Politica

„Revoluția fiscală” a PSD i-a învins pe români: Salariile polițiștilor scad, în învățământ, angajații vin cu bani de acasă

Deși specialiștii au atras serios atenția că, din cauza trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, salariile vor scădea, Guvernul PSD-ALDE a preferat implementarea soluțiilor “fiscale” clocite se pare de către pușcăriabilul Darius Vâlcov (individul care lua mită noaptea în cimitir și care și-a îngropat averea ilicită în pereții caselor și cavoului), judecat la ora aceasta în trei dosare penale pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Sunt în situația de a aduce bani de acasă pentru a plăti dările către un stat mai preocupat să-i apere pe pușcăriabili: poliţiştii şi profesorii. Cei din urmă ameninţă cu greva.

Sindicaliştii din Poliţie spun că, din cauza transferului contribuțiilor, creşterile salariale promise de ministrul Muncii vor fi inexistente sau, în cel mai bun caz, foarte mici.

„8000 de polițiști din zona executivă, adică criminaliști, judiciari, cei din posturile de poliție rurală, cărora le vor scădea salariile nete în februarie într-o medie de 250-300 de lei. Agenții debutanți, câteva mii, până în 10.000, vor avea o creștere fabuloasă de 1,8%. Practic creșterile vor fi inexistente”, spune Dumitru Coarnă lider sindical SNPPC, potrivit digi24.ro.

Nici profesorii nu sunt mulţumiţi de salariile pe care le primesc, aşa că ameninţă cu greva generală. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a dat un ultimatum Guvernului, prin care a cerut începerea negocierilor în cel mult două săptămâni.

„O problemă extrem de importantă e legată de grilă. Suntem poziționați cu salarii de mizerie în acest moment, 12.000 de angajați în învățământ care au fracțiuni de normă, conform Codului fiscal, ar trebui să vină cu bani de acasă. Convenisem cu ministrul de finanțe și al educației pentru personalul nedidactic, care curăță toalete, acei oameni au salarii de 700 de lei, jumătate de normă, propusesem spor de 5%”, declară Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

Acuzată că a indus în eroare cu legea salarizării, Lia Olguţa Vasilescu zuzține că doar 3% dintre bugetari au salarii mai mici, în mare parte demnitari care oricum aveau venituri foarte mari. Suntem curioși în cât timp se va dovedi că a mințit, din nou, cu nerușinare.

„Sunt foarte multe categorii de bugetari cărora le-au crescut salariile. Pe medie, a fost o creștere de 22,5%, fără transferul contribuțiilor încă din 2017. La care se mai adaugă un 4% pe net din 2018. Ce am spus noi? E clar că salariile mici trebuie să le creștem, adică la aproximativ 60% dintre bugetari. Vom face asta etapizat, până în anul 2022. Klaus Iohannis are salariul tăiat pe legea salarizării. I s-a tăiat salariul cu 40%, da, și nu numai lui. Și mie mi s-a tăiat salariul, pentru că salariile erau foarte mari”, susține ministrul muncii.

Printre categoriile profesionale care au reclamat diminuarea salariilor din 1 ianuarie se află și grefierii, cărora Ministerul Muncii le transmite că este „deschis oricărei discuții”, cu atât mai mult cu cât „doar grefierii care se regăsesc în structura anumitor Curți de Apel au anunțat proteste din cauza scăderilor salariale”, arată un comunicat al Ministerului Muncii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *