Diete

Scortisoara de Ceylon, cea mai buna!

Cea mai buna scortisoara, cea de Ceylon, se cumpara numai de la magazine specializate. Aceasta mirodenie este buna pentru tuse, probleme digestive, oboseala si apatie. Era folosita in Egiptul antic pentru imbalsamare. Un bat de scortisoara fiert in apa produce aburi de inhalare eficienti pentru sinusuri si tuse din piept.

 

Poveste de stiut

 

Scortisoara este un condiment obtinut prin uscarea scoartei interioare a doua plante: specia cea mai importanta (Cinnamomum zeylanicum) este originara din Ceylon cu o aroma bogata si mai dulce; cealalta, mai putin apreciata (Cinnamomum cassia) are o aroma mai putin intensa si gust mai putin aromat si este originara din China. Ambele varietati provin din scoarta unui conifer asiatic. Scoarta este taiata, uscata si pastrata astfel incat sa se ruleze – se formeaza batonul de scortisoara pe care il stim astazi.

 

 

Scortisoara de Ceylon provine din Sri Lanka. Scrierile chinezesti mentioneaza folosirea scortisoarei inca din anul 2700 i.Hr. Prin anul 1000 i.HR., Asia de Vest, Europa si Africa importau scortisoara din India si astfel a inceput raspandirea acestui condiment in lume. Scortisoara a devenit foarte cunoscuta in Europa in perioada cruciadelor religioase.

 

Principalele tari care cultiva scortisoara de Ceylon sunt India, SryLanka, Madagascar si Brazilia. Scortisoara chinezeasca sau indoneziana (cassia) este cultivata in principal in China, Vietnam si Indonezia; ieftina fiind, este cea mai consumata.

 

Chinezii considera ca scortisoara infrumuseteaza si intinereste tenul. Indienii cred ca daca se mananca un baton de scortisoara, ciclul menstrual va fi regulat. Iar moasele si doctorii folosea acest condiment pentru a ameliora durerile nasterii. Gargara cu apa fierbinte, in care s-a dizolvat o lingurita de miere si una de scortisoara, a fost folosita impotriva respiratiei urat mirositoaree.

 

 

De ce ar trebui sa consumam scortisoara?

 

Scortisoara este comercializata sub forma de pudra, in bucati si sub forma de suluri. Ea este folosita la aromatizarea dulciurilor, a minciunelelor, a inghetatelor, a vinului fiert si a lichiorurilor. Se foloseste cel mai bine in panificatie, la budinci cu fructe, ceaiuri, punch si unele preparate din carne si peste.

 

Scortisoara este o sursa de mangan, fier, calciu si fibre, dar contine si cinamaldehida, acetat si alcool de cinamil, substante care au rol de antioxidanti in corpul uman. Cinamaldehida reduce vascozitatea trombocitelor, are efect sedativ, actioneaza drept calmant si ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

 

O doza mica de scortisoara luata zilnic (nu mai mult de 6 g) reduce concentratia de glucoza, trigliceridele, colesterolul LDL si colesterolul total in cazul persoanelor cu diabet de tip 2. Extractul de scortisoara administrat acestor bolnavi reduce semnificativ nivelul glicemiei.

 

Aceasta mirodenie este un tonic si un antiseptic, contribuind la inlaturarea oboselii si apatiei care insoteste de obicei gripa si alte infectii virale Curatati un baton de scortisoara si adaugati-l intr-un grog dulce cand incepe raceala sau in caz de oboseala.

 

De asemenea, scortisoara contribuie la digestie, la controlul bolilor si al diarei. Medicii ayurvedici o folosesc in mod traditional in tratarea anorexiei si ca expectorant. Extractul de scortisoara cassia s-a dovedit  a fi cel mai eficient in inhibarea producerii acidului uric.

 

O infuzie cu proprietati digestive se prepara amestecand 1-4 lingurite de pudra de scortisoara intr-o ceasca de apa clocotita (doza maxima: 3 cesti pe zi).

 

Secrete si recomandari in folosirea scortisoarei:

 

–    Scortisoara se gaseste sub forma de betisoare, bucatele sfarmate sau pisata.
–    Pentru a verifica daca este proaspata, se miroase. Scortisoara proaspata are o aroma dulce.
–    Cand cumparati scortisoara, trebuie sa fiti atenti, deoarece scortisoara de Ceylon si cea chinezeasca (indoneziana) sunt de cele mai multe ori etichetate la fel.
–    Scortisoara trebuie pastrata intr-un recipient inchis etans, la intuneric. Scortisoara macinata incepe sa isi piarda aroma dupa 6 luni; batonul de scortisoara rezista un an.
–    Desi pare mai tentant sa cumparati cutia cu cantitatea cea mai mare si la cel mai bun pret, strategia optima este sa cumparati cantitati mici de scortisoara pentru a pastra aroma proaspata, gustul si continutul de elemente biofitochimice.
–    Betisoarele de scortisoara pot fi macinate cu ajutorul unei rasnite de cafea sau al unei razatoare.
–    Scortisoara se foloseste pentru deserturi cum ar fi budinci, placinte si prajituri.
–    Folositi acest condiment si la prepararea carnii. Scortisoara, impreuna cu chimenul, sofranul de India si ghimbirul sunt o combinatie clasica pentru condimentarea carnii in Orient si in Africa de Nord.
–    Pentru o bautura calda, scortisora se amesteca cu cafea.
–    Paine integrala prajita se prepara cu putin unt, scortisoara si zahar.
–    Vinul tare, fiert cu apa si zahar se imbunatateste cu scortisoara.

 

.ro

Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *