In vizor

Au trecut 5 ani, iar scările rulante și lifturile din pasajul subteran de la gară au fost uitate

Orașul de cinci stele Cluj-Napoca nu a reușit în cinci ani să amenajeze scări rulante sau lifturi pentru accesul persoanelor cu dizabilități în pasajul subteran de la gara CFR. Orașul pentru oameni, cum îi place lui Boc să se laude, nu este adaptat și nevoilor persoanelor cu dizabilități.

În 2017, Primăria aproba indicatorii tehnico economici pentru proiectul de modernizare a pasajului de la gară, prin care ar fi urmat să se amenajeze scări rulante și lifturi.

“Pasajul subteran existent în Piața Gării a fost modernizat de curând prin construirea unei legături între pasajul existent al CFR și cel aflat în administrarea Primăriei. Pentru reglementarea circulației pietonilor în zona gării este necesară implementarea unui sistem de acces dotat cu lifturi pentru persoane cu handicap și scări rulante. Cele șase guri de acces vor fi dotate fiecare cu câte o scară rulantă, iar cele trei lifturi vor fi montate unul pentru accesul din fața intrării în clădirea gării, al doilea pentru accesul de pe strada Horea și al treilea pentru accesul din Piața Gării”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.

Valoarea totală a investiției, fără TVA, era de 4.309.000 lei iar investiția urma să fie finalizată în 8 luni.

Cinci ani mai târziu, unii clujeni încă mai reclamă lipsa acestor căi de acces pentru persoanele cu dizabilități. Primăria nici măcar nu mai pretinde că are în plan realizarea acestora.

„Sunt absolut necesare niște platforme pe scările din pasajul subteran de la gară, pentru oamenii cu dizabilități, mame cu cărucioare, bătrâni cu cărucioare cu cumpărături, turiști cu trollere, etc. Foarte multe categorii de pietoni ar beneficia de aceste platforme și nu ar mai fi nevoiți să înconjoare foarte mult pe pod”. a sesizat un clujean.

Și itaă răspunsul Primăriei:

„Normativul NP 051-2012 (Normativ privind adaptarea cldirilor civile i spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap,) este respectat acolo unde situația obiectivă permite”.

Nici o referire la proiectul aprobat în 2017 sau măcar la un alt proiect care să permită accesul persoanelor cu dizabilități. Vin alegerile, să nu fiți surprinși dacă acest proiect va fi scos din nou din sertar, mai ales că l-au scos și pe Șurubaru de la naftalină.