Anchete

Sinecura politica este moartea bugetului local. Cum platesc clujenii din buzunarul lor salariile politrucilor angajati in firmele finantate din banul public

Cluj Innovation Park S.A. este o societate  creata de catre  primaria Cluj-Napoca cu scopul de a administra Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative si Centrul de Transfer, Evolutie Antreprenoriat Microintreprindere (TEAM) din cartierul Lomb. Desi investitia nu este finalizata, de la infiintare si pana in prezent, administratia locala a majorat in fiecare an, cu sume importante, capitalul social al societatii. Doar anul trecut Cluj Innovation Park, condusa de “liberalul” Alexandru Coroian, a avut pierderi de aproape 160.000 de euro in conditiile in care cifra de afaceri in 2015 nu a depasit nici macar 600 de euro. Majoritatea cheltuielilor societatii si, implicit, pierderile sunt cele legate de salariile personalului administrativ, in mare parte cu carnet de partid politic. Pe scurt, sinecuristii pitici incaseaza bani publici de la societati care nu sunt capabile sa produca venit. 

Pentru a sustine activitatea societatii Cluj Inovation Park, prin votul consilierilor locali, Primaria Cluj-Napoca a facut in anul 2015 o prima majorare de capital. Datoriile societatii s-au ridicat la aproape 90.000 de lei, iar pierderile depaseau 300.000 de lei, in 2014. Astfel, prin votul majoritar al consilierilor liberali, de la un capital social de 600.000 lei s-a ajuns la 1.800.000. Deoarece cheltuielile cu personalul sunt de aproape 300 de ori mai mari decat cifra de afaceri, administratia locala a fost nevoita, la ultima sedinta a Consiliului Local, desfasurata in aceasta luna, sa mai faca inca o infuzie de capital de aproximativ 160.000 de euro. Cum in Consiliul de Administratie si la conducerea societatii sunt numai persoane care au aspirat, sau aspira la o functie publica de consilier local sau judetean, asta ne arata cam care sunt calitatile “manaageriale” ale acestora si ca functiile detinute nu sunt decat plata din bani publici a serviciilor aduse partidului politic din care acestea fac parte, nu clujenilor.

Performanta economica a societatii Cluj Inovation Park a fost “criticata” in urma unui audit financiar independent realizat de catre Emil Culda. Acesta  intr-un raport publicat pe site-ul primariei a atras atentia asupra faptului ca reprezentantii conducerii desi si-au incasat remuneratia nu si-au ideplinit criteriile de performanta.

“Fara a exprima rezerve asupra situatiilor financiare individuale atragem atentia asupra unor aspecte ce privesc activitatea societatii si/sau prezentarea informatiilor din acestea. Obiectivele si criteriile de performanta din contractele de mandat nu au fost indeplinite la 31.12.2015, iar indemnizatiile aferente au fost platite integral. La 31.12.2015, societatea a inregistrat pierderi semnificative (-710.875 lei), astfel incat capitalurile proprii la aceasta data (775.157 lei) sunt sub limita legala ( mai mici decat jumatate din capitalul social), iar respectarea principiului continuitatii activitatii sustinuta de conducerea societatii este dependenta in perioada urmatoare de finalizarea celor doua proiecte CREIC si TEAM, respectiv de o necesara si posibila majorare de capital a societatii”, se arata in auditul financiar realizat de Emil Culda.

Directorul  Cluj Innovation Park, Alexandru Coroian, consilier judetean si fost vicepresedinte al CJ in perioada 2011-2012 este regele neincoronat al CA-urilor municipale. Acesta a incasat in anul 2014, pentru functia ocupata la Cluj Innovation Park 30.000 de lei. Pe langa aceasta suma, Coroian mai incaseaza, anual, in calitatea sa de angajat al Primariei Cluj-Napoca, 13.351 de lei, la care se adauga si si 17.394 de lei de la  Regia de Termoficare. Indemnizatiile de consilier judetean, membru ATOP  si cea de membru in CA-urile de la RADP, Regia de Termoficare si Cluj Innovation Park ii aduc in bugetul personal inca 17.796 lei, 6.354 lei, 6.627 lei, respectiv 1.008 lei. Cu un venit lunar doar din functii publice, Alexandru Coroian este cel mai bine platit PNL-ist clujean cu un venit brut lunar de 7.713 lei. 

Pe lista celor 8 membri CA, care nu fac nimic si asteapta in timp ce isi iau sinecurile de partid sa fie inaugurat  Cluj Innovation Park, ii gasim si pe Brehar Raluca, Ban Horatiu-Catalin, Calin Ovidiu Vasile, Coroian Alexandru, Haiduc Ioan-Cristian, Moldovan Radu Mihai, Szelyes Levente, Zagoni Balint Daniel Arpad Zoltan. Acestia primesc lunar, sa numere secundele, o indemnizatie neta de 1000 de lei. 

In ceea ce priveste investitia la realizarea carora acestia au fost angajati, sa ia un ban cinstit, toate termenele de finalizare au fost incalcate. Buftea de Cluj este realizat doar in proportie de 70 la suta, iar drumul de acces, dupa alunecarile de teren care au dus la organizarea unei noi licitatii castigate de catre firma Diferit, urmeaza sa fie terminat doar in aceasta vara. Proiectul in valoare de 42 de milioane de euro trebuia finalizat anul trecut, insa primaria a reziliat contractul cu firma Valve Internationa SRL, aceasta intrand in faiment – un arav cam frecvent al firmelor cu care municipalitatea derueaza contracte de invesitii. In cazul in care, pana la finalul acestui an, proiectul nu va fi finalizat, administratia locala risca sa piarda banii europeni ai proiectului. Bani care vor trebui sa fie returnati din buzunarele clujenilor. Asta in timp ce, lunar, bugetul local este vaduvit de sume consistente pentru salariile si indemnizatiile membrilor de partid care nu-si fac datoria.
Pana cand?

 

 

 

 

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *