In vizor

Școala online începe fără tablete și cu reguli anunțate târziu

Guvernul PNL-ist continuă să caute soluții pentru cazurile în care o bună parte dintre elevi vor fi nevoiți să înceapă școala online din 14 septembrie 2020, dar fără tablete. Până acum au fost distribuite tablete din sistemul centralizat doar pentru zona de sud a țării, de centru, precum și în Capitală. 

„Toate autoritățile locale trebuie să știe că pot să achiziționeze tabletele necesare, acolo unde școala începe online sau in regim mixt și că aceste costuri cu achiziționarea tabletelor sunt decontate. 

Am solicitat Ministerului Educației ca prin Inspectoratele Școlare să aibă niște stocuri de intervenție astfel încât dacă autoritatea locală nu a făcut achiziția și este necesară alocarea de tablete pentru a permite învățământul online, atunci să poată să intervină inspectoratele școlare”, a declarat recent Lucovid Orban. 

Din păcate, nu doar anunțul făcut de Orban, privind posibilitatea acordată autorităților din teritoriu pentru achiziționarea tabletelor, costuri ce vor putea fi ulterior decontate, ci și ordinul ministrului Educației, Monica Anisie, prin care sunt prevăzute regulile referitoare la desfășurarea orelor în regim online a fost publicat extrem de târziu, cu doar două zile înainte de începerea anului școlar.

Potrivit ordinului ministrului Educației, elevii vor primi note, iar profesorii nu mai au nevoie de aprobarea părinților pentru evaluare. 

Părinții vor putea participa la cursuri alături de copiii lor doar dacă aceștia sunt minori. 

Iar elevii care lipsesc de la școala online vor primi absențe. 

Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial. 

Din păcate, la nivelul județului Cluj, chiar și în plină pandemie, un număr de 45 de școli și grădinițe nu au APĂ POTABILĂ. 

CITEȘTE ȘI: În plină pandemie, 45 de școli și grădinițe din județul Cluj nu au APĂ POTABILĂ

În plus, în două localități clujene, vizate de scenariul roșu, situația este agravată de lipsa tabletelor și a accesului la internet. 

Astfel, deși scenariul Roșu presupune desfășurarea cursurilor în mediul online, un număr de 54 de elevi nu au acces la Internet, iar alți 47 – la dispozitive.

Aproape 18% din cei peste 11 mii de elevi care învață în cele 43 de localități – comune și orașe mici – aflate în scenariul roșu, nu au niciun fel de dispozitiv pe care să facă școală online, arată o analiză edupedu.ro

Totuși, elevii trebuie să urmeze școala 100% online (scenariul 3 sau scenariul roșu), conform reglementărilor actuale.

Situația este dificilă în Aghiresu, unde 54 de elevi nu au acces la Internet, iar 47 – la dispozitive (220 au acces la smartphone). Câțiva elevi sunt în această situație și în Cornești, arată sursa citată

CITEȘTE ȘI: Două localități clujene vor începe anul școlar conform scenariului ROȘU. Situația este agravată de lipsa tabletelor și a accesului la internet

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *