In vizor

Silviu Prigoana: "Clujul putea sa rezolve problema deseurilor inca din 2010. Nu cred ca judetul va avea o rampa ecologica in urmatorii 10 ani"

Clujul putea sa aiba o rampa ecologica pentru depozitarea deseurilor inca din 2007, insa luptele politice si orgoliile conducatorilor judetului au facut ca, in aceste zile, clujenii sa stea cu gunoiul in strada. Daca cei trei presedinti ai Consiliului Judetean, care s-au perindat la conducerea judetului, ar fi dorit si ar fi dat dovada de bunavointa, vechea rampa de steril a Combiatului de Utilaj Greu (CUG) putea sa rezolve situatia gunoaielor inca de acum 8 ani.

In anul 2007, Silviu Prigoana, pe atunci actionar al Rosal Group, i-a propus lui Marius Nicoara, presedintele de la acea vreme a  Consiliului Judetean Cluj, ca printr-un parteneriat public-privat sa infiinteze o rampa ecologica in comuna Apahida. Rampa ecologica urma sa fie construita pe un teren al Rosal Group, achizitonat in urma unei licitatii publice de vanzare a activelor CUG. In urma discutiilor avute cu Marius Nicoara, propunerea lui Prigoana a fost pasata in atentia lui Palfi Zoltan, vicepresedinte al CJ din partea UDMR.  

“Cam prin 2006-2007 am achizitioat un teren de 33.000 de metri patrati aflat in comuna Apahida. Era vorba de 33 de  hectare scoase la licitatie, o fosta halda de deseuri, a CUG-ului. Nu era gorapa de gunoi in adevaratul sens al cuvantului, era locul unde se depozitau tot felul de resturi de la CUG. Noi l-am cuparat in ideea de a face o groapa de gunoi ecologica pentru tot judetul. Am discutat cu fosta conducere a CJ deoarece dansii trebuiau sa ne dea toate aprobarile si absolut toate avizele. In perioada respectiva era presedinte Marius Nicoara. Nicoara m-a pasat la vicepresedintele care era de la UDMR, Palfi. Am avut o discutie cu dansul si mai erau inca doua luni pana la alegeri. Moment in care ne-am gandit ca nu are rost sa intram noi acuma in perioada alegerilor in clinciuri cu nimeni, asteptam pana dupa alegeri. Stiam ca o sa castige PDL-ul inclusiv presedentia CJ, si credeam ca oamenii o sa inteleaga mai repede despre ce e vorba si de importanta proiectului”, a declarat Silviu Prigoana.

 

Alin Tise si Anna Horvath au refuzat ideea lui Prigoana

 

Dupa alegerile din 2008, cand presedinte a devenit Alin Tise, propunerea lui Silviu Prigoana nu a mai fost fezabila. Pana in 2010, aproape doi ani s-au purtat negocieri cu conducerea Consiliului Judtean si cu Agentia de Mediu, al carui director executiv era Anna Horvath, Agentie care nu a binevoit sa  elibereze certificatele de mediu pentru terenul de la Apahida si, implicit pentru demararea lucrarilor de infiintare a unei rampe ecologice in parteneriat public-privat. La vremea respectiva, cele 33 de hectare de teren au fost puse la dispozita Consiliului Judetean cu titlu gratuit pentru ca masinile firmelor de salubritate care transportau deseurile la Pata Rat sufereau zilnic defectiuni.

“Dupa ce castiga domnul Tise presedentia CJ, dupa vreo doua-trei luni de zile, dupa ce si-a baut sampania, am mers la dansul si am avut o discutie pe tema gropii de gunoi. Si ne-a zis ca:”<>. Intr-adevar, asa scrie, numai ca se puteau face parteneriate public-private. Am discutat pe urma vreo 2 ani de zile sa facem cumva. Am ajuns in situatia in care am fost dispusi chiar sa donam terenul CJ-ului sa facem rampa pentru ca aveam probleme pe Pata Rat cu masinile. Se distrugeau masinile. Noi aveam tot interesul sa fie o chestie civilizata, ca aveam cheltuieli mari cu masinile. In fiecare zi se spargeau parbrize, se rupeau osiile si asa mai departe”, a afirmat Silviu Prigoana.

Odata cu intelegerea formala, in anul 2010 dintre comuna Feleacu si Cosniliul Judetean au fost demarate lucrarile la Centrul de Management Integrat  al Deseurilor. CMID-ul urma sa deserveasca colectarea deseurilor din intreg judetul Cluj.

“Pana la urma Consiliul Judetean a hotarat ca nu vor sa intre cu noi, nici sa accepte donatia noastra. Exista documente in sensul asta, nu doreau  nici sa intram in parteneriat. Dansii au hotarat ca achizitioneaza teren si fac ei nu stiu unde la Feleacu. Si asa s-a inchis discutia. Nu a avut rost sa mai insitam pentru ca oamenii nu vor si, daca nu vrei, dragoste cu forta se numeste viol. Si am asteptat pana in momentul de fata sa se termine rampa, la care nici acum nu au inceput lucrarile. Cred ca nici in urmatorii 10 ani judetul Cluj nu va avea o rampa ecologica”, a afirmat Silviu Prigoana pentru Ziar de Cluj.

Politicul a intervenit in problema gunoaielor prin schimbarea de pozitie a comunei Feleacu vizavi de cedarea terenului pentru groapa ecologica. Intelegerea facuta, in calitate de colegi de partid, de catre Nicolae Balea si Alin Tise in 2009, a cazut in 2012, cand la conducerea CJ Cluj a fost inscaunat Horea Uioreanu. Astfel, pentru terenul in suprafata de 30 de hectare, pe care comuna Felecu a fost de acord in prima faza sa il cedeze in vederea realizarii Centrului de Management Integrat al Deseurilor, reprezentantii administratiei felecane au solicitat imediat dupa venirea la putere a lui Uioreanu sa ii fie platita o redeventa.

“Am vorbit si cu noul presedinte al CJ ( Horea Uioreanu n.r.), insa acesta a motivat ca a preluat un contract pe care trebuie sa il duca la indeplinire. Cu certitudine fondurile europene se vor pierde pentru ca nu s-au respectat termene de executie. Judetul Cluj nu il vad foarte bine ca in urmatorii 10 ani cu o rampa de depozitare ecologica”, a mai decarat Silviu Prigoana.

Odata cu venirea la putere a lui Uioreanu a inceput circul intre palate. Cei doi conducatori s-au acuzat reciproc luni de zile aruncand pisica de la unul la altul. Emil Boc a afirmat de-a lungul timpului ca vina apartine in intregime managementului defectos al Consiliului Judetean Cluj care nu a respectat teremenle de finalizare al CMID.

„Trebuia ca in 15 aprilie anul acesta sa dea in functiune prima celula pentru gunoaie. Acea celula nu este gata. A doua problema este legata de faptul ca noi avem acolo spatiu pentru a depozita gunoaiele de pe teritoriul municipiului, dar din iulie 2012, toate gunoaiele cu exceptia Dejului sunt aduse la Cluj. Daca numai noi am depozita acolo nu am avea probleme cu terenul pana s-ar da in folosinta noua celula”,  a afirmat Emi Boc in luna aprilie 2013. 

In replica la acea vreme, Horea Uioreanu a afirmat ca cedarea terenului de catre comuna Feleacu a fost doar o intelegere de partid si ca din cauza ca nu a mai iesit cine trebuie la Consiliul Judetean au inceput sa apara pretentiile financiare pentru terenul unde urma sa se construiasca CMID.

“Faptul ca primarul s-a razgandit peste noapte denota neseriozitate, dar vom  analiza problema si vom propune solutii, dar nu le vom da bani. Probabil s-au gandit sa speculeze o sursa de venit de la o investitie care priveste tot judetul. Exista o intelegere facuta cu seful lui de partid, Alin Tise, intelegere pe care noi o sa o respectam”, a afirmat Horea Uioreanu in aprilie 2013.

In opinia lui Silviu Prigoana, judetul Cluj si implicit municipiul Cluj-Napoca nu ar fi avut de suferit ca urmare a gestionarii defectuoase a proiectului de la CMID iar viziunea celor care au condus judetul in ultimii 8 ani nu a fost pe termen lung.

“Clujul putea sa aiba o rampa ecologica facuta din bani privati inca din 2010. Costa 5 milioane de euro prima celula de depozitare, iar din incasari se faceau urmatoarele celule. Proiectul era generos, rampa putea sa functioneze cam 80 de ani. Era un proiect pe termen lung, dar daca nu au dorit conducatorii asta e, nu poti sa le faci bine cu forta. Acum urmasii celor care erau pe vremuri la conducere au de suferit pentru ca respectivii nu au avut intelectul si inteligenta sau minima viziune sa vada peste ani si ani. Ei au crezut ca daca fac un proiect pompos despre care se zice ca e 42 de milioane de euro o sa fie mai bun ca unul care costa 5 milioane. Un trabant caruia ii porneste motorul e mult mai bun decat un Mercedes ultimul model cu cutia si motorul gripat”, a concluzionat Silviu Prigoana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *