Din oras

Skate-park Caragiale: în timp ce zona verde se degradează, lucrările «în grafic» de reabilitare sunt prevăzute «în anii următori»

Reabilitarea skate-parkului I.L. Caragiale nu figurează în lista priorităților Primăriei pentru 2022, ci are prevăzut un «termen de finalizare în anii următori» (vezi AICI). În teren, spațiul green este în delăsare, asemenea altor zone din oraș, prea puțin întreținute de autorități, în contextul în care sunt parte a unor proiecte de modernizare, dar în viitor.

Cu toate că Primăria orașului inteligent «calitatea vieții» clujenilor, care ar fi cea mai bună din țară, dar și din afara ei, realitatea pare a contrazice flagrant declarațiile bombastice ale primarului.

Modernizarea este proiectată în viitor, chiar dacă licitația a fost atribuită.

În iunie 2021, licitația pentru reabilitarea parcului Caragiale era câștigată de Nord Conforest (leader), Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL. Valoarea contractului era de 15.848.050 lei și urma să fie finanțată din fonduri europene, în exercițiul financiar 2021-2027.

Cel mai probabil, autoritatea locală va dispune în perioada următoare o actualizare a costurilor, după cum s-a întâmplat în cazul lucrărilor de modernizare a Bdului 21 Decembrie 1989, unde șantierul-bulevardier continuă.

În acest context, proiectul de modernizare a skate-parcului Caragiale nu figurează în lista de priorități a Primăriei pentru 2022.

Prioritățile Primăriei Cluj-Napoca

Lucrări și obiective de investiții în execuție sau cu procedura de licitație proiectare/execuție încheiată și care continuă implementarea în 2022, cu termen de finalizare în anii următori:

  • Noul pod Oaşului – Răsăritului; • Reabilitarea zonei străzii Mihail Kogălniceanu; • Reabilitarea Parcului Feroviarilor; • Reabilitarea Parcului Armătura; • Reabilitarea malurilor Someşului din zona Grigorescu-Plopilor; • Modernizarea platoului Sălii Sporturilor; • Reabilitarea Parcului Caragiale; • Parc nou zona Gr. Alexandrescu (CT19); • Regenerarea urbană a zonei străzilor Moţilor – Calea Mănăştur – Mărginaşă.

CITEȘTE ȘI: Nord Conforest a câștigat licitația pentru modernizarea Parcului Caragiale

Nord Conforest se ocupă și de realizarea Parcului Tineretului de pe bulevardul Muncii. De asemenea, s-a ocupat și de închiderea rampei de la Pata Rât, a modernizat Parcul Central și Clădirea Casino, Salina Turda etc. Compania controlată de frații Așchilean are la activ nenumărate contracte pe bani publici.

Nord Conforest Gilău, județul Cluj este deținută de frații Andrei Ioan Așchilean, Emil Așchilean și Dorin Așchilean, are obiect de activitate lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor. În 2019 a avut 13 milioane euro cifră de afaceri, 115 mii euro profit și 85 de angajați.

Proiectul de modernizare a skate-parcului presupune:

reamenajarea integrală a suprafeței Parcului I.L. Caragiale, cu identificarea și păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului decât există acum.

Totodată se propune descoperirea Canalului Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor 80 cu o dală de beton. Prin descoperirea acestui al doilea curs de apă ca importanță din oraș, acesta devine parte integrantă a parcului.

În consecință se propun amenajări și sistematizări pe verticală pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, însoțite de amenajări peisagere specifice cursurilor de apă.

CITEȘTE ȘI: MORII: Bio-rața de pe canalul smart-waste

Se va desființa și parcarea din fața Palatului Telefoanelor pentru extinderea Parcului.

În Parcul Caragiale se vor demonta toate amenajările existente acum pentru skate, se vor desface toate piesele de mobilier urban existente, se vor demonta toate piesele de iluminat public și împrejmuirile existente.

Ca și în cazul celorlalte proiecte așteptate de clujeni, «calitatea vieții» este proiectată în viitor.