In vizor

Scoala de Politie a pus ochii pe Depozitul de Filme. Tudor Giurgiu: “O sa ne legam acolo cu lanturi daca il ia cineva”

Dupa luni de munca voluntara din partea celor de la TIFF si mii de euro donati de clujeni si institutii, Depozitul de Filme de pe strada Maiakovski este ravnit si de catre cei de la Scoala de Agenti de Politie “Septimiu Muresan Cluj”. Tudor Giurgiu, directorul festivalului, a avertizat la gala de inaugurare a editiei din acest an ca se va lega in lanturi cu tot cu invitati daca acest lucru se va intampla. Oficialii Scolii spun ca fac de sapte ani demersuri pentru preluarea cladirii.

Anuntul s-a facut chiar pe scena din Piata Unirii, in timpul ceremoniei la care a vorbit si primarul Emil Boc. 

“O sa cerem acest spatiu printr-o hartie celor de la Romania film pentru ca prevad foarte simplu tot planul nostru de a face acolo un muzeu al filmului s-ar putea sa se duca de rapa. Ministerul de Interne vrea locul, Ministerul Culturii o sa i-l dea si o sa ramanem fara un efort care nu a fost doar al nostru, a fost si al clujenilor care au donat bani sa se refaca si e pacat de un loc al orasului. Astfel de locuri nu prea exista si cred ca e bine ca evenimentele culturale sa nu se intample doar in centru, ci si in cartiere. Sper ca la anul sa revenim la Depozitul de Filme. Altfel, o sa mergem cu toti invitatii festivalului si o sa ne legam acolo cu lanturi daca cineva o sa il ia”, a declarat Giurgiu, in aplauzele publicului. 

Aproape 10.000 de euro colectati, trei luni de munca grea

Depozitul de filme de pe strada Maiakovski, locul unde peliculele erau lasate sa moara inainte de ’89, a fost readus la viata anul trecut de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc. Cu ajutor celor 2.300 de euro donati de clujeni, plus alte cateva mii de euro, stransi din sponsorizari, cladirea veche de 50 de ani a fost igienizata si i s-a dat o fata mult mai prietenoasa.  Mai exact, peste 2.300 de euro au fost stransi in urma campaniei de crowdfunding, iar 67 de persoane au donat diferite sume de bani, pentru salvarea depozitului de filme din Cluj. In urma unui parteneriat cu Unicredit Tiriac Bank, au mai fost donati 7.000 de euro. Cu acesti bani, asociatia care organizeaza festivalul de film TIFF a salvat, practic, Depozitul de filme de pe strada Maiakovski. Igienizarea locului a durat peste trei luni. In incaperile depozitului a fost pastrata o camera cu role de film, tot ce a putut fi salvat din kilometrii de pelicula deteriorata de-a lungul anilor.

Cladirea, care era doar un loc in care inainte de ’89 peliculele erau lasate sa moara, intre timp distrus si vandalizat, a fost igienizata. Acum, incaperile depozitului sunt asezonate cu desene graffitti si videoproiectoare, iar gradina a fost readusa la viata cu alei pietonale si un loc de joaca pentru cei mici.

“Actuala conducere a scolii nu a facut decat sa preia acest demers”

Reprezentantii Scolii de Politie spun ca nu au luat acum initiativa de a cere cladirea de la Ministerul Culturii. 

“Inca din 2007 Scoala de Agenti de Politie “Septimiu Muresan” Cluj-Napoca s-a aratat interesata de dezvoltarea bazei de pregatire a viitorilor agenti de politie prin crearea unor spatii si poligoane necesare instruirii la nivel european. In acest sens, conducerea institutiei din acea perioada a initiat demersuri, prin intemediul organelor competente, in vederea atribuirii in administrare a unei suprafete de teren aflate in imediata vecinatate a scolii, aflata in administrarea Ministerului Culturii, Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor Romaniafilm. Actuala conducere a scolii nu a facut decat sa preia acest demers institutional devenit si mai actual in momentul in care oferta educationala a scolii a fost imbogatita in ultimii ani cu noi cursuri de pregatire pentru viitorii agenti de politie”, a declarat Alice Oriana Popa, purtator de cuvant al scolii, pentru Ziar de Cluj. 


Cladirea a fost construita in urma cu 50 de ani si deservea RADEF-ul. Mai exact, aici erau depozitate filmele care rulau in cinematografele de stat.

„Aici veneau toate filmele de la Bucuresti, era hub-ul administrativ. Aici erau depozitate filmele in conditii propice. In cladirea alaturata erau birourile, unde se faceau proiectii private sau proiectii de cenzura. Oamenii care au lucrat aici erau foarte atasati de acest loc. In spate aveau livada, gradina. Copiii lor veneau aici ca la bunici”, povestea la acea vreme Cristian Hordila, Festival Manager la TIFF despre istoria depozitului la acea vreme. 

Deocamdata, acest spatiu este in patrimoniul Ministerului Culturii, iar primaria clujeana a promis inca din toamna anului trecut ca a inceput demersurile pentru preluarea lui si transformarea depozitului intr-un muzeu al filmului. Oficialii institutiei nu au precizat inca in ce stadiu este acest demers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *