Justitie

Social-democrata Claudia Anastase se întoarce la șefia TRANSELECTRICA SA Cluj. Rareș Rusu rămâne fără planul de rezervă

Fostul consilier local PSD Claudia Gina Anastase și-a recâștigat funcția de manager al Transelectrica SA Cluj. Femeia a acționat în instanță instituția după ce a fost dată afară de pe funcție, pentru ca să i se facă loc liberalului Rareș Rusu, ajuns la PNL de la PMP. Rusu a fost numit politic în vârful instituției, dar în timp ce se judeca procesul, la începutul acestui an a participat singur la concursul pentru post și s-a definitivat pe funcție. Tot Rusu a plecat de pe funcția de la Transelectrica SA Cluj la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, însă nu prin demisie ci prin transfer temporar, atribuțiile de la Cluj fiind preluate de directorul adjunct. 

Anastase a obținut astăzi prima sentință care demonstrează că a fost concediată în mod abuziv și că Transelectrica SA trebuie să o repună pe funcția de Manager Unitate Teritoriala de Transport în cadrul Unității Teritoriale de Transport Cluj. Decizia poate fi atacată la Tribunalul Cluj în 30 de zile de la comunicare. 

„Admite acţiunea formulată de reclamanta A.C.G., în contradictoriu cu pârâta C.N.T.E.E. „Transelectrica” S.A., şi pe cale de consecinţă, Anulează Decizie de concediere nr. 706/02.07.2020 emisă de pârâtă. Obligă societatea pârâtă la plata în favoarea reclamantei a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care reclamanta ar fi beneficiat, din momentul dispunerii concedierii, până la momentul reintegrării în muncă. Repune părțile în situația anterioară emiterii actului de concediere, prin reintegrarea în muncă a reclamantei pe postul de Manager Unitate Teritoriala de Transport în cadrul Unității Teritoriale de Transport Cluj. Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantei a sumei de 5000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, onorariu avocaţial parţial în condiţiile art. 451 alin. 2 C.pr.civ. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în soluția pe scurt.

Ironia sorții este că astfel de decizii marchează numirile politice ale unor persoane care s-au bucurat de concept când au acceptat funcția și au apelat la avocat când a venit rândul următorului beneficiar. În cazul acestor procese, cei care atacă deciziile de concediere motivează prin activitatea și performanța de care au dat dovadă în perioada în care au ocupat funcțiile respective, factor deciziv în instanță. 

Cu toate acestea, cel mai ridicol caz este cel al subprefectului Gyorke Zoltan, care a obținut în instanță de trei ori repunerea în funcție, fiind dat afară de fiecare dată după o anumită perioadă de timp, deoarece executivul Insituției Prefectului se face în baza numirilor politice, la fel cum și el a fost propus în urmă cu ceva timp. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *