Din oras

Skatepark-urile din Cluj, „acaparate” de boschetari și copii

Dacă ești amator de skateboarding, în Cluj-Napoca ai două posibilități să practici acest sport: în Parcul I.L. Caragiale și în Parcul Rozelor. Prima variantă este un dezastru: locul este o ruină, cuib de boschetari. A doua variantă este decentă, designul a fost gândit chiar de skateri, dar locul este adeseori confundat de copii cu un tobogan și apar astfel conflicte cu părinții. Recent inauguratul Complex Sportiv Gheorgheni nu are spațiu pentru skateboarding. Se găsesc de toate pentru toți, nu și pentru skateri.

Zilnic, copii și tineri amatori de skateboarding se adună în Parcul Caragiale din centru. Încearcă să își testeze abilitățile pe aparatele amenajate pe un spațiu extrem de mic și „forjate” la maxim. Nu pot să practice trucurile pe care le știu pentru că nu prea au cum: prea puține aparate și spațiu prea mic. „În Cluj-Napoca, vert-ul, bowl/pool-ul lipsesc în totalitate, dar nu trebuie să ne fie foarte mare rușinea că de abia există o rampă vert în Constanța și două tentative de bowl-uri în București. Astfel ne rămâne doar strada și skateparkurile care sunt două la număr în Cluj. Unul vechi în Parcul Caragiale, care este într-o stare jalnică, de toată rușinea și un parc mai nou, construit în 2012 în parcul Rozelor care este decent, design-ul fiind gândit de practicanți.
Problema cu strada este că skateboarding-ul este ilegal aici la fel ca peste tot în lume iar Poliția ține foarte mult la lege și ordine
”, spune un tânăr din Cluj, practicant de skateboarding, care se autointitulează Roger.

Despre Parcul Caragiale el afirmă că are un potențial enorm și ar putea fi reamenajat într-un street plaza, la fel ca în alte orașe din Europa, cu funcție dublă: spațiu public de recreație și skatepark.

Boschetari vs părinți

Clujenii nu prea înțeleg ce e cu parcurile de skateboarding și rampele din skatepark sunt confundate cu toboganele pentru copii. Parcul Caragiale a devenit cuib de boschetari, ceea ce îi face pe copiii și tinerii amatori de skateboarding să se gândească de două ori înainte să meargă în locul respectiv. „În skateparkuri, există problema oamenilor care nu au ce căuta acolo dar totuși sunt acolo. De exemplu, Parcul Caragiale este frecventat mai mult de boschetari și oameni dubioși, în timp ce parcul nou adică cel din Parcul Rozelor este construit exact lângă un parc de joacă pentru copii, ca urmare părinții deseori confundă rampele din skatepark cu toboganele colorate din parcul de copii. Dacă încercăm să le explicăm că lăsându-și copilul să zburde liber în skatepark este un gest inconștient, pur și simplu nu vor să înțeleagă și ne răspund să îi ocolim. Bineînțeles există și excepții. Astfel suntem nevoiți ca în loc să ne dăm pe skateboard să pierdem timpul cu discuții cu părinții, bineînțeles dacă sunt în zonă. Avem și un polițist al parcului care ne mai ajută să scoatem copiii din parc dar deseori când avem cea mai mare nevoie de el nu este de găsit”, povestește tânărul.

Ce faci iarna? Nu mai faci skateboarding?

În tot orașul nimeni nu s-a gândit să amenajeze un spațiu indoor pentru iubitorii acestui sport. Astfel, copiii și tinerii improvizează, cum îi stă bine românului. „Skateboardingul nu se poate practica pe suprafață udă, astfel după o ploaie sau iarna când ninge neexistând un skatepark indoor în Cluj, practic nu ne putem desfășura fiind nevoiți să gândim creativ și să căutăm locuri acoperite. Așa ajungem în clădiri abandonate sau parcări subterane unde dacă avem norocul să ne lase proprietarul sau portarul ne putem da, dar suntem nevoiți să respirăm noxele mașinilor care trec pe acolo plus praful”, mai spune Roger.

 

Tipuri de skateboarding

Skateboardingul este de trei tipuri: vert, bowl/pool și street.
Vert-ul se practică pe o rampă de dimensiuni mari (3-4 metri sau chiar mai mult). Potrivit skaterilor, vert-ul constă într-o mișcare half-pipe înainte și înapoi executând trickuri pe marginea rampei și deasupra marginii.
Bowl-ul sau pool-ul înseamnă executarea mișcărilor într-o piscină fără apă cu marginile rotunjite.
Street-ul înseamnă practicarea skateboardingului pe stradă, pe anumite construcții, țevi sau orice alte amenajări care simulează un element dintr-un skatepark.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *