Sanatate

Spitalul de Urgență pentru Copii a funcționat la cote de avarie în perioada stării de urgență: numărul de prezentări s-a redus la 30%, iar internările cu mai bine de 40%

Activitatea din cadrul unităților sanitare la nivelul municipiului Cluj-Napoca a fost afectată de pandemia de COVID-19, astfel încât unele spitale au deservit exclusiv pacienții infectați cu noul tip de coronavirus, iar alte centre medicale au devenit spitale suport. În acest context, numai la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Pentru Copii Cluj-Napoca, adresabilitatea s-a diminuat considerabil, iar numărul de internări a fost, de asemenea, redus. Toți ceilalți pacienți, fie ei adulți ori copii, cu diverse afecțiuni cronice, au fost puși pe hold, iar spitalele au fost golite peste noapte de cazurile care nu reprezentau urgențe. 

Astfel, după cum semnala Ziar de Cluj, pe durata stării de urgență au fost asigurate doar serviciile medicale ce nu suportau amânare, iar până și triajul în cazul urgențelor a fost unul extrem de riguros. 

CITEȘTE ȘI: Ce faci dacă te îmbolnăvești în vremea pandemiei? Vezi ce servicii medicale sunt acoperite în timpul stării de urgență

Practic, pacienții suferinzi de alte afecțiuni decât infecția cu noul coronavirus, care nu reprezentau urgențe, dar acuzau o stare de sănătate precară, au fost puși, cu boală cu tot, în așteptare. 

Și activitatea Spitalului de Copii din Cluj a suferit perturbări în perioada celor 60 de zile de urgență, astfel încât serviciile medicale oferite copiilor au fost reduse la minim, iar internarea acestor mici pacienți a scăzut considerabil, precizează reprezentanții spitalului la solicitarea Ziar de Cluj.

Astfel, după cum reiese din precizările făcute de Spitalul Clinic de Urgență Pentru Copii Cluj, pacienții cu boli cronice aflați în evidența spitalului și care au necesitat eliberarea de prescripții medicale cu regim special ori evaluare clinică obligatorie au fost plimbați ori preluați în Clinicile Pediatrie II, Pediatrie III, Psihiatrie sau Neurologie Pediatrică, iar asta numai după triajul epidemiologic efectuat la UPU. 

CITEȘTE ȘIBătaie de joc URIAȘĂ la Spitalul de Copii! UNGUREANU, despre cortul de triaj: „O improvizație penibilă care nu respectă normele de igienă și siguranță”

În aceste condiții, numărul de prezentări s-a redus la aproximativ 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar numărul de internări la 42% față de aceeași perioadă a anului trecut. 

După încheierea stării de urgență, abia din data de 18 mai, activitatea  Ambulatorului Integrat al spitalului a fost reluată, dar cu programarea anterioară strictă a pacienților, iar această pentru a reduce riscul de contaminare. 

Astfel, după cum notează reprezentanții instituției medicale, programarea pacienților se face pe zile și ore și include un triaj telefonic prealabil. 

Însă pacienții care îndeplinesc criteriile epidemiologice de infecție cu SARS-COV-2 vor fi îndrumați la UPU, nefiind evaluați în Ambulatorul Integrat. 

Spitalul de Copii Cluj oferă servicii medicale de urgență, servicii de sfat medical prin telemedicină, dar și servicii medicale prin internare continuă și de zi, prin Ambulatorul Integrat. 

Reluarea activității medicale după încheierea stării de urgență a avut în vedere respectarea „precauțiunilor universale și precauțiunile specifice bolilor cu transmitere aeriană, conform actelor normative care legiferează acest aspect”, adaugă reprezentanții instituției medicale cu profil pediatric. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *