Diete

Salata verde elimina toxinele

In general, salata constituie un aliment de improspatare si curatire a organismului, ea stimuland pofta de mancare, datorita gustului sau amar. Substantele cu gust amarui din frunzele salatei au proprietati miraculoase: stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, curata vasele de sange si regleaza activitatea anumitor glande endocrine.

Salata provine din Egipt, unde a fost cultivata pentru prima data acum mai bine de 3000 de ani pentru ca apoi sa fie preluata de greci si de romani si sa se raspandeasca in toata Europa. In prezent exista nenumarate varietati de salata verde, de la cea europeana, la cea cu frunze incretite, originara din Caucaz sau la salata chinezeasca, cu frunze moi si ceva mai groase. In Romania, salata se cultiva de peste 1000 de ani, fiind printre putinele alimente cu gust amarui din bucataria traditionala, gust care ajuta la detoxifierea organismului.

Saruri minerale si vitamine utile

In frunzele de salata se gasesc numeroase saruri minerale, cum ar fi iodul, magneziul, fosforul, arsenicul, toate cu un rol important in desfasurarea normala a proceselor metabolice.

Sarurile de iod au efect antisclerotic si asigura functionarea normala a glandelor tiroide, mai ales la persoanele varstnice. Aceleasi saruri previn si combat reumatismul, imbatranirea precoce a tesuturilor, iar pe copii ii ajuta la crestere.

Sarurile de magneziu din salata intarzie imbatranirea si combat cancerul, iar cele de cupru influenteaza functionarea normala a sistemului nervos.

In afara sarurilor minerale, salata mai contine vitaminele A, B, C, D si E. Clorofila din salata are rol antianemic. Consumata seara, salata contribuie la combaterea stresului acumulat in timpul zilei si are calitatea de a induce somnul fizic. De asemenea, are efect afrodiziac.

Consumul unei cantitati mari de salata verde faciliteaza eliminarea toxinelor, mai ales prin intestinul gros. Secretul reusitei curei cu salata verde pentru tratarea diferitelor afectiuni este sa o consumati zilnic, intr-o cantitate suficienta si sa beti multe lichide.

Efecte benefice

In medicina sateasca si cea monahala, salata era un remediu purificator folosit la tratarea colitelor, a sifilisului sau a cancerelor. Nutritionistii recomanda curele de salata verde primavara si vara pentru diferite afectiuni; iata-le:

–    Slabire: se consuma salata verde, atat inainte de masa, cat si in timpul ei, cu alte feluri de mancare. Consumul zilnic a 500 g de salata va ajuta sa scadeti sensibil din greutate. De ce? Salata accelereaza procesele de eliminare si reducere a volumului de hrana bogata in calorii si regleaza apetitul.

–    Dreneaza ficatul: se recomanda salata creata, cu frunze mai tari, care desi sunt mai aspre si mai amare, au efect puternic de drenare a ficatului si de stimulare a activitatii sale. Se face o cura de 14 zile, timp in care se consuma 2-3 farfurii de salata pe zi, la inceputul meselor principale, ca aperitiv.

–    Curata sangele: se consuma salata verde, asezonata cu uleiuri obtinute prin presare la rece si otet de mere. Cele trei ingrediente au efecte puternice de curatare a vaselor de sange, de reducere a colesterolului, precum si de fluidificare a sangelui. Acelasi tratament este util si pentru cazurile de valori crescute ale colesterolului si ale glicemiei.

–    Digestie lenta: cu 15 minute inainte de masa se consuma salata verde acrita din belsug cu otet de mere si presarata cu putin piper negru. Efectul tonic digestiv se manifesta negresit.

–    Hiperexcitabilitate nervoasa: salata verde sau laptuca diminueaza pasiunile si ajuta la controlul simturilor. Ca atare, consumul lor din belsug este recomandat ca un valoros adjuvant in tratamentul hiperexcitabilitatii, alcoolismului, tabagismului si a dependentei de droguri.

–    Constipatie: se recomanda adaugarea de ulei de masline in salata si acrirea ei cu suc de frunze verzi (corcoduse, prune, caise etc.). Salata verde, avand un volum mare, cu multe fibre, joaca rolul unui piston care impinge continutul intestinului si il curata, in timp ce uleiul si sucul de fructe faciliteaza procesele de eliminare.

–    Intoxicatii: bolile cauzate de intoxicare (guta, reumatism, alergie etc.) se pot vindeca si prin consumul unor mari cantitati de salata verde, care faciliteaza eliminarea toxinelor, mai ales prin intestinul gros. Secretul consta in a manca zilnic multa salata si a bea multe lichide (apa de izvor, ceai de banutei sau de papadie). O cura de detoxifiere cu salata verde dureaza minimum 30 de zile, timp in care se mananca cel putin 250 g de salata verde pe zi.

Atentionare: persoanele care sufera de colita de fermentatie vor consuma cu moderatie salata verde si doar atunci cand este proaspat preparata, astfel existand riscul agravarii acestei afectiuni.

.ro
Foto: http://csagirlcal.blogspot.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *