PORTRET

Sabin Potinteu, ghidul motocicliștilor prin Munții Apuseni

Sabin Potinteu e ghid turistic și deținătorul agenției de turism Transylvania Quest, agenție prin intermediul căreia oferă pachete de circuite pentru turiștii străini împătimiți de motociclism, cărora le facilitează întâlnirea cu frumusețile și cu traseele moto ale țării, și în special ale Transilvaniei. Acum e pe cale de a lansa un ghid al Munților Apuseni, pentru două roți, Carpathian 2 Wheels Guide, ce va conține peste 40 de trasee pentru motocicliști, însumând aproximativ 2 500 de km, dar și o secțiune specială pentru bicicliști.

Dar Sabin nu se ocupă doar de promovarea Apusenilor pentru motocicliștii străini, ci, prin jocurile de descoperire urbană, pe care le-a inițiat în cadrul mai multor evenimente, începând din 2012 facilitează și cunoașterea orașului Cluj-Napoca de către copii și de către toți cei interesați de acest tip de activități.

Hair stylist de la 14 ani la Foarfeca de Aur, apoi ghid turistic

Sabin Potinteu a terminat la Cluj Facultatea de Geografie, linia germană, și un masterat în amenajare și dezvoltare turistică. Înainte de facultate, însă, a făcut un curs de ghid turistic și astfel, pe timpul verii, a lucrat ca și ghid.

Dar, înainte de asta, a fost hair stylist, ocupație începută din liceu și continuată și pe parcursul facultății, când combina această activitate cu cea de ghid turistic. Prima oară a lucrat la Foarfeca de Aur, unde a învățat meseria de la 14 ani, de la mama sa, ce lucra în domeniu, și de la Mia Poruțiu. După ce a împlinit 18 ani a lucrat timp de 4 ani la Foarfeca de Aur, apoi la Diadema, salonul familiei, deschis împreună cu mama sa și cu mătușa. Doar relativ recent, de doi ani, a renunțat la primul său job, pentru a se ocupa exclusiv de turism. Însă, munca de la salon consideră că l-a ajutat și îl ajută și acum foarte mult în activitatea sa de ghid:

,,Am învățat foarte multe ca și relații cu clienții, ca și customer care, ca și relații interpersonale; cu ce mă confruntam în timpul anului la salon foloseam în abordarea relației cu turistul. Atunci când vorbești cu cineva ca de la persoană la persoană, înțelegi mai bine nevoile fiecăruia și atunci poți să le adaptezi la turist, erau lucruri pe care le foloseam.”

S-a îndrăgostit de motociclism în timpul facultății, într-o excursie pe Valea Trenta

În timpul facultății Sabin a fost plecat timp de un an în Austria, cu o bursă Erasmus. Chiar la finalul anului, în ultimul weekend, a făcut o excursie din Austria până în Slovenia, cu rucsacul în spate, excursie ce i-a schimbat tot cursul ulterior al carierei sale pasionale și profesionale:

,,În timp ce așteptam busul să mă întorc înapoi, eram pe Valea Trenta, unde merg la fel de mulți motocicliști ca pe Transfăgărășan, și când i-am văzut, am zis că trebuie să fac și eu chestia asta și când am venit înapoi mi-am cumpărat motocicletă, am făcut școala și de atunci au urmat mii de kilometri. Au trecut de atunci 7 ani.
Chiar prima dată când mi-am luat motocicleta am vrut să mergem la Zagreb, în Croația, dar din cauza vremii am mers până la urmă la Bratislava. Eram eu, cu prietena mea de la vremea aceea, care acum e soția mea, și cu un prieten foarte bun. Ca oricărui motociclist începător, atunci mi se părea ceva extraordinar să merg pe o distanță așa de mare, care acum practic, ca și excursie, e ceva obișnuit, poate fi o simplă excursie de weekend.”

Transylvania Quest, de la vânători de comori la circuite moto

Lucrând ca și ghid turistic pe timpul verii și fiind și pasionat de motociclism, lui Sabin i s-a ivit ocazia de a îmbina cele două pasiuni, devenind ghid turistic pentru motocicliști. Un coleg de-al său, Traian Almășan, ce deține agenția de turism City Tours & Events, a primit o cerere pentru un circuit moto, așa că Sabin s-a oferit să fie ghid pentru clienții lui motocicliști:

,,Și din colaborarea asta, după primul circuit, am început să facem produse de genul acesta, cu pachete de circuite moto prin țară, iar apoi am înființat agenția mea de turism care se ocupă de circuitele astea, Transilvania Quest, dar în continuare colaborăm.”

Povestea Transilvania Quest datează încă din timpul studenției, când Sabin a avut ideea de a organiza tururi în oraș sub forma unor vânători de comori, iar, când s-a ivit perspectiva de a organiza tururi pe motocicletă și de a activa full-time în turism a decis să transforme Transilvania Quest în agenție.
Agenția organizează două tipuri de tururi, pe asfalt și pe teren accidental, on-road și off-road, iar Sabin se ocupă ca și ghid pentru cele on-road. Lucrează foarte mult cu clienți din Austria și Germania, cărora le oferă toate serviciile necesare pentru o experiență cât mai plăcută, pe două roți, în România:

,,Noi facem totul, noi luăm cazări, noi oferim serviciul de transport bagaje, ghidaje în oraș, ghidul care merge cu grupul, le oferim informații despre orașe, despre istorie, tururi prin țară. Aproape fiecare tur trece pe Transfăgărășan, Transalpina, și în general prin toate regiunile istorice din România: parcurgem Maramureșul, Bucovina, Moldova, Transilvania. Ca punct de focus e Transilvania, dar mergem și la mare, și în Dobrogea. Cred că cel mai interesant pentru motocicliști e să meargă pe drumuri cu multe curbe, și noi facem un zig-zag prin Carpați; un tur ține între 4 zile și două săptămâni.”

Turiștilor străini le plac traseele din România și chiar și drumurile, pentru că Sabin Potinteu are grijă să îi ducă doar pe drumuri bune. Drumurile secundare, spune ghidul, sunt multe reparate și într-o stare convenabilă, însă pe drumurile naționale turiștilor nu le place traficul, care e foarte aglomerat. La Cluj turiștii apreciază faptul că e un oraș tânăr și viu, dar ,,aproape în fiecare grup a fost cineva care a spus că nu le place, că se văd foarte multe cabluri”.

Carpathian 2 Wheels Guide – ghidul motocicliștilor prin Munții Apuseni

Sabin Potinteu, prin agenția sa, organizează și tururi off-road, circuite, sau sub formă de stea – în care se merge într-o singură destinație, cum ar fi Băișoara, iar de acolo se fac în fiecare zi excursii de o zi cu motocicleta pe un teren accidentat, de fiecare dată în alte direcții.

De aici i-a venit ideea de a face un ghid al Munților Apuseni pentru două roți, împreună cu un fost coleg de facultate, Călin Nucuță (și el motociclist și cartograf), gândindu-se că ar fi util să existe trasee prestabilite pentru oamenii care vin în România și vor să exploreze Apusenii, fără însă a intra cu motocicleta în rezervații naturale, ,,pentru că atunci când mergi off-road sunt șanse să părăsești drumurile publice și scopul ghidului e și cel de a oferi modalități de a ajunge de la un loc în altul pe drumuri comunale. Țara Moților poate fi, de exemplu, traversată doar pe drumuri comunale, fără să vezi pic de asfalt”.

Proiectul, numit Carpathian 2 Wheels Guide, are ca scop oferirea unor trasee prin Munții Apuseni, în trei categorii diferite: pe asfalt, pe soft enduro și adventure, cele mai extreme.  Va fi un fel de atlas rutier al Munților Apuseni, cu trasee pe drumuri publice, ce vor evita rezervațiile naturale. Ghidul va avea atașate și rutele pentru GPS, care se vor putea descărca și instala pe orice smartphone sau aparat GSP. Pe lângă asta, rutele au și descrieri legate de peisajele, muzeele și legendele din Munții Apuseni:

,,Noi am făcut toate rutele respective, le-am bătut pe două roți, pentru a oferi și descrieri, practic tot ce conține un ghid turistic. El se întinde pe 4 județe, Cluj, Bihor, Alba și Hunedoara, și din Cluj încep mai multe trasee și cam toate o iau înspre Munții Apuseni pe diverse rute, fie înspre Oradea, cele de touring, sau înspre Alba, sau direct pe zona Tarnița, până în sus, în Mărișel, și din Mărișel mai departe.”

Ghidul e programat pentru a intra în print la mijlocul lunii martie, Sabin sperând ca până de Paști acesta să poată fi disponibil pentru comandă online pe site-ul www.carpathian2wheelsguide.com, la un preț de 10-15 euro.

Jocurile de descoperire urbană Transylvania Quest

Transylvania Quest mai are încă un aspect, care, consideră Sabin, îl reprezintă, jocurile de descoperire urbană, cu care a activat în cadrul mai multor evenimente începând din 2012, prima dată pe Cetățuie, cu Scena Urbană, în cadrul evenimentului Scena Cetății, unde a organizat un treasure hunt pentru copii, continuând mai apoi a participa cu treasure hunt-uri sau cu tururi ghidate în cadrul fiecărui eveniment Scena Urbană. Sabin a organizat tururi și în Grădina Botanică, pentru a îi ajuta pe copii ca, prin jocuri, să descopere plantele și curiozități ale plantelor din Grădină:

,,Scena Urbană e un proiect ce încearcă să redescopere alte valențe ale unor spații publice și ea spune o poveste a unui spațiu prin intermediul unui joc, pentru că astfel se creează alte legături ale individului cu un anumit loc. Noi credem că copiii care au participat la toate jocurile pe care le-am organizat își vor aduce aminte de fiecare dată cu plăcere de spațiul respectiv și  informațiile pe care le-au acumulat le vor rămâne întipărite în minte vreme mai îndelungată, pentru că au și o legătură personală, afectivă, cu spațiul acela.”

Jocurile de descoperire urbană create de Sabin Potinteu au și o aplicație online, pe transylvaniaquest.ro. Aplicația îți explică o poveste, călătorul intră în povestea unui personaj, de pildă, Donath, care revine în oraș pentru a-l însoți pe jucător în drumul său inițiatic. Scopul e unul deopotrivă distractiv și educativ, platforma urmând a evolua, atât în ceea ce privește tururile individuale, cât și înspre a oferi tururi pentru companiile ce își doresc mini team building-uri, de câteva ore, în oraș:

,,Ideea e că sunt locuri în Cluj care nu sunt cunoscute și, până ce vor deveni cunoscute, oamenii vor putea să le descopere singuri. E mult mai valoroasă orice vizită într-un oraș, sau un element pe care îl descoperi singur, decât dacă mergi și îți spune cineva de el.”

Un motociclist atipic, ce promovează siguranța în trafic

Sabin Potinteu se consideră un motociclist atipic. E un motociclist promotor al siguranței rutiere, iar anul acesta va organiza deja o a treia ediție a cursurilor de siguranță pe motocicletă, ce conțin o parte teoretică și una practică: ,,E partea mea de voluntariat pentru comunitatea moto.”

De altfel, Sabin îi descrie pe motocicliștii pe care el îi ghidează, drept oameni cu capul pe umeri și conștienți de faptul că a merge pe motocicletă implică multe riscuri, ei fiind indivizi care știu că minimalizarea riscurilor stă în primul rând  în mâinile și în ghidonul lor:

,,Asta cred că se leagă și de faptul că toți turiștii cu care am fost eu cu motocicleta sunt oameni cu peste 20 de ani de mers pe motocicletă, și cu o atitudine foarte diferită de ce cunoaște publicul larg despre motocicliști. Iar, despre cei care se dau noaptea la 1 cu 200 la oră și nu lasă oamenii să doarmă, nu pot să vorbesc, pentru că nu i-am cunoscut, profilul ăla nu-l cunosc.”

Ca proiect pe termen lung, Sabin are în vedere dezvoltarea unor tururi tematice pentru turiști, cu teme istorice, ca o pregătire pentru ,,marea sărbătoare din 2021”, tururi care vor însemna un plus pentru imaginea României pe piața turistică.

”Do one thing every day that scares you”

Sabin Potinteu este un deschizător de drumuri turistice, ce se autodefinește printr-un cuvânt: ,,facilitator”:

,,Nu mă caracterizează o singură activitate pe care o fac, dar pot să spun că sunt un facilitator, pentru că în toate proiectele în care mă implic facilitez fie accesul la informație, fie comunicarea între mai multe persoane, fie legătura, prin joc, a individului, cu spațiul urban, și cred că ăsta e un cuvânt bun ce mă definește: facilitator.”

Și, ca orice deschizător de drumuri, chiar și turistice, el e și-un temerar, ce nu se dă înapoi de la a ieși zilnic din zona de confort, pentru a simți gustul aventurii. Pe lângă cuvântul care îl definește, mai are și o sintagmă, după care se ghidează la modul practic și cotidian: ”Do one thing every day that scares you”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *