Din oras

Spor de penibilitate pentru angajatii Primariei

Nu este o ironie, chiar s-a intamplat. In plina criza angajatii Primariei Cluj-Napoca se lafaiau in sporuri, ajutoare si indemnizatii si luau procente frumusele pentru fidelitate, munca penibila, munca periculoasa si chiar indemnizatie de dispozitiv sau pentru hrana. In total in 2009 s-au acordat atat functionarilor cat si personalului contractual al Primariei Cluj-Napoca plati nelegale in valoare totala de peste 14 milioane de lei. Banii, platiti din buzunarul clujenilor, nu s-au recuperat niciodata.

Fidelitatea si loialitatea fata de institutie s-au recompensat cu 5-25% din salariul de baza, in acel an ajungandu-se la 1,2 milioane de lei. Sporul pentru conditii periculoase, precum si cel pentru munca penibila se cifreaza la 10%, platindu-se 289.000 de lei, respectiv 58.000 de lei.

“Aceste sporuri nu sunt prevazute de legislatia privind salarizarea personalului din administratia publica locala”, notau in raportul intocmit in 2010 reprezentantii Camerei de Conturi Cluj.

Pe langa acestea s-a mai acordat o “indemnizatie de dispozitiv in procent de 25% din salariul de baza, in suma totala bruta de 136.050 de lei”, in conditiile in care acest tip de spor se acorda personalului militar si civil din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

Ajutorul de Paste si de Craciun acordat in acelasi an angajatilor Primariei s-a ridicat la 2,7 milioane de lei, in timp ce la iesirea la pensie si la nasterea unui copil se dadeau cate trei salarii medii pe economie. 45.000 de lei, respectiv 142.000 de lei s-au acordat in baza acestor ajutoare.

In cazul decesului unui membru de familie ajutorul de inmormantare era tot de trei salarii medii pe economie, iar in 2009 s-au platit la Primarie in contul acestui spor 250.000 de lei.

Se dadeau chiar si prime de vacanta, “echivalenta cu un salariu de baza, in suma totala bruta de 220.000 de lei”. Mai mult, angajatii Primariei primeau 17 lei pe zi indemnizatie de hrana, totalizand 3,1 milioane de lei, iar pentru “procurarea unei tinute decente” se dadea trimestrial echivalentul unui salariu mediu brut pe economie. 5,8 milioane de lei s-au cheltuit din banul public pentru tinutele angajatilor Primariei.

Potrivit reprezentantilor Primariei nu s-a recuperat niciun leu din cele peste 14 milioane de lei sporuri acordate nelegal.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *