Sanatate

Risc crescut de toxiinfectii alimentare

Odata cu debutul sezonului cald si cresterea temperaturilor sporeste riscul aparitiei toxiinfectiilor alimentare. De aceea, Autoritatea  Sanitara Veterinara face urmatoarele recomandari consumatorilor:

 

– citirea cu atentie a instructiunilor de pe etichetele produselor alimentare, pentru ca acestea contin informatii despre pastrarea, prepararea corecta si valabilitatea lor,
– achizitionarea alimentelor de origine animala si non-animala numai din spatii/magazine inregistrate sanitar veterinar, evitand comertul ”stradal”,
– pastrarea corecta a alimentelor (in frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius),
– raciti imediat dupa preparare toate alimentele gatite, perisabile (care se pot altera), de preferat, la o temperatura sub 5 grade Celsius

 

– separati materiile prime pentru prepararea alimentelor de mancarurile deja preparate, in special carnea cruda de vita, porc, pasare, peste si ouale,
– nu este indicata pastrarea alimentelor pentru mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius,
– nu pastrati o perioada prea indelungata de timp alimentele, chiar daca le pastrati la frigider,
– nu decongelati produsele sub jet de apa calda si nici la temperatura bucatariei, ci in interiorul frigiderului, dupa ce le scoateti din congelator

 

– evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preperate,
– evitarea prepararii alimentelor de catre persoane care prezinta leziuni la nivelul mainior/ degetelor,
– folosirea doar a apei potabile la prepararea alimentelor,
– asigurarea conditiilor de protectie necesare evitarii oricarui contact intre alimentele destinate consumului si insecte sau alte animale

 

– pastrarea in conditii de maxima igiena a tuturor suprafetelor destinate prepararii alimentelor,
– folositi ustensile si echipamente separate (cutite, blaturi de lemn) atunci cand prelucrati materii prime (carne cruda ) si alimente deja preparate sau care se consuma fara prelucrare termica,
– spalarea atenta a recipientelor in care se prepara si pastreaza alimentele,
– spalarea atenta a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor in cazul in care acestea se vor consuma crude,
– spalarea atenta a mainilor inainte de prepararea alimentelor si inainte de fiecare masa.

 

Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare, inspectorii sanitari veterinari verifica modul in care se asigura lantul frigorific la depozitare, transport si comercializare, cat si conditiile igienico-sanitare.

Cristian Silasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *