Din oras

Sancționarea, fără alternative, a pepenarilor din Dăbuleni, contestată de clujeni: «Să fie un proces etapizat, administrația să ajute activ, să fie un partener, nu doar „să taie și să spânzure”»

Administrația Boc analizează un nou regulament referitor la comercializarea fructelor și legumelor de sezon pe raza municipiului Cluj-Napoca. Potrivit noilor reglementări, activitatea comercianților din Dăbuleni va fi aspru sancționată în condițiile desfășurării unui comerț stradal neconform al fructelor și legumelor de sezon.

Ziar de Cluj semnala recent noile prevederi dezbătute de administrația Boc.

Potrivit acestora, amenzile vor ajunge până la 2.500 lei.

CITEȘTE ȘI: INTERZIS la Cluj pentru pepenarii de Dăbuleni. Primăria sancționează comerțul produselor de sezon în alte locuri decât cele special amenajate

„Vom putea cumpăra pepeni sau alte fructe și legume doar din piețe alimentare, târguri, piețe volante sau piețe mixte și nu din puncte amenajate pe proprietate privată.

Pe de-o parte, argumentele principale în favoarea noului regulament țin de protejarea sănătății publice și de condițiile de muncă improprii ale vânzătorilor.

De cealaltă parte, susținerea producției agricole autohtone impune aducerea acestui tip de comerț în condiții de siguranță, nu interzicerea lui, iar amendarea producătorilor înainte să aibă variante accesibile lor va afecta piața de desfacere a produselor locale și opțiunile cumpărătorilor”, semnalează consilierul USR Alexandra Oană.

Din păcate, în Cluj-Napoca sunt active doar 3 asemenea spații amenajate pentru activitățile comerciale de desfacere a produselor de sezon – la Sala Sporturilor, pe str Unirii FN din cartierul Gheorgheni și pe str Sigismund Toduta din cart. Grigorescu.

Clujenii au reacționat –

„Eu as lasa in continuare vanzatorii ambulanti.

Asta nu inseamna ca primariile nu ar putea face mai multe pt a asigura mai multe locuri propice pentru vanzatori – dar ideea de a incepe cu amenzi si interziceri suna tare rau”, semnalează Irina I.

„E nevoie de reglementare, nu interzicere.

Întâi trebuie sa te asiguri că oferi alternative viabile, atractive atât pentru comercianți cât și pentru cumpărători.

Evident că nu e ok să nu existe un minim de condiții sanitare, dar trebuie sa fie un proces etapizat, în care administrația să ajute activ, să fie un partener, nu doar „să taie și să spânzure”, a adăugat și Paul H.

„E adevărat, sunt împrăștiați peste tot prin oraș, cu pepeni cel mai mult!

Prin parcări, lângă stații de autobuz etc.

Amărâții aia care vin, nu o sa știe ce e de făcut, o sa meargă instinctiv în locurile obișnuite de ani de zile!

Ar fi bine ca politia comunitara care ar trebui sa aibă o „harta” a acestor locuri, sa i îndrume și sa i sprijine înspre locurile special amenajate”, a comentat și Sorin R.

După o analiză preliminară, proiectul urmează să fie aprobat de consilierii clujeni.

Consultă proiectul AICI.