Din oras

Sabin Gherman, in carti pentru europarlamentare: “Numai prin politica se misca lucrurile”

Jurnalistul clujean Sabin Gherman e in carti pentru alegerile europarlamentare din acest an. Desi nu exclude o posibila candidatura pentru un fotoliu de eurodeputat la alegerile din acest an, Gherman sustine ca, la ora actuala, e mai concentrat asupra emisiunilor de la tv, decat pe scrutinul european. Varful de lance al discursului sau – autonomia Transilvaniei – a strans peste 6.000 de semnaturi intr-o petitie online

Fostul raportor al Aliantei Libere Europene pentru Romania in Parlamentul European (PE), realizatorul emisiunii “Romania de la A la Z”, de la Look Tv, Sabin Gherman sustine ca, deocamdata, candidatura sa trebuie privita ca o simpla ipoteza. Cu toate acestea, jurnalistul are o pagina de campanie electorala “neoficiala”, care a strans peste 2.000 de Like-uri pe o retea de socializare.

“Am vazut ca se comenteaza. Singura mea pagina oficiala e Sabin Gherman. Cealalta e o pagina care nu imi apartine, dar care e facuta de oameni de buna credinta. In momentul de fata nu candidez, insa, pe viitor nimeni nu poate spune nimic. Nu o sa ma dau cocos sa spun “da” sau “nu”. (…) M-as gandi sa accept o asemenea onoare numai daca s-ar uni ardelenii indiferent de limba lor materna, daca nu, nu”, a tinut sa precizeze Sabin Gherman, pentru Ziar de Cluj.

El poate conta pe sprijinul taximetristilor clujeni, care s-au apucat sa stranga semnaturi, inca din luna noiembrie, pentru ca Gherman sa poata candida la europarlamentare. La finele anului trecut, mai multi taximetristi din Cluj-Napoca au inceput sa stranga semnaturi, pentru a sprijini posibila candidatura a lui Gherman in PE.

“Am strans semnaturi. Domnul Gherman nu stie, dar vrem sa mergem la el si sa-i propunem sa ne reprezinte si sa-i aratam ca avem ceva”, a spus unul din taximetristi.

Initiativa taximetristilor a ajuns si la urechile ipoteticului candidat independent la europarlamentare.

“Stiu de la colegi ca au impartit intr-un taxi o petitie sa ma “oblige” intre ghilimele sa candidez. (…) Cand 2000 de oameni cred in tine, asta te obliga la o solutie. E onorant”, a comentat Gherman.

Desi pe moment sustine ca e mai interesat de emisiunile de la TV, jurnalistul Look Tv vorbeste despre directii clare pe care un ales le-ar putea urma in PE, locul “in care se pot rezolva lucruri de esenta, nu pomeni”; politica agricola de exemplu.

“Agricultura e varful de lance al economiei in Franta, tara  hipertehnologizata. Noi, tara agricola ajungem sa vindem singurul lucru pe care-l mai avem. Nemtii gasesc superonoranta agricultura si fac eforturi ca taranul sa aiba piata de desfacere, insa noi mergem pe marile cooperatii. (…) Romania e eminamente o tara agricola, nu o sa iasa in lume la tehnologie sau patinaj artistic”, a comentat Gherman.

Jurnalistul Sabin Gherman e si fondatorul partidului Liga Transilvania-Banat.  Clujeanul a fost raportor pentru Romania in PE din partea Aliantei Libere Europene si recunoaste ca “doar prin politica se pot schimba lucrurile”. Cu toate acestea, jurnalistul clujean sustine ca nu poate fi vorba despre sustinerea sa de catre al cincilea cel mai important grup politic din PE si ca discutiile au ramas neoficiale.

100 de mii de semnaturi, 120 de mii de voturi

In cazul in care ar candida ca independent, Gherman ar avea nevoie de 100.000 de semnaturi si de 120.000 de voturi pentru a ajunge in PE. Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) a propus reducerea numarului de semnaturi necesare pentru candidatura unui competitor independent, insa initiativa a ramas suspendata.

“Pentru Romania mi s-ar parea de bun simt sa avem 20.000 de semnaturi, adica o cincime din cat este necesar acum. Noi avem cea mai inalta cota din UE – 100 de mii de semnaturi”, a comentat, pentru Ziar de Cluj, Ciprian Ciucu, directorul de programe al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE).

Analistii politici sustin ca nu ar fi dificil pentru un candidat independent cu notorietate regionala sa stranga acest numar de semnaturi, insa recunosc ca PE nu prea favorizeaza candidatii independenti.

“Daca nu e un personaj cunoscut, e putin probabil sa reuseasca. Daca vine din zona societatii civile – mass-media, cu notorietate mai mare si credibilitate, care ambele duc la intentia de vot si daca pleaca in campanie cu aparitii in media, articole, tv e mai usor. Daca are o notorietate regionala, pe zona Transilvaniei, nu e greu sa stranga 120.000 de semnaturi”, a adaugat Ciucu.

Mai mult, acestia critica discursul lui Gherman despre autonomia Transilvaniei, in conditiile in care in Romania a stagnat chiar si in procesul de regionalizare.

“Daca merge pe mesajul asta cu autonomia Transilvaniei, e un mesaj extrem de radical. Si despre regionalizare e greu de povestit. Niciun politician nu o mai aduce in discutie”, a declarat Ciprian Ciucu.

La Cluj a fost initiata o petitie online, semnata de peste 6.000 de oameni, in care se cere autonomia Transilvaniei. Fondatorul partidului Liga Transilvania-Banat, a recunoscut, pentru Ziar de Cluj, ca ar fi 5 proiecte care ar putea fi duse la bun sfarsit in PE sau Parlamentul Romaniei.

“Cred ca exista 5 lucruri care pot fi duse la bun sfarsit intr-un mandat in Parlamentul European sau in Parlamentul Romaniei: nu mai vindem pamant agricol, pe model Bulgaria si Ungaria, canalul Dunare-Siret, pentru ca Moldova e polul saraciei europene. Nu au pic de apa, desi au un teren agricol foarte bun. Apoi, curatenie in Parlament – nicio pedeapsa cu suspendare, care ar duce la recredibilizarea ideii de reforma si la credibilizarea actului politic”, a punctat Sabin Gherman.

Politica si jurnalismul, one way ticket

Jurnalistul clujean e in carti pentru o pozitie in PE. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) nu blameaza o posibila candidatura a unui jurnalist, insa atrage atentia asupra faptului ca cele doua meserii nu ar trebui sa fie “mixate”.

“Jurnalismul si politica sunt doua meserii onorabile – dar distincte. Desi au (sau ar trebui sa aiba) in comun „interesul public”, nu pot fi facute impreuna. Ceea ce le desparte este cerinta „echidistantei”, pe care cariera politica o exclude. Este o optiune personala si perfect legitima sa treci din mass media catre politica. Doar ca, atunci cand faci acest pas, nu te mai poti pretinde jurnalist. In plus, reintoarcerea din politica spre jurnalism este problematica, pentru ca ti-ai pierdut neutralitatea si – cel mai probabil – credibilitatea in ochii publicului. In tot acest joc importanta este transparenta. Este o dovada de respect fata de public – sau electorat – sa iti anunti intentiile sau candidatura politica. Oamenii trebuie sa stie ca ai o pozitie partizana”, a explicat directorul CJI pentru Ziar de Cluj, Ioana Avadani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *