Diete

Sosuri si asezonari

Confera personalitate felurilor de mancare, dar maresc considerabil aportul caloric. Dau savoare mancarurilor oarecum insipide si o accentueaza pe cea a felurilor suculente. In cadrul unui regim de slabire, sosurile trebuie sa fie usoare, dar nu fade.

 

 

Daca, de dragul aventurii, sunteti tentat de tot felul de retete de sosuri, preluate din reviste sau carti de bucate, iata cateva sfaturi:

–    Inlocuiti smantana cu smantana degresata sau, mai bine, cu un amestec smantana degresata – lapte degresat.
–    Inlocuiti uleiul cu branza proaspata degresata sau cu 10 %  grasime. Pentru un gust mai bun si pentru acizii grasi esentiali, permiteti-va o ligurita de ulei de floarea soarelui sau de masline.
–    Inlocuiti zaharul cu un indulcitor de sinteza pudra.
–    Zeamilul si guma de guar actioneaza ca agenti de ingrosare, cu un aport caloric  moderat pentru primul, nul pentru ce-l de-al doilea.

 

 

Vinegretele

Sosurile vinegreta sunt bogate in lipide, fiindca in general se amesteca o lingura de otet cu trei linguri de ulei. Daca stim insa ca fiecare gram de lipide, indiferent de provenienta acestora, furnizeaza 9 calorii, ne dam seama ca o banala farfurie de cruditati se poate transforma intr-o veritabila bomba energetica!

 

Pentru a degresa vinegreta, inlocuiti partial uleiul cu:

–    branza proaspata cu 0 sau 10 % grasime;
–    sau lapte degresat;
–    sau sos de soia;
–    sau mustar ;
–    sau supa de legume;
–    sau suc de lamaie ori grepfruit ;
–    sau ulei de parafina (nu mai mult de o data pe saptaman, pentru a evita problemele intestinale).

 

 

Sosurile pe baza de branza proaspata

Sunt ideale pentru a insoti cruditatile: castravetii sau morcovii rasi, de pilda. Este suficient sa frecati branza (de preferinta cu 0 sau cu 10 % grasime) si sa-i adaugati ceapa rosie, patrunjel tocat, usturoi, hasma, ceapa, piper si putina sare.

 

Zeamilul leaga sosurile fara a folosi grasimi

Avand capacitatea de a ingrosa, inlocuieste avantajos (pentru silueta dvs.) untul utilizat in sosurile traditionale. Pentru a obtine rezultate mai bune, desfaceti zeamilul in putina apa rece inainte de a-l adauga la gatit. Puteti folosi in locul lui guma de guar, un liant la fel de bun, lipsit de calorii.

 

Alcoolul

Se evapora la gatit; de aceea puteti prepara sosurile calde cu un pahar de vin sau un strop de whisky. Caloriile se evapora, dar aroma ramane.

 

 

Concentratele de tomate

Alegeti un concentrat de calitate (unele sunt “doldora” de zahar). Bulionul confera personalitate unui sos fad. Pentru o mai buna omogenizare, diluati-l in putina apa calduta inainte de a-l adauga in mancare. Ideal este sa preparati dvs. insiva sucul de rosii sau bulionul, din rosii bine coapte, cumparate din piata.

 

 

Otetul

Exista diverse tipuri de otet aromat: cu hasma, cu miere, de zmeura, din vin, din cidru etc. Utilizat cald in sosuri sau rece in vinegrete, sporeste gustul fara a afecta echilibrul caloric.

 

 

Apa si supele

Permit subtierea unui sos cam gros sau diluarea unui preparat care devine astfel mai putin caloric. Aveti grija sa degresati constiincios supele de carne. Cele de legume contin putine calorii (sau chiar deloc), dar multe vitamine si minerale. Formati-va un reflex al supletei: in loc sa adaugati o picatura de ulei in mancarea care ameninta sa se prinda de cratita, folositi mai degraba un paharut de apa sau de supa de legume.

 

 

Laptele degresat

Mai putin insipid decat supa, confera mancarii o anumita ocntuozitate (uleios). Utilizati-l in sosurile calde pentru a inlocui smantana, dupa ce ati dizolvat in el putin zeamil sau guma de guar.

 

 

Sosul de soia

Confera carnii si legumelor o aroma exotica. Lipsit de calorii, poate fi utilizat in preparatele calde si reci.

 

 

Sucurile de fructe

De ce sa inlocuiti partial uleiul din vinegreta cu suc de lamaie sau de grepfruit? Este o modalitate excelenta de a renunta la inutilele lipide, in favoarea vitaminelor.

 

 

Mirodenii si condimente

Puteti uza si abuza de ele, deoarece confera personalitate mancarurilor fade si au in general un continut caloric redus. Iata cateva exemple:

–    Mararul este folosit pentru a parfuma sosurile reci si pestele.
–    Scortisoara este utilizata in mod traditional in compotul de mere si in cuscus.
–    Curry, amestec de condimente, insoteste perfect carnea de gaina si de vita.
–    Chimenul este renumit pentru usurarea digestiei.
–    Asmatuiul, cu usoara aroma de anason, se adauga spre sfarsitul prepararii termice a alimentelor.
–    Dafinul este ideal pentru peste si rasol.
–    Patrunjelul e bogat in vitaminele A si C si in fier.
–    Rozmarinul are o aroma camforata si proprietati stimulante.
–    Cimbrisorul, utilizat de secole pentru actiunea sa antiseptica, se adauga spre sfarsitul gatirii, pentru parfum.
–    Cimbrul este ideal pentru preparatele din peste si fripturile la gratar, dar si pentru legumele uscate.
–    Alte condimente. Nu ezitati sa adaugati la mancarurile dvs.: mustar iute sau dulce, aromatizat sau nu; castraveti cornisor; capere; arpagic in otet; felii de lamaie.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *