Afacerea zilei

Sky Zepp, o poveste de succes, care a pornit de la un zeppelin si a ajuns la componente de mare precizie pentru industria robotica, medicala si aeronautica

Veti afla astazi povestea fantastica a unui business de succes dintr-un domeniu de nisa, pornit cu mult curaj si perseverenta de un economist cu simtul afacerilor.

Florin Groza a lucrat de la 18 ani ca sudor in cadrul Cailor Ferate, apoi ca impiegat de miscare, iar in acest timp urma cursurile Facultatii de Management si Marketing din Bucuresti. Dupa absolvirea facultatii, a lucrat 8 ani ca inspector de credite la banca.

Spiritul sau antreprenorial avea sa se manifeste curand si, in 2000, tanarul a deschis o firma de leasing, iar 4 ani mai tarziu o tipografie. Afacerile mergeau bine.

Firma Sky Zepp a fost infiintata in 2006 si oferea initial publicitate aeriana. Florin Groza a achizitionat un mini-zeppelin de 10 metri, care cantarea 35 kg. Magazinul Auchan din Bucuresti si mall-ul Polus din Cluj s-au lansat cu zeppelinul acesta, care a folosit chiar si la lansarea unor candidati in campania electorala. A fost prima aeronava privata careia i s-a permis aterizarea in Bucuresti, in ciuda restrictiilor de securitate.

Apoi a venit criza economica, bugetele pentru publicitate au scazut drastic la toate firmele si Sky Zepp a trebuit sa se reprofileze.

„In 2008, aveam o tipografie, o firma de leasing si o firma de publicitate. In urma analizelor economice, am hotarat sa diminuez riscul de pierdere si am inchis primele doua companii. Celei de-a treia, voiam sa ii modific obiectul de activitate si sa profit la maximum de tot entuziasmul unui nou inceput. M-am gandit ca, pe timp de criza, serviciile fiind in declin, singura solutie era sa ma orientez spre productie”, povesteste Florin Groza, fondatorul Sky Zepp.

Asa a inceput periplul pe la targurile internationale, studierea variantelor de luat in calcul, de la prelucrarea lemnului, la industria de mase plastice si cea metalurgica. Intamplarea a facut ca Florin Groza sa fie abordat de reprezentantul unui fabricant de utilaje de prelucrare a metalului de ultima generatie, din Germania. Acesta l-a convins ca, cu vointa si perseverenta, chiar si un economist poate invata sa lucreze pe un asemenea utilaj.

Primul strung l-a achizitionat din surse proprii, cu 80.000 euro. Dar, pe langa acesta, a fost nevoie de o sumedenie de dispozitive de masurat, scule de prelucrare si alte unelte necesare in activitatea de productie si control, in care a mai investit inca 100-120.000 de euro, luati de la o firma de leasing.

„Aveam mai multe scule decat echipamente si nu se justifica sa raman cu un singur strung, mai ales ca lucrurile incepeau sa functioneze, clientii erau tot mai multi, comenzile cresteau. Asa ca, in 2010, am depus un dosar pentru accesare de fonduri europene si am achizitionat inca doua utilaje performante, complet automatizate si computerizate, cu care putem produce piese de mare precizie”, spune Florin Groza.

Tehnologia a avansat atat de mult, incat noile strunguri si freze folosesc proiectarile tridimensionale, iar piesa, proiectata pe ecran, poate fi vizualizata din toate unghiurile inainte de a porni masina. Toate operatiile se fac automat. Pe aceeasi masina se pot efectua si strunjirea, si frezarea, si gaurirea, si filetarea, fapt care duce la o importanta economie de timp.

Muncitorul este protejat de eventualele accidente, pentru ca supravegheaza procesul de aschiere prin usa de sticla speciala. Nu e greu sa lucrezi la un asemenea utilaj, trebuie doar sa stii matematica, sa ai vedere in spatiu si un pic de dexteritate. Cu toate acestea, oamenii dispusi sa lucreze pe masini unelte nu sunt tocmai usor de gasit.

Sky Zepp executa componente pentru echipamente din industria robotica, alimentara, medicala, aeronautica si energetica, pentru firme din Germania, Franta, Italia, Spania, Belgia si Danemarca. Vestea micii fabricute de la Cluj s-a dus peste hotare si firme mari i-au contactat sa le propuna colaborari.

Componentele realizate au domenii de precizie de ordinul micronilor, precizia noastra de executie se incadreaza intre 0,2 si 0,5 microni. Din punctul de vedere al complexitatii, utilajele noastre pot executa piese care necesita prelucrarea in 3 si 4 axe. Clientii nostri sunt firme de renume pe plan mondial, Ulma Packaging, Seko Sieta, grupul GEA, Emerson”, spune managerul general al Sky Zepp, Florin Groza.

Ca e vorba de o piesa dintr-o masina de ambalat produse alimentare, un aparat medical de precizie sau o turbina care produce curent, sunt componente de a caror calitate de executie depinde functionarea in bune conditii a unor ansamble complexe ce influenteaza in bine viata oamenilor.

Acesta este un exemplu de curaj antreprenorial care demonstreaza ca poti face un business rentabil si intr-un domeniu ale carui secrete nu le cunosti cand alegi nisa, daca esti dispus sa depui eforturile necesare.

Sursa foto: Sky Zepp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *