Diete

Soia, carnea fara oase

Soia este o planta tot mai des folosita in industria alimentara si in cadrul tratamentelor naturiste datorita beneficiilor sale. Potrivit medicilor nutritionisti, soia are la fel de multe proteine de inalta calitate asemenea carnii.

In plus, este o sursa bogata de fier, vitamina B, fibre si izoflavonoide, estrogeni naturali, din plante, care se gasesc si in naut, seminte, vin rosu, ovaz si in legumele cu pastai. Majoritatea nutritionistilor sustin consumul de soia datorita efectelor sale benefice; totusi, pana la infirmarea celor nocive, unii specialisti recomanda moderatie.

Beneficii terapeutice

Boabele de soia sunt inlocuitori ideali ai carnii si pot fi consumate si de persoanele care au alergii la produsele lactate. Actiunea terapeutica a boabelor de soia se bazeaza pe proprietatile lor vitaminizante, remineralizante, tonifiante, energizante si anticancerigene.

De asemenea, soia are un continut crescut de coenzima Q10, care incetineste procesul de imbatranire. Acest aliment este indicat in tratarea anemiilor, nevrozelor, bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat, dar si in tulburarile de menopauza si in insuficienta ovariana.

Medicii sustin ca persoanele care includ in dieta soia prezinta un risc scazut de a deveni hipertensivi sau de a avea un colesterol marit, deoarece acest aliment ajuta la scaderea tensiunii si a colesterolului din organism. In plus, impiedica dezvoltarea celulelor canceroase in corp, intareste sistemul imunitar, soia fiind recomandata diabeticilor, deoarece mentine nivelul glicemiei.

Nutritionistii recomanda soia si in cazul persoanelor care sufera de osteoporoza, pentru ca are capacitatea de a mentine densitatea osoasa, scazand semnificativ riscul fracturilor, des intalnite in randul acestor pacienti. Ideal este si laptele din soia, care, desi contine putin calciu spre deosebire de laptele de vaca, este mai bine absorbit de organism.

Singurul aliment vegetal care ofera corpului toti aminoacizii esentiali este proteina de soia. Bogata in antioxidanti, soia protejeaza vasele sangvine, previne ruperea arterelor, reduce incidenta bolilor de inima si hipertensiunea si intareste sistemul imunitar.

De asemenea, soia reduce colesterolul rau si, datorita betacarotenului (provitamina A) pe care il contine, previne cancerul de san. Acelasi aliment-minune combate atrofierea muschilor, dar si imbatranirea pielii. Datorita acestor beneficii, nutritionistii recomanda ca soia sa nu lipseasca din alimentatia zilnica. Acesta este secretul de mii de ani al asiaticilor, care si-au protejat in acest fel sanatatea.

Sunt numeroase studiile care dovedesc faptul ca soia previne aparitia  cancerelor, datorita isoflavonilor care inhiba dezvoltarea celulelor maligne. De asemenea, soia reduce riscul bolilor sistemului osos si al afectiunilor cardiovasculare, protejeaza articulatiile si rinichii si imbunatateste circulatia sangvina.

Persoanele care mananca frecvent produse din soia au un sistem imunitar puternic datorita continutului ridicat de acizi grasi omega 3, acid alfa-linoleic, acizi grasi omega 6, proteine, fibre, minerale, vitamine (A, B2, B5, B6, C, D, E) si de acizi grasi nesaturati (care inlocuiesc colesterolul nociv), iar produsele din soia fermentate au efecte probiotice, care ajuta la mentinerea sanatatii intestinelor.

Efectele consumului de soia

Cand vine vorba de efectele pe care le are consumul de soia asupra sanatatii, oamenii de stiinta se impart in trei tabere.

Pe de o parte, unii sustin ca soia este un aliment foarte sanatos si recomandat indeosebi in perioadele de premenopauza si de menopauza.. Soia contine fitoestrogeni, adica estrogeni de origine vegetala cu efecte asemanatoare hormonilor produsi de ovare, dar mai slabe totusi decat ale acestora. Ei atenueaza unele manifestari ale menopauzei, cum sunt predispozitia catre infectii urinare si tulburarile sexuale, dar pot sa si contracareze urmarile periculoase ale acesteia, cum sunt osteoporoza si bolile cardiovasculare.

De partea cealalta, au aparut cateva studii care semnaleaza ca fitoestrogenii pe care ii contine soia deregleaza hormonii din circulatia sanguina. Unul dintre ele, din SUA, contestat ulterior, sustine ca barbatii care mananca soia o data la doua zile secreta o cantitate mai mica de spermatozoizi; el argumenteaza ca fitoestrogenii din soia inhiba secretia hormonilor tiroidieni, avand ca efecte adverse tiroidita autoimuna si gusa. Ulterior, au revenit asupra acestor afirmatii, motivand ca trebuie sa existe si alti factori favorizanti pentru ca aceste boli sa apara, cum ar fi carenta de iod si sinteza deficitara a hormonilor.

O a treia tabara de specialisti recomanda moderatie in consumul de soia pana la confirmarea prin studii mai aprofundate a efectelor pe care le produce. Teama ca fitohormonii ar crea un surplus estrogenic nu este motivata decat in conditiile in care alimentatia ar fi bazata exclusiv pe soia. Ca orice exces, si acesta ar putea fi nociv. In ceea ce priveste perioada postului, ea nu este suficient de lunga pentru ca soia sa-si manifeste posibilele efecte nocive, chiar daca este consumata zilnic.

Preparate din soia

La ora actuala se gasesc o multime de preparate din soia, de la pateuri vegetale, crenvursti, maioneza vegetala la crochete vegetale si renumita „branza vegetala” tofu. Intrucat aceste produse nu contin ingrediente de origine animala, sunt consumate si preferate in special in perioadele de post, insa tot mai multe persoane le consuma si pentru detoxifierea organismului.

Un aliment produs pe baza de soia este si tofu (branza de soia). Tofu are in compozitie boabe de soia, apa si produse de coagulare. Se prepara prin inchegarea laptelui de soia si scurgerea sa (cam la fel cu modul in care se produc branzeturile). Datorita continutului mare de calciu, tofu poate ajuta la prevenirea osteoporozei. Iata si reteta, pentru cei interesati:

Ingrediente: 1,5 litri de lapte de soia, doua lamai. Preparare: Laptele de soia se fierbe. Dupa cinci minute se adauga sucul celor doua lamai. Continutul se pune intr-o panza deasa, se lasa sa se scurga si se preseaza. Se obtin 250 g de branza tofu.

Stiati ca…

– Etimologic, cuvantul „soia” provine din olandeza (soyu) si este o adaptare a denumirii plantei din japoneza „shoyu”;
– Planta e originara din Asia de Est;
– In anul 2853 iHr., imparatul Chinei, Shennong, a proclamat 5 plante ca fiind sacre: orezul, graul, orzul, meiul si soia;
– Asiaticii numesc acest aliment „carnea fara oase” sau „vita chinezeasca”;
– Soia a patruns in Europa la inceputul anilor 1700, iar in Statele Unite, in 1765;
– In Romania, planta a „ajuns” in anul 1876, in Transilvania…

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *