napoca a OMS Kornyezetvedelmi KFT Tata Ungaria presupune următoarele:

1)alimentare cu apa:

– extinderea rețelei de alimentare cu apă

– reabilitarea rețelei de alimentare cu apă

2)canalizare:

– extinderea rețelei de canalizare menajeră

– reabilitarea rețelei de canalizare menajeră

– stație de pompare apă uzată menajeră

– conductă de refulare de la stația de pompare

sursa foto: caaries.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *