Diete

Ridichea neagra

Pe la sfarsitul toamnei, inaintea primelor brume ridichile negre incep sa se gaseasca din abundenta in pietele de zarzavaturi si legume. Nu sunt scumpe si din ele se poate pregati o salata foarte buna. In afara de asta, ridichile negre sunt recomandate cu caldura de catre medicina naturista in rezolvarea unor probleme de sanatate, dintre care cea mai cunoscuta este tusea rebela.

 

Ridichea neagra sau de iarna se caracterizeaza printr-o radacina de marime mijlocie, pe dinafara inchisa la culoare, si pe dinauntru alba si ne ofera radacina folosita in scop culinar si terapeutic. Se consuma cruda, in aperitive si salate mixte. Ridichea neagra contine: esente sulfurate (rafanol), sinalbina, glucotropaeolina, vitaminele B si C, tucoferol, fibre alimentare, saruri minerale: potasiu, sodiu, fier, iod si magneziu.

 

Dietoterapii si remedii de leac

 

Ridichea neagra are urmatoarele proprietati curative: ajuta la golirea vezicii biliare, este antiscorbutic (foarte puternic), tonic respirator, sedativ nervos, antialergic, diuretic, aperitiv, digestiv, stimulent al celulei hepatice.

 

Se recomanda in urmatoarele afectiuni: litiaza biliara si urinara, colecistite, dispepsii, insuficienta hepatica, afectiuni pulmonare, bronsite cronice, astm, tuse convulsiva, guta, reumatism, artrite cronice, rahitism, alergii, scorbut, eczeme. Ajuta si in leucoree, tulburari menstruale, catar nasal, boli ale tiroidei, cum ar fi hipotiroidism sau hipertiroidism, deoarece inhiba producerea in exces de hormoni tiroidieni, chiar mai mult decat alte zarzavaturi din familia verzei si a mustarului, datorita substantei chimice “raphanin”, care mentine hormonii tiroidieni in echilibru.

 

Sucul de ridiche neagra (20-50 g/zi) se va bea in amestec cu suc de morcovi, astfel vindecand mucoasele si ajutand in tuberculoza. Este indicat sa se ia, la o ora dupa ce s-a consumat, ½-1 lingurita hrean cu lamaie. Astfel elimina mucusul dizolvat de hrean. In acest tratament naturist se va elimina consumul de lapte, paine, amidon. Sucul in cantitate de 100-400 g este recomandata in caz de litiaza biliara.

 

Pentru tuse, crestere, fortifiere, se va face va face un sirop de ridiche astfel: se scobeste ridichea si se pune in ea zahar candel sau miere. Se iau 4-6 linguri/zi din acest sirop. Se mai pot pune felii de ridiche, in straturi alternative cu miere sau zahar candel, si se asteapta sa se formeze un sirop. Altfel, se scobeste, se umple cu hrean si miere sau zahar candel, se coace, iar zeama se foloseste contra tusei si a durerilor de piept.

 

Administrata cateva zile, ridichea neagra ajuta la curatarea ficatului si a intestinelor de toxinele acumulate. Stimuleaza activitatea bilei deoarece are proprietatea de a grabi eliminarea ei si asta, procesul de digestie, dar duce si la cresterea poftei de mancare. In plus, cantitatea ridicata de fibre pe care o contine ridichea neagra duce la reglarea tranzitului intestinal si la tratarea constipatiilor pasagere.

 

Consumata regulat, ridichea neagra duce si la maruntirea calculilor renali sau biliari si la eliminarea lor mai usoara. Tratamentul cu suc sau sirop din miere si ridiche ar trebui sa dureze cam 6 saptamani. Se poate opta si pentru o combinatie de sucuri formata din suc de ridiche neagra, suc de ridiche rosie, suc de castravete si suc  de varza. Efectul energizant si tonic il va completa pe cel depurativ. Aceeasi cura ajuta scolarii sau studentii obositi si epuizati intelectual sa-si revina dupa o perioada istovitoare de studiu.

 

In medicina populara, ridichea neagra era recomandata contra galbinarii, a bolilor de plamani, a tusei, afectiunilor digestive care dau regurgitatii amare, erizipelului si a urticariei.

 

Retete practice de leac:

 

Ridiche cu miere. Este un inlocuitor al siropului de tuse. Curata o ridiche, tai-o felii pe care pune-le in straturi, printre care toarna miere din belsug, intr-un vas de lut. Lasa-le la macerat 24 de ore, dupa care ia cate 2 lingurite de 3 ori pe zi cu sirop format. Calmeaza tusea, dar este foarte bun si pentru probleme de crestere.

 

Suc de ridiche. Curata cateva ridichi, taie-le si stoarce-le cu storcatorul electric. Sucul obtinut amesteca-l apoi cu suc de morcov, telina, patrunjel sau pastarnac si bea cateva pahare in fiecare zi. Este bun pentru tratarea astmului bronsic, a alergiilor sau a litiazelor biliare.

 

Ridiche cruda. Curata ridichea, tai-o felii si presara putina sare. Las-o 10-20 de minute, dupa care consum-o cu ulei de masline si cateva picaturi de otet.

 

Atentionare! Administrarea repetata de doze ponderabile (foarte mari) are urmatoarele efecte: meteorism, dureri hepatice si splenice, cresterea secretiei de saliva, bila si a glandelor sebacee, nimfomanie.

 

.ro
Foto: www.viable-herbal.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *