Din oras

Șmecherași imobiliari se folosesc de vecinătatea cu proprietățile Tetarom SA pentru a-și vinde terenurile

În timp ce la Tetarom SA cererile din partea companiilor vizează suprafețe de sute de hectare, parcurile industriale aflate în administrare nu mai au nici un metru pătrat de teren liber pentru investitori. Pe site-urile de anunțuri apar însă numeroase oferte de vânzare pentru zeci de hectare, ”în parcurile Tetatom”. Încă nu știm, dar ne vom lămuri: acțiune de PR și inspirație a imobiliarilor sau ”interpretarea” legislației.

Municipiul Cluj-Napoca și de fapt întreaga zonă a județului reprezintă de mai mulți ani de zile un adevărat ”magnet” pentru investitori, companii ale căror interese au dictat înființări de sucursale noi sau relocări de afaceri în și din zona Clujului, (vă amintiți cazul Nokia).

Primele trei parcuri industriale ale Clujului, administrate de societatea Tetarom SA însumează aproximativ două milioane de metri pătrați. Gradul de ocupare este de sută la sută, investitorii având posibilitatea, potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, ca pentru investiții mai mici de 10 milioane de euro să treacă prin procedura de licitație publică, după realizarea integrală a investiției, firmele având posibilitatea de a cumpăra terenurile licitate. Pentru investiții mai mari de zece milioane de euro, atribuirea se face prin negociere directă, după realizarea investiției în procent de 15 la sută, investitorului i se dă șansa, de asemenea, de a cumpăra terenul. Potrivit aceleiași surse, prețurile de vânzare a terenurilor sunt stabilite în urma unei expertize.

Contactat telefonic, directorul general Viorel Găvrea a declarat pentru Ziar de Cluj că în parcurile industriale Tetarom 1, 2 și 3, nu mai există parcele disponibile, sau scoase la licitație de către compania Tetarom, cele trei parcuri fiind în prezent ocupate în proporție de sută la sută.

Nu mică ne-a fost mirarea când, pe un site dedicat anunțurilor diverse, am dat tocmai peste un număr de 13 anunțuri (sic), care vizează tocmai parcele de teren în… parcul industrial de la Jucu. Textele anunțurilor induc în eroare un cumpărător de bună credință, pentru că se referă la ”parcele în parcul industrial”, ”lângă fabrica x”, sau promit utilități și infrastructură pe care numai cea amenajată în interiorul parcului industrial de fapt o are.

Potrivit precizărilor conducerii Tetarom, proprietar al terenului este societatea de administrare, nu investitorii aflați în parcul industrial, din moment ce niciuna dintre companiile care își desfășoară activitatea aici nu și-au manifestat intenția de cumpărare a terenurilor.

Întotdeauna am apreciat spiritul antreprenorial și inventivitatea. Dar nu cea de care fac dovadă cei surprinși în exemplele de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *