Anchete

Sebastian Moga trebuia să plătească pentru operațiunile mafiote din Loteria Română. Opt directori numiți pentru un contract cu prietenul lui Sebastian Ghiță

 

Noi informații ies la suprafață. Încet-încet ilegalitățile băieților deștepți din Loteria Română, ies la iveală. Odată cu acestea, se află și de ce clujeanul Sebastian Moga a avut un mandat scurt la vârful instituției: șase săptămâni de Director la nivel național al Loteriei Română. Vă prezentăm cea mai completă anchetă pe contractul de 7 milioane de euro cu protejatul ”STS” și prietenul lui Sebastian Ghiță: Dumitru Nicolau. Moga, la fel ca mulți alții nu avea cum să oprească un sistem mafiot neatins nici azi!

 

 

Dragoste la prima vedere…

În august 2016, presa locală clujeană avea să afle că penelistul Sebastian Moga a fost numit la vârful Loteriei Române. Decizia de punere în funcție a acestuia era însoțită de surle și trâmbițe. Ba că Moga merită funcția, ba că e capabil, ba că a câștigat-o prin munca depusă pentru Loteria Română, în perioada când se ocupa de Cluj.

Doar că în spatele acestor declarații de iubire se afla speranța unui grup de șmecheri care voiau să pună în cârca liberalului un contract dubios cu achiziție de aparate. Se dorea ca Moga, în rolul de țap ispășitor să semneze niște documente, ce ulterior îl puteau incrimina.

Clujeanul a refuzat, motiv pentru care în aproximativ șase săptămâni a fost scos pe linie moartă de pe funcție și înlocuit cu fostul director de vânzări, Cătălin Alexandru Chesa. Pentru că România e țara ștampilelor și ”cine nu o pune și-o pune”.

[article:tags]

Mortul neîngropat și acum

Să discutăm deci despre acea achiziție. Compania Națională Loteria Română SA a derulat un contract cu firma S&T România SRL pentru ca cea din urmă să se ocupe de furnizarea, instalarea configurarea și punerea în funcțiune a noilor terminale loteristice.

S&T România SA este administrată de controversatul om de afaceri Nicolau Dumitru Octavian. În fapt, 33% din acțiunile acestei societăți aparțin Quality Business Solutions SRl, o firmă în care acționar este tot Dumitru Octavian Nicolau. Bărbatul s-a învârtit în cercurile politicienilor de top: în 2005, soția sa a vândut participația din 2k Telecom către Sebastian Ghiță, iar firma Quality Bussines Solutions a câștigat una dintre cele mai dubioase licitații al cărei beneficiar era Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Sebastian Moga era numit director la Loteria Română în momentul în care trebuia făcut un caiet de sarcini cu dedicație, pentru ca Nicolau să obțină un contract de 7 milioane de euro. Mulți jurnaliști au  făcut anchete episodice despre această licitație, însă poza de ansamblu convine cu definiția unui STAT MAFIOT. După ce Moga a refuzat să le facă jocul, să fie întocmit un caiet de sarcini, înainte să existe un proiect care să ceară acest lucru, postul i-a fost luat fără alte discuții. Pe scurt a fost nevoie de opt mandate de director pentru ca S & T România să pună mâna pe contract. Cei ce au făcut caietul de sarcini au primit prime substanțiale ”de merit”, iar acum refuză să semneze recepția aparatelor, de frica de PUȘCĂRIE.

Cu riscul că acest material vi se pare lung, vă recomandăm să îl lecturați integral pentru a afla cum ar trebui să arate un rechizitoriu de procuror care ar trebui să cerceteze faptele infracționale derulate, căpușarea în continuu a Loteriei Române.

 

8 directori numiți să le iasă planul

Să facem cunoștință deci cu persoanele care au fost în conducerea Loteriei Române. Unii au refuzat să dea curs viitoarei afaceri cu S&T SA, alții au fost puși în funcție exclusiv pentru a semna episoade din această procedură.

Iată numele celor opt directori și perioada în care au fost numiți:

  1. Adrian Mișu Manolache: 2013 – 8 mai 2015 – a decis implementarea unui nou sistem pentru Loterie și a angajat o persoană pentru a crea un soft personalizat în CNLR
  2. Sporea Dănuț: 11 mai 2015 – 8 august 2016  – lucrurile nu se schimbă, motiv pentru care este schimbat
  3. Sebastian Iacob Moga: 9 august 2016 – 28 septembrie 2016 – i se cere să facă un caiet de sarcini pentru achiziție de aparatură, însă refuză pe motiv că nu exista un proiect și un studiu care să ateste nevoia de achiziție. Este schimbat fără explicații în cadru unei ședințe CA. Rămâne în CNLR ca manager zonal pe Cluj.
  4. Cătălin Alexandru Chesa: 29 septembrie 2016 – 3 aprilie 2017 – vine de pe funcția de agent de vânzări. CA susținea că era incompetent în îndeplinirea acestor sarcini, dar îl numește ca director general. În perioada mandatului aprobă ca o echipă de 10 persoane să lucreze la Caietul de Sarcini, îl semnează și dă drumul la licitație. Nu mai servește interesele, deci este numit director la departamentul IT.
  5. Pantea Cezar Marius: 4 aprilie 2017 – 25 iulie 2017 – are ghinionul de a fi numit în perioada în care se derula licitația. A asistat la cum diferite firme se retrăgeau din fața asocierii dintre S&T România SA și Safran Identity&Security (firmă din Franța). Primește presiuni !!! și intimidări să semneze contractul, însă, pentru că avea dubii, este schimbat imediat după încheierea licitației. Devine director interimar Sporea (25.07.2017 – 10.08.2017).
  6.  Păduraru Mihai: 10 august21 august 2017apare de nicăieri, nu își depune un CV (ca toți ceilalți), CA aprobă numirea lui și stă pe funcție 7-8 zile lucrătoare. Singurul scop: semnarea contractului cu firma S&T România SA. Plecarea lui este curățată de încă un interimat efectuat de Sporea (21.08.2017 – 27.09.2017)
  7. Croitoru Alexandru Mircea: 28 septembrie 2017 – 11 octombrie 2017 – odată semnat contractul lucrurile nu se mișcă ”la cerere”, motiv pentru care și Croitoru este schimbat.
  8. Portriuc Ovidiu Iulian: 11 octombrie 2017 – prezent – semnează în 20 decembrie 2017 comanda pentru cele peste 2000 de aparate pe care S&T România SA le furnizează în schimbul a 7 milioane de euro.

 

 

Ca să înțelegeți de ce am bold-uit acel moment cheie cu desemnarea câștigătorului licitației, facem apel la informațiile publicate de Ziarul Bursa, anul trecut: vizita președintelui Macron în România avea mai multe substraturi.

Ambasada Franţei din România solicită periodic informări privind stadiul contractului dintre Loteria Română şi asocierea S&T România SRL – Safran Identity&Security, privind furnizarea unui număr maxim de 2.181 de terminale loteristice, potrivit unui document obţinut de ziarul BURSA. Contractul are o valoare de circa 8 milioane de euro (27,1 milioane de lei), pentru următorii patru ani.
     Compania S&T, în calitate de lider al asocierii S&T România SRL (lider) – Safran Identity&Security (asociat), asociere desemnată câştigătoare a achiziţiei de terminale loteristice a transmis o notificare, cerând Loteriei Române să spună data la care reprezentanţii celor două firme vor fi invitaţi să semneze Acordul Cadru pentru acest contract, dar nu mai târziu de 11 august 2017
     Documentul menţionează: „În contextul vizitei preşedintelui Franţei la Bucureşti (24.08.2017) şi a întâlnirilor cu Preşedintele şi prim-ministrul a României, vă informăm că Ambasada Franţei din România a inclus contractul respectiv pe lista colaborărilor economice bilaterale în cadrul definit de «Declaraţia comună privind instituirea unui Parteneriat strategic între Franţa şi România» şi ne solicită periodic informări privind stadiul acestuia. Partenerul nostru francez, Safran Identity&Security, este o companie de înaltă tehnologie, cu o valoare de piaţă de 2,425 miliarde de euro şi 7800 de angajaţi în 50 de ţări, în care statul francez deţine acţiuni, de aceea preocuparea reprezentanţilor diplomatici francezi de la Bucureşti este firească„. 
     Potrivit S&T, valabilitatea ofertei şi a garanţiei de participare depusă de către asociere expira la 21 august 2017, iar în conformitate cu prevederile legii nu au apărut situaţii care să impună solicitarea de prelungire a acesteia.

Și DIGI 24, cei care în cadrul unei emisiuni ”România Furată” au făcut o anchetă pe tema acestei licitații, când a venit vorba de a raporta știrea cu mandatul de 10 zile al lui Păduraru au ridicat câteva semne de întrebare.

La două zile după ce Mihai Păduraru a semnat contractul pentru circa 2.000 de terminale a venit decizia de demitere. Despre Mihai Păduraru, nimeni nu știe absolut nimic. Nu există poze cu el, iar cât a stat la conducerea Loteriei Române nu și-a făcut publice CV-ul și declarația de avere. Digi24 a solicitat toate aceste informații publice conducerii Loteriei Române, dar aceasta a refuzat să le ofere. Poate vă amintiți episodul cu plecarea lui Păduraru: premierul de atunci, Mihai Tudose ieșea la declarații publice cum că nici el nici Dragnea nu au puterea sau vreo legătură cu plecarea șefului CNLR din funcție. Știți ce i-a scăpat lui Tudose atunci, faptul că Mișa îi spusese de revocarea lui Păduraru în data de 18 august (vinerea) și declarația a dat-o în ziua în care s-a efectuat revocarea 21 august (lunea). 

Cu toate acestea, Portariuc a semnat comanda terminalelor. Și totuși, cine va semna recepția lor?

 

 

Momentul în care s-a spus stop

În 18 aprilie 2018 s-a înregistrat o scrisoare  semnată de directorii regionali în atenția Portriuc Ovidiu Iulian. Concret, după ce s-au comandat aparatele respective, cei care au contribuit la această schemă de tip mafiot au vrut să îi pună pe reprezentanții din teritoriu să semneze recepția aparatelor. Așa că haideți să aruncăm o privire la cei 10 indivizi care a lucrat în perioada lui Chesa.

Atenție! Doi dintre aceștia au plecat acum când au auzit că nimeni nu vrea să semneze recepția în locul lor. Aaa… și apropo. Să nu uităm, fiecare dintre aceștia au primit niște prime substanțiale pentru ”eforturile depuse”. Cam 33.000 de lei de căciulă.

Dacă nu ați recunoscut pe nimeni din tabelul de mai sus, vă spunem că Bogdan Gruia se află printre cele două persoane care au dat bir cu fugiții pentru a nu semna recepția aparatelor. Iar cealaltă persoană este nimeni alta decât Laura Costache, în fapt soția omului ce a pornit toată operațiunea de schimbare a sistemului din Loteria Română: Mișu Manolache, om care trebuia să plece din conducerea CNLR ca să nu ridice suspiciuni de incompatibilitate, dat fiind că nevasta urma să facă documentația cu dedicație pentru firma lui Nicolau Dumitru – S&T România SRL.

 

Repetăm întrebarea: și totuși cine va semna recepția lor?

Direcția Logistică a înștiințat 41 de directori zonali că trebuie să semneze recepția terminalelor. Însă, majoritatea (23 de manageri zonali, inclusiv Sebastian Moga) au semnat o adresă către conducere unde spun că nu se vor face părtași la această ilegalitate și că trebuie desemnată o Comisie de Recepție, compusă exclusiv din cei 10 angajați ce au lucrat la Caietul de Sarcini și implicit au primit prime pentru asta.

“Ţinând cont de importanţa implementării noului sistem loteristic, dar şi de valoarea, complexitatea acestei investiţii deosebit de importante pentru desfăşurarea activităţii viitoare a CNLR, dorim să vă semnalăm încălcarea procedurilor operaţionale şi a dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte recepţia terminalelor loteristice – mijloace fixe componente ale viitorului sistem loteristic, aşa cum ne-au fost prezentate la întâlnirea din 11 aprilie 2018, în care managerii de zonă şi specialiştii marketing au fost convocaţi să participe în vederea stabilirii detaliilor organizatorice referitoare la finalizarea cu succes a operaţiunilor privind furnizarea, instalarea, configurarea şi punerea în funcţiune a noilor terminale loteristice. În cadrul întâlnirii menţionate, s-a făcut referire la întocmirea «Procesului verbal de recepţie» şi a «Formularului de funcţionalitate şi acceptanţă», fără însă a ne fi prezentate şi puse la dispoziţie aceste documente în cadrul şedinţei, cu toate că acestea au fost solicitate” se arată în document publicat de Ziarul Money.

Mai mult, Biroului de Control Financiar de Gestiune al Loteriei Române a explicat deja că “Managerii de zonă nu au competenţa legală să semneze în numele şi pentru CN Loteria Română – în calitate de achizitor, deoarece Loteria Română, ca societate comercială ce funcţionează în baza Legii 31/1990 actualizată, nu poate acorda competenţe managerilor de zonă ale punctelor de lucru judeţene”.

 

Nota autorului:

Materialul de mai sus, în opinia autorului, reprezintă o schemă impecabilă de a mări bugetele Serviciilor Secrete. Imaginați-vă că la început de an se fac bugetele la nivel național: se dau bani la Sănătate, la Economie, la Învățâmânt, la STS, la Parchete și Instanțe, la Serviciile Secrete și așa mai departe. Ei bine, suplimentarea acestor bugete este făcută pe ascuns de firme care aparțin Serviciilor Secrete, sunt controlate din umbră de angajați de-ai lor și câștigă licitații cu toate instituțiile de stat, prin care furnizează produse sau servicii la suprapreț. Două aspecte m-au ajutat să trag această concluzie: faptul S&T România este înființată în 1994 – anul în care SRI a înființat o mulțime de firme ”just in case/ pentru orice eventualitate” și faptul că această firmă are peste 237 de domenii de activitate (conduri CAEN).

Mă simt datoare să vă dau câteva exemple  de activități pe care le poate derula această firmă: activități de creșterea animalelor, fabricarea de mobilă, intermedieri în comerțul cu mașini, echipamente industriale, nave și avioane, lucrări de vopsitorie, zugrăveli și montări de geamuri, comerț cu ceasuri și bijuterii, comerț cu flori și plante, comerț cu articole medicale și ortopedice, fotografie, leasing, editare de ziare, închiriere de casete video și discuri (CD și DVD), cluburi sportive, intermediere telefonică, secretariat, servicii de curățenie și lista continuă.

Un alt aspect pe care am considerat să îl las la sfârșitul materialului. În episodul România Furată despre Loteria Româna, cei de la DIGI 24 au obținut o declarație de la IGT Global Solution Corporation, cu privire la motivul pentru care s-au retras de la licitația la care a participat S & T România SA.

„Termenii documentației de atribuire și ai acordului cadru impun furnizorului un nivel de risc, prin stabilirea de penalități fără prag și de termene de livrare scurte, care nu reprezintă standard de piață. În prezența unor clauze contractuale neobișnuit de stricte, Loteria Română riscă să primească doar oferte de la furnizori cu experiență limitată în domeniu și acreditări îndoielnice, care creează în viitor potențiale riscuri pentru activitatea companiei” Sursa – IGT Global Solutions Corporation.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *