Sex

Sexualitate si agresivitate

Intre sexualitate si agresivitate exista o relatie deosebit de puternica, cu un caracter particular. S. Freud vorbeste de doua pulsiuni fundamentale cu caracter opus, dar si complementar totodata: pulsiunea de viata sau Eros si pulsiunea de moarte sau Thanatos.

Orice act sexual este, din punct de vedere psihanalitic, o descarcare pulsionala. Unii specialisti il compara cu o criza de epilepsie, referindu-se la manifestarile convulsive care se produc in cursul descarcarii pulsionale erotico-sexuale.

Daca in cazul relatiei dintre sexualitate si pasiuni se constata o cooperare, in cazul relatiei dintre sexualitate si agresivitate asistam la actiuni de tip antagonic, care par sa opuna cele doua grupe pulsionale, respectiv pe Eros si Thanatos.

Agresivitatea, intr-o anumita privinta si intr-un anumit procent, este acceptata in cadrul comportamentului psihosexual. Ea se manifesta prin atitudinea dominanta a barbatului si prin acceptarea de catre femeie a unei astfel de atitudini, expresia ei fiind daruirea de sine. Dincolo insa de aceste aspecte, lucrurile pot lua o turnura morbida sau chiar pur patologica.
In general, in ceea ce priveste relatia dintre sexualitate si agresivitate, aceasta oscileaza intre doua situatii extreme: a domina si a fi dominat. Din punctul de vedere al formelor de manifestare a agresivitatii acceptate, avem de-a face cu doua tipuri opuse de comportamente psihosexuale: sadismul si masochismul.

In categoria acestor forme de manifestare psihosexuala in care sexualitatea este asociata agresivitatii, avem de-a face cu cateva forme speciale, ce pot fi clasificate in sfera tulburarilor situate la limita dintre normal si anormal sau patologic:

–    Agresivitatea verbala consta intr-o necenzurare a limbajului, mai ales in relatiile publice, dintre indivizi, traducand o deschidere de tip conflictual in relatiile interpersonale. Ea se exprima prin cuvinte obscene, trivialitate, pornografie, aluzii obscene sau erotice, anecdote cu continut sexual, injurii. O forma particular o reprezinta “telefonul erotic” sau apelurile similare. Acest tip de comportament este specific unor persoane needucate si necultivate, provenind din medii sociale viciate, imature afectiv, deviantilor sexopati etc.

–    Agresivitatea fizica este forma care succeda ca gravitate celei precedente. Ea are forme multiple de atac fizic la persoana, dintre care cele mai severe sunt violul si crima.

–    Violul este un atentat sexual fizic, de tip agresiv. El se prezinta de obicei ca o situatie de maltratare a unei femei, careia i se refuza dreptul de a dispune liber de propria sa persoana. Violul este expresia unei conduite sadice, violente, a unor persoane pshihopate, alcoolici sau epileptici, a unor sociopati dezichilibrati si amorali. Un rol important in acest act de agresivitate ii revine victimei, care, pe langa faptul ca se “expune”, netinand seama de masurile de precautie ce trebuiesc luate in cazul “intalnirilor” cu aceste categorii de indivizi, manifesta in plus si un “acord tacit” sau o atitudine de provocare inconstienta. Se poate deci afirma ca, in mare masura, nu “intamplator” cineva cade victima.

–    Crima este adesea asociata violui. Ea este actul de maxima gravitate prin care o persoana cu un mare potential agresiv isi ucide victima in timpul sau dupa violarea sexuala a acesteia.

–    Autoagresivitatea este o forma particulara de agresivitate avand ca mobil o motivatie psihosexuala. Ea are caractere si forme diferite, mergand de la simple automutilari (castrare, sectionarea penisului etc.) pana la formele cele mai grave, reprezentate prin suicid.

Se poate desprinde din cele de mai sus concluzia ca tulburarile de comportament sexual imbraca aspecte deosebit de complexe si de o mare varietate. Limita dintre normal si patologic este foarte greu de stabilit, iar, in esenta sa, orice act sexual este o forma mai mult sau mai putin mascata de agresivitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *