Sanatate

Specialist clujean în Sănătate Publică: „Ministerul Sănătății nu a avut controlul epidemiei. Cine a condus lupta împotriva pandemiei în județul Argeș ar trebui să devină ministrul Sănătății, de mâine”

Numărul de infecții cu noul coronavirus continuă să fie în creștere: peste 4.000 de noi cazuri la nivel național și cca 200 de infecții la nivelul județului Cluj. După cum apreciază Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Ministerul Sănătății a întârziat în dispunerea măsurilor cu caracter preventiv, context în care situația epidemiologică a scăpat de sub control, înregistrând din ce în ce mai multe infectări: „În acest moment, la Ministerul Sănătății, avem nevoie de o persoană tehnică, nu neapărat o persoană politică. Persoana care a condus lupta împotriva pandemiei în județul Argeș ar trebui să devină ministrul Sănătății, de mâine”, consideră profesorul universitar clujean, în contextul în care la nivelul județului Argeș focarul a fost eliminat prin implementarea la timp a măsurilor epidemiologice necesare. 

Marți, două instituții publice anunțau date diferite despre situația și răspîndirea infecției cu noul coronavirus: Institutul de Sănătate Publică anunța o incidență a cazurilor de peste 3 la mia de locuitori în Capitală, în timp ce Guvernul Orban anunța o rată de infectare sub 3 la mia de locuitori: 

„Toate instituțiile care lucrează cu numere ar trebui să fie coordonate între ele, să fie un punct de vedere comun: în momentul în care avem un semnal de alarmă, ne coordonăm între noi. 

A fost de parcă se trezește unul vorbind singur pe stradă și cei din jur încep să se sperie că persoana respectivă dădea impresia că lucrurile sunt mai grave decât sunt”, a declarat profesorul Răzvan Cherecheș în cadrul unei intervenții la postul digi24. 

Răzvan Cherecheș este director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Cercetătorul Răzvan Cherecheș este licențiat în medicină în 2001, la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj, cu o specializare în Sănătate Publică, beneficiarul mai multor burse de studiu în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Berkeley din California și la Universitatea Iowa. Din 2009, este și Asistent universitar la Iowa, Departamentul de Sănătate Publică. Are zeci de studii de specialitate publicate ce vizează domeniul sănătății publice și e doctor în științe medicale.

CITEȘTE ȘISpecialist în sănătate publică, despre (ne) siguranța folosirii mijloacelor de transport în comun odată cu răcirea vremii în contextul pandemiei: „Riscul este semnificativ”

„Ministerul Sănătății nu a avut controlul epidemiei…”

De altfel, specialistul clujean în sănătate publică s-a referit la modul defectuos în care a gestionat Ministerul Sănătății situația epidemiologică, dar și lipsa vădită de încredere pe care autoritățile o arată românilor, prin furnizarea unor informații incomplete, trunchiate. 

„Ministerul Sănătății din nou eșuează în a face lucrurile clare. (…).

Trebuie să fie foarte clar: nu înseamnă că aceste măsuri ar trebui să fie populare sau că aceste măsuri ar trebui să ne bucure. 

Aceste măsuri sunt necesare pentru că Ministerul Sănătății nu a luat măsurile înainte să ajungem aici. 

Pentru că nu a întărit Direcțiile de Sănătate Publică, pentru că nu a făcut testare, nu a făcut identificarea contacților, nu a făcut izolare”, a declarat Răzvan Cherecheș, în privința noilor măsuri restrictive anunțate de secretarul de stat Raed Arafat.

CITEȘTE ȘINoi condiții restrictive pentru români: interzicerea temporară a evenimentelor private, purtarea măștii devine obligatorie în spațiile deschise unde incidența trece de trei cazuri la mia de locuitori. Reguli noi în restaurante și teatre

„Până când nu se va începe luarea măsurilor clare – și acum am văzut, măsurile care au fost anunțate sunt măsurile care vor scădea rata de infecție, nu am îndoieli. 

Dar este trist că trebuie să ajungem aici. 

Simplul fapt că în București se încearcă manipularea numerelor astfel încât să ajungă mai târziu la închiderea restaurantelor, închiderea teatrelor, închiderea școlilor, ne arată cât de puțin este înțeleasă problema. 

E ca un pcaient care are o umflătură și care amână să meargă la medic. În momentul în care ajungi și mergi, în final, la medic, situația e gravă. 

Cu cât întârziem mai mult luarea măsurilor care să scadă creșterea ratei de infecție, cu atât va dura mai mult carantina, va dura mai mult perioada de închidere a școlilor, restaurantelor etc. 

Noi toți vom plăti un cost pentru că nu s-au luat măsurile din timp. 

Interesul autorităților este să ia măsurile mai din timp, nu mai târziu”. 

Despre atitudinea autorităților și comunicarea detaliilor privind situația epidemiologică la nivel național: 

„E o atitudine paternalistă, în care te comporți de parcă populația nu e suficient de inteligentă să înțeleagă ce se întâmplă.

Și îi tratezi ca pe niște copii, în sensul că le dai doar informațiile despre care crezi tu că îi țin să nu fie speriați.

E ca și cum noaptea auzi zgomote în casă, dar tu le spui copiilor: „Stați liniștiți, nu e nimic”. În loc să le spui că s-ar putea să fie o criză. „Stați pregătiți, s-ar putea să fie nevoie să fugim”. Sau s-ar putea să ia foc casa.  

Autoritățile nu tratează populația ca pe niște adulți responsabili. Mai mult sau mai puțin responsabili, dar fiecare dintre noi suntem responsabili de viața noastră și avem dreptul să avem toate informațiile. 

E ca și cum te-ai duce la medic, iar medicul nu-ți comunică diagnosticul de cancer, ci îți zice: „Va fi O.K. Totul va fi în regulă”. Pentru că nu consideră că tu poți să duci diagnosticul și nu-ți dă șansa să te pregătești, pentru deces, pentru luptă etc. 

Exact la fel și aici: autoritățile nu oferă informațiile.

O să vă dau un exemplu: părinții își trimit părinții la școală. Toți părinții sunt ușor stresați că copiii se duc la școală, interacționează unii cu alții. Părinții au grupuri de WhatsApp unde, evident, la un moment dat, cineva zice: „Am auzit că la școală au un caz de Covid”. Acela e momentul în care începe să se instaleze panica, părinții încep să tragă tot felul de concluzii. 

Dacă, în momentul în care au o confirmare sau suspiciune, școala nu vine și anunță: „Avem o suspiciune, am luat măsurile astea, situația este sub control, asta trebuie să faceți voi”. 

Atunci toată lumea e calmă și simte că primește toate informațiile și există un parteneriat. 

Ei bine, aici noi nu avem un parteneriat. Din nefericire, Ministerul Sănătății tratează țara ca pe niște copii iresponsabili, ceea ce este o mare greșeală. 

Pentru că ceea ce îi face pe oameni să apeleze la alte surse de informații, de aici teoriile consiprației. Sau să creeze panică, pentru că oamenii își vor imagina cel mai prost scenariu posibil”, a adăugat profesorul clujean, Răzvan Cherecheș. 

Despre interzicerea completă, chiar dacă temporară, a evenimentelor private: nunți, botezuri etc.

„Este o măsură foarte bună, pentru că nunțile, botezurile, înmormântările sunt o sursă de infecție fenomenală în toată lumea, nu doar la noi. 

Ce trebuie să fie foarte clar este că nu domnul Arafat este de vină aici. Arafat trebuie să ia aceste măsuri pentru că domnul Tătaru a eșuat. Nu a prevenit ca acest lucru să se întâmple. Acum suntem într-o fază… e ca și cum ai ajuns la medic și trebuie să facă chimioterapie, care va fi neplăcut, dar nu ai de ales. 

Dacă ar fi prevenit, dacă ar fi crescut Direcțiile de Sănătate Publică, dacă s-ar fi făcut anchetele epidemiologice la timp, dacă s-ar fi luat măsurile de purtare a măștii din timp, nu ar fi trebuit să ajungem aici. Și nu ar fi trebuit să stăm aici o bucată de vreme, până când se va regla. 

Ministerul Sănătății a tras mâța de coadă, a amânat. 

Nu sunt om politic, nu am pretenția că înțeleg mediul politic, dar: în acest moment, la Ministerul Sănătății, avem nevoie de o persoană tehnică, nu neapărat o persoană politică. 

Persoana care a condus lupta împotriva pandemiei în județul Argeș ar trebui să devină ministrul Sănătății, de mâine. 

Pentru că a dovedit că este capabilă, această persoană, să implementeze măsurile la timp, și în acest moment, în județul Argeș nici măcar nu se pune problema de închidere a școlilor, închidere a restaurantelor”, a apreciat profesorul universitar clujean, Răzvan Cherecheș.

La ce ne putem aștepta în perioada următoare în contextul evoluției fulminante a răspândirii infecțiilor cu coronavirus?

„În următoarea săptămână numerele vor continua să crească.

Părerea mea e că dacă se vor lua măsurile care au fost anunțate, se va aplatiza oarecum din curbă, și vor începe să se relaxeze odată ce numerele scad sub 3. 

Dar ce trebuie să fie clar pentru toată lumea e că degeaba am ieșit din 3, acum intrăm în plină iarnă, viteza va fi mult mai mare de revenire. 

Ministerul Sănătății nu a avut controlul epidemiei, a fost vară.

Ăsta a fost singurul element: oamenii au fost afară, în aer liber. Abia vor începe să se relaxeze, se vor redeschide restaurantele, iar dacă oamenii nu revin la disciplină: mască, distanțare, igiena mâinilor, dacă nu se revine la disciplină, vor reveni cazurile la 1,5 -3 (la mia de locuitori -n.red.).

Noi suntem responsabili să păstrăm situația la niște numere care să ne permită să ducem o viață cât de cât normală.

Și este treaba Ministerului Sănătății, dacă nu și-a făcut treaba peste vară, măcar acum să educe populația, să aducă aminte continuu și să crească numerele DSP-urilor”, a conchis Răzvan Cherecheș. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *