Din oras

Siguranța clujenilor, «sub control» – Boc: „Pentru situații de război – nu vrem să intrăm într-o stare în care să panicăm populația. Știm ce avem de făcut… Poliția locală își face pe deplin datoria și păzește viața clujenilor”

Criza generată de războiul de la granițele României stârnește neliniște în rândul clujenilor. Chiar reprezentanții Primăriei au recunoscut acest aspect: „Nimic nu e mai periculos decât a genera o stare de panică la adresa cetățenilor care, oricum, au o stare de timorare generată de situația de război din Ucraina”, potrivit edilului Emil Boc. Oficialitățile susțin că situația este „sub control”.

Spre exemplu, Primăria Cluj-Napoca intenționează să modernizeze și să extindă sistemul de alarmare a populației într-un termen de 60 de luni. Cinci (5) ani – durata de execuție a lucrărilor, plus etapele tehnico-birocratice premergătoare, plus eventualele întârzieri.

CITEȘTE ȘI: Cu războiul la ușă, Primăria Cluj-Napoca intenționează să modernizeze și să extindă, în 60 de luni, sistemul de alarmare a populației

Siguranța cetățenilor și coordonarea activităților legate de refugiații care tranzitează/se stabilesc în municipiul Cluj-Napoca au fost două aspecte luate în dezbatere în cadrul ultimei ședințe a Consiliului local.

Până în prezent, un număr de 1840 de refugiați ucrianeni au tranzitat municipiul Cluj-Napoca. Primăria nu deține însă date concrete privind numărul celor care s-au stabilit temporar în Cluj.

„Legat de această componentă a siguranței cetățenilor, nu dorim să coborâm acest standard de oraș sigur al Clujului.

Pentru situații de urgență – situații de război – nu vrem să intrăm într-o stare în care să panicăm populația. Nu am intrat brutal, nu am inițiat acțiuni din care să credem că mâine e război… mâine vine bomba. Am produce mai mult prejudiciu decât am rezolva.

Cu calm, știm ce avem de făcut. Știm ce trebuie să verificăm și să punem la dispoziție.

De aceea avem și un proiect pe ordinea de zi – acela cu sirenele, care tocmai în urma unui studiu făcut în anii anteriori, acum suntem la faza în care să promovăm actualizarea și îmbunătățirea sistemului de semnalizare prin sirene al orașului.

Da, trecem la nivelul următor: sistemul electronic, modern.

A fost pregătit din timp, nu de-acuma. Că la el am lucrat 2 ani de zile.

Dar nu vrem să transformăm într-o stare de panică, încât lumea să creadă că mâine, Doamne ferește!, avem probleme cu războiul. Nu avem probleme cu războiul, dar avem situația sub control și știm ce avem de făcut.

Fiecare buncăr, sau adăpost, este monitorizat, se trimit la cei care le au în gestionare informațiile necesare, încât să știe ce au de făcut și să le poată ține sub control, dar fără să intrăm în panică.

CITEȘTE ȘI: În Clujul în care o parte dintre adăposturile de protecție civilă au fost transformate în boxe sau în „garsoniere”, câte buncăre mai sunt accesibile în caz de război?

Nimic nu e mai periculos decât a genera o stare de panică la adresa cetățenilor care, oricum, au o stare de timorare generată de situația de război din Ucraina și trebuie să ne menținem echilibrul și controlul asupra situației”, a explicat Emil Boc în ședința de Consiliu local.

Potrivit edilului de Cluj, fără Poliția locală (structură aflată în subordinea Primăriei și coordonată de pensionarul de lux Marcel Bonțidean), siguranța clujenilor ar fi de neimaginat.

„Poliția locală este o instituție care-și face pe deplin datoria și păzește viața clujenilor”, a apreciat Emil Boc funcționarea Direcției poliției locale din Primărie.

CITEȘTE ȘI: Anul trecut, Poliția Locală din Cluj-Napoca a dat amenzi în valoare de peste 2 milioane de euro

„Orice metropolă mare aduce și multă vizibilitate, dar și multe probleme.

Dacă acele probleme nu ar fi gestionate de către echipa condusă de domnul Bonțidean, am avea multe probleme în acest oraș.

Pentru partea de trafic, din păcate poliția județeană nu are numărul necesar de ofițeri de poliție pentru a asigura prezența în trafic. Fără poliția locală, dimineața, în trafic, vă asigur că ar fi de zece ori mai rău decât este oricum”, a conchis Emil Boc.

După încheierea stării de alertă, România ar putea intra sub o formă sau alta într-o «situație de război».

Autoritățile s-au apucat între timp de verificarea sistemelor de alarmare și de controlul adăposturilor.

Modernizarea acestora necesită însă zeci de luni.