Sanatate

Semintele de migdale aduc fericirea matrimoniala

Cele mai apreciate migdale sunt cele dulci. Nu trebuie consumate crude. Dintre nuci, contin cel mai mult calciu. Stiati ca cele cinci migdale Jordan glazurate, oferite ca dar traditional de nunta, isi au originea in Italia, in anii 1350? Ele reprezinta cele cinci atribute ale unei casnicii fericite: sanatatea, bunastarea, fericirea, fertilitatea si longevitatea. Nu mancati multe odata: au o energie calorica de 612 kcal la 100 de grame! In cosmetica, uleiul de migdale este foarte bun hidrant pentru piele.

 

Povestea lor… de stiut

Migdala este un fruct al migdalului (Prunus amygdalus), arbore din familia Rozaceelor (trandafirilor), la care partea comestibila este samburele. Exista doua tipuri de migdale: tipul dulce, comestibil si amar, necomestibil, datorat prezentei amigdalinei (acid hidrocianic), substanta otravitoare. Migdalii crescuti pentru productia de consum sunt incrucisati cu butasi de piersic pentru a fi mai rezistenti la daunatori.

 

Migdalele provin din Asia Centrala si au fost cultivate in zona mediteraneeana din timpuri stravechi. Biblia vorbeste chiar de “creanga lui Aaron” care a inflorit si a dat rod, migdalele, un semn al binecuvantarii lui Dumnezeu. Migdala reprezinta si viginitatea, fiind deseori folosita ca o binecuvantare in casatorie.

 

Egiptenii au pus migdale in mormantul faraonului Tutankamon, pentru a avea hrana in viata de dupa moarte. In 1700, calugarii franciscani au adus migdalul din Spania in California. Statele Unite detin 88 % din productia de migdale la nivel mondial; cantitati insemnate sunt cultivate si in Spania, Turcia, Grecia si Italia.

 

Migdalele au fost folosite in speranta de a vindeca diferite tipuri de cancer, ulcer si bataturi, dar si pentru reducerea simptomatologiei asociate consumului de alcool,

 

Mod de consum si utilizare

Migdala are un aport energetic foarte ridicat, este bogata in acizi grasi nesaturati, proteine vegetale si zaharuri. Contine si saruri minerale (de potasiu, de fosfor si de calciu) si vitamine (cel din grupa B si mai ales vitamina E).

 

Migdalele dulci se gasesc in comert proaspete sau uscate, cu sau fara coaja, sarate, cu glazura de caramel si prajite. Samburii pot fi consumati ca atare, ca fructe uscate, ori pot folosi la prepararea unor feluri speciale de mancare, cum ar fi de pilda pui cu migdale, mancare chinezeasca raspandita pe plan international, precum si la prepararea de dulciuri: nuga, amaretti, martipan, bomboane, aluaturi dulci  si cu mirodenii si turta dulce.

 

Storcand semintele, se obtine laptele de migdale, din care se prepara siropul diluat in apa, care se utilizeaza la prepararea unei bauturi – orzata (Italia). Tot din samburi se obtine si un ulei, uleiul de migdale dulci, folosit in industria cosmetica si farmaceutica. Migdalele amare se utilizeaza numai in industria farmaceutica.

 

De ce ar trebui sa le consumam?

O mana de migdale (30 g sau 23 de migdale) contine 160 de calorii si este o sursa bogata de proteine si fibre. Aceeasi cantitate ofera 35 % din ratia zilnica de vitamina E si 25 % din ratia zilnica de magneziu. Este de asemenea o sursa de calciu si fier.

 

Migdalele contin si diversi antioxidanti printre care quercetina, flavonoid si camfor, care pot preveni dezvoltarea celulelor canceroase si oxidarea LDL (colesterolul negativ), caruia i se atribuie riscul crescut de aparitie a bolilor de inima. Iata si alte motive pentru care e bine sa le consumati constant, in mici cantitati:

 

–    Femeile care au mancat o portie de migdale au avut un nivel mai ridicat de colecistochinina (un hormon asociat cu starea de satietate ce provine din consumul de mancaruri bogate in grasimi) decat barbatii. Migdalele ofera deci sentimentul de “satietate” consumatorilor.

 

–    Migdalele ajuta la blocarea absorbtiei de carbohidrati precum si a propriilor grasimi. Subiectii care au adaugat 84 de g de migdale la dieta lor cu putine calorii au pierdut mai usor din greutate, spre deosebire de cei care au adoptat numai dieta respectiva, simpla. In primul caz, pierderea in greutate a fost mai mare si de durata.

 

–    Prin consumarea unor alimente sanatoase pentru inima, printre care si migdalele, se reduce nivelul de LDL sau de colesterol daunator, in aceeasi masura in care este administrat un medicament de prima clasa. Migdalele pot deci reduce riscul imbolnavirii de inima. O dieta bogata in migdale nu numai ca reduce nivelul de colesterol, dar si scade nivelul proteinei C reactive, un semn important al starii de inflamatie si un factor de risc independent pentru bolile de inima.

 

–    Studii facute pe sobolanii cu afectiuni asemanatoare bolii Alzheimer, au aratat ca celor care li s-au administrat 4 luni o alimentatie bogata in migdale au avut rezultate mai bune la testele de memorie decat cei care au mancat alimentele obisnuite. Migdalele au si un efect semnificativ asupra prevenirii cancerului de colon la sobolani.

 

Secrete si recomandari in folosirea migdalelor:

–    Cautati migdale in coaja, care nu zornae cand le scuturati. Daca zornae, poate fi un semn ca migdalele respective sunt vechi.
–    Migdalele proaspete sunt complet albe. Cele care sunt galbene sau arata ca mierea pot fi rancede.
–    Migdalele verzi pot fi cumparate timp de 3 saptamani, primavara. Au o coaja verzuie si un miez ca jeleul. Sunt minunate pentru salate sau pot fi mancate ca atare, cu putina sare de mare.
–    Cautati migdalele la raionul pentru copturi, la raionul de gustari si la cel cu produse proaspete din cadrul market-urilor. Alegeti migdale desfacute, taiate sau macinate pentru a le folosi in retete.
–    Migdalele se pastreaza la rece, in locuri uscate si intunecoase. Daca nu sunt desigilate, migdalele pot fi pastrate in frigider sau in incaperi racoroase pana la 2 ani. Odata ce au fost desfacute, trebuie pastrate in vase / ambalaje ermetice si consumate in cel mult 3 luni.

 

Consumatorule ai grija! Asigura-te ca ai cumparat ceea ce ai cerut. Multe dintre migdalele importate nu sunt de fapt migdale, sunt samburi de caise! Seamana, dar gustul si beneficiile pentru sanate ale migdalelor adevarate sunt cu totul altele.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *